Θα σώσουν οι “Αμερικανοί” την ΕΝ.ΚΛΩ. ;

Συντάκτης Νewsroom 8 Σεπτεμβρίου, 2011 09:07

Θα σώσουν οι “Αμερικανοί” την ΕΝ.ΚΛΩ. ;

Ελπιδοφόρα μηνύματα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού έρχονται το τελευταίο διάστημα για το μέλλον της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (πρώην ομίλου Λαναρά) και για τους περίπου 550 εναπομείναντες εργαζόμενους, που βρίσκονται στον “αέρα” τα τελευταία 2,5 χρόνια, μετά το “πάγωμα” κάθε παραγωγικής δραστηριότητας.


Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι πληροφορίες πως σύντομα θα καταλήξει σε “γάμο” το “φλερτ” που έχει εκδηλώσει από τον Ιούνιο μεγάλος αμερικανικός επενδυτικός όμιλος, ο οποίος ενδιαφέρεται για την εξαγορά του πολύπαθου ομίλου. Πηγές προερχόμενες από τη διοίκηση της εταιρείας αναφέρουν πως οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και αν δεν υπάρξουν εμπόδια της τελευταίας στιγμής, ίσως υπάρξει συμφωνία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται με τις πιστώτριες τράπεζες και τον συντονιστικό ρόλο σε αυτές έχει η Εθνική.

Εκπρόσωποι του ενδιαφερόμενου ομίλου επισκέφθηκαν πρόσφατα τα ανενεργά εργοστάσια της ΕΝ.ΚΛΩ. στους νομούς Εβρου, Ροδόπης και Ημαθίας και σύμφωνα με τους εργαζόμενους έμειναν εντυπωσιασμένοι από τις εγκαταστάσεις και τον μηχανολογικό εξοπλισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία θα προβλέπει την εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου διάσωσης της εταιρείας που είχε ανακοινωθεί πέρυσι από την τότε υπουργό Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, αλλά δεν “περπάτησε” λόγω απροθυμίας των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν το εγχείρημα.

Ετσι, από τους 550 εργαζόμενους αναμένεται να απολυθούν περίπου 300, εκατό από τους οποίους θα απασχοληθούν στη διαδικασία αποξήλωσης κάποιων εγκαταστάσεων και απομάκρυνσης του εξοπλισμού. Οι υπόλοιποι θα απασχοληθούν στα δύο εργοστάσια της Ροδόπης και στο ένα τμήμα της Νάουσας που θα επαναλειτουργήσουν, ενώ θα προωθηθούν επενδύσεις για τη μετατροπή παραγωγικών εγκαταστάσεων σε μονάδες διαχείρισης αποβλήτων σε Κομοτηνή και Οινόφυτα.

Οι εργαζόμενοι, που διεκδικούν δεδουλευμένα 28 μηνών (σ.σ.: τον Αύγουστο πήραν από 1.000 ευρώ έναντι οφειλομένων), παρακολουθούν τις εξελίξεις, κρατώντας μικρό καλάθι και αναμένοντας τις επίσημες ανακοινώσεις. “Η πραγματοποίηση μιας τέτοιας επένδυσης, και μάλιστα σε μια τέτοια εποχή, είναι αναμφίβολα μια θετική προοπτική.

Ωστόσο, έχουμε δει πολλά τα τελευταία 2,5 χρόνια και δεν μπορούμε να πούμε τίποτα αν δεν δούμε κάτι επίσημο”, είπε στο “Εθνος” ο πρόεδρος του σωματείου Κλωστηρίων Γ’ στη Νάουσα, Ηλίας Χαρίσης.

Πηγή: Έθνος


Συντάκτης Νewsroom 8 Σεπτεμβρίου, 2011 09:07

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV