Θα συνεχιστεί η αποκατάσταση του “Καπνομάγαζου” στην Αλεξανδρούπολη

Συντάκτης Νewsroom 18 Μαΐου, 2011 09:05

Δύο νέα έργα  συνολικού προϋπολογισμού 2.958.033 € για τους δήμους Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής παίρνουν το δρόμο της υλοποίησης με την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ «Μακεδονίας- Θράκης 2007- 2013» μετά τις σχετικές αποφάσεις του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης κ. Θύμιου Σώκου.


To πρώτο έργο είναι η  «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ  ΚΤΗΡΙΟΥ ΚΑΠΝΟΜΑΓΑΖΟΥ» του Δήμου Αλεξανδρούπολης προϋπολογισμού 2.201.763 €.

Το κτίριο της καπναποθήκης επί της Οδού Αίνου 46 στην Αλεξανδρούπολη με την ονομασία «Καπνομάγαζο» αποτελεί σημαντικό δείγμα αρχιτεκτονικής βιομηχανικού κτιρίου. Ο σχεδιασμός του είναι επηρεασμένος από την αρχιτεκτονική του τέλους του 19ου αιώνα. Την εποχή που κατασκευάστηκε και μέχρι το 2004 που άρχισαν οι εργασίες αποκαταστάσεως για την επαναλειτουργία του κτιρίου, είχε υπόγειο χώρο, ισόγειο, όροφο και σοφίτα (πατάρι).

Ο φέρων οργανισμός του κτιρίου είναι φέρουσα λιθοδομή. Η διαμόρφωση του δομικού συστήματος του κτιρίου περιλάμβανε ξύλινα πατώματα (διαφράγματα) στις θέσεις των ορόφων, μια σειρά από έξι ξύλινες κολώνες στο μέσον του κτίσματος που μαζί με τις περιμετρικές λιθοδομές στήριζαν τα πατώματα καθώς και τη ξύλινη στέγη.

Σήμερα στο κτίριο υφίσταται μόνο η περιβάλλουσα τοιχοποιία και αυτή είναι σε ιδιαίτερα κακή κατάσταση καθόσον έχει βλάβες και βαθιές συστηματικές αυλακώσεις. Η αποκατάσταση απαιτεί σημαντικές επεμβάσεις με σύγχρονα υλικά, υψηλών προδιαγραφών. Επίσης, η έλλειψη οριζόντιων διαζωμάτων στο κτίριο και η κακή κατάσταση των λιθοδομών, σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις της μελλοντικής χρήσης του κτιρίου (αυξημένα φορτία χώρων συνάθροισης κοινού) απαγορεύει την κατασκευή νέων ξύλινων πατωμάτων και πρακτικά υπαγορεύει τη διαμόρφωση ενός νέου σύνθετου δομικού συστήματος και διαφραγμάτων από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Το νέο αυτό δομικό σύστημα προβλέπεται να υλοποιηθεί με την κατασκευή νέου φέροντος οργανισμού από οπλισμένο σκυρόδεμα στο εσωτερικό του κτιρίου. Αυτός αποτελείται από πλαίσια υποστυλωμάτων και τοιχωμάτων με δοκούς, που στηρίζουν τις πλάκες των ορόφων στις ίδιες στάθμες με τα αρχικά ξύλινα πατώματα. Ο νέος εσωτερικός φέρων οργανισμός προβλέπεται να συνδέεται κατάλληλα με τις υφιστάμενες περιμετρικές λιθοδομές. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο οι υφιστάμενες λιθοδομές, οι οποίες έχουν ιδιαίτερα μεγάλο ύψος (περί τα 12 m) θα συνδεθούν μεταξύ τους, θα μειωθεί η λυγηρότητά τους και θα αυξηθεί η αντοχή τους σε οριζόντιες (σεισμικές) καταπονήσεις.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου, ευθύνη για τις δαπάνες λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, στο χώρο του Καπνομάγαζου, θα έχει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης.

 

Το δεύτερο έργο είναι οι «ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΙΓΕΙΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ» προϋπολογισμού 756.270 €.

Το έργο αφορά σε δύο υποέργα  με  τίτλο «Προμήθεια και εγκατάσταση  προκατασκευασμένων δεξαμενών του πρώην Δήμου Αιγείρου» και «Κατασκευή υποστηρικτικών και συνοδευτικών  έργων» .

Το πρώτο υποέργο  αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση πέντε  προκατασκευασμένων μεταλλικών κυλινδρικών δεξαμενών που  θα έχουν χωρητικότητα από 450μ3 οι δύο και από 150μ3 οι άλλες τρεις  και, θα χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση πόσιμου νερού  και θα είναι εσωτερικά επενδεδυμένες με σάκο ειδικής μεμβράνης πιστοποιημένης για επαφή με πόσιμο νερό. Λόγω του περιορισμένου χώρου οι δεξαμενές δεν θα είναι μεγαλύτερης διαμέτρου από 14 μέτρα και ύψους συμπεριλαμβανομένου του κώνου της σκεπής 4,5 μέτρα. Οι δεξαμενές θα είναι κυλινδρικής διατομής για λόγους καλύτερης κατανομής των φορτίων αλλά κι για αποφυγή ηλεκτροσυγκολλητών γωνίων.                 Το δεύτερο υποέργο αφορά την κατασκευή υποστηρικτικών και συνοδευτικών έργων στους οικισμούς της Αιγείρου, της Μεσούνης και της Πόρπης του Νομού Ροδόπης.

Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν:

1.            Την κατασκευή πέντε βάσεων από σκυρόδεμα C16/20 για την τοποθέτηση προκατασκευασμένων κυκλικών δεξαμενών νερού, δύο χωρητικότητας 450μ3 με διάμετρο 12,42μ και ύψος 3,85μ και τριών χωρητικότητας 150μ3 με διάμετρο 7,64μ και ύψος 3,28μ.

2.            Την περίφραξη των οικοπέδων που θα κατασκευασθούν οι βάσεις, ένα στον οικισμό της Αιγείρου, ένα στη Μεσούνη και ένα στην Πόρπη καθώς και

3.            το φωτισμό των οικοπέδων, συγκεκριμένα θα τοποθετηθούν φωτιστικά με βραχίονα με λυχνίες ατμών υδραργύρου περιμετρικά των οικοπέδων ( 5 τεμ. στη Μεσούνη, 5 τεμ. στην Αιγείρο και 10 τεμ. στην Πόρπη).

 

Το  παραδοτέο θα είναι πέντε  προκατασκευασμένες κυλινδρικές μεταλλικές δεξαμενές πόσιμου νερού χωρητικότητας από 150μ3 οι τρείς και δύο προκατασκευασμένες  κυλινδρικές μεταλλικές δεξαμενές πόσιμου νερού χωρητικότητας 450μ3 η καθεμία με όλες τις συνοδευτικές εργασίες.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης

 


Συντάκτης Νewsroom 18 Μαΐου, 2011 09:05

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV