Η φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Αλεξανδρούπολης στην παρέλαση της 14ης Μαΐου

Συντάκτης Νewsroom 13 Μαΐου, 2022 09:20

Η φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Αλεξανδρούπολης στην παρέλαση της 14ης Μαΐου

Η φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Αλεξανδρούπολης  στην παρέλαση της 14ης Μαΐου.
Πρόγραμμα εμβατηρίων
Κατά τη διάρκεια της παρέλασης στις 14 Μαΐου που φέτος για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί στην παραλιακή λεωφόρο, θα παιανίζει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
Έναρξη παρέλασης: 12:15μμ με το  εμβατήριο ‘’Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ’’.

Τα εμβατήρια που θα παιανίσουν είναι :

ΕΥΖΩΝΑΚΙ :Πρόκειται για ένα από τα γνωστότερα εμβατήρια καθώς παίζεται σε όλες σχεδόν τις στρατιωτικές παρελάσεις και με τον μεγαλοπρεπή του ρυθμό συντονίζει τα βήματα των Ευζώνων της Προεδρικής φρουράς.

Η σημερινή του εκδοχή βασίζεται στην ενορχήστρωση του Αναστάσιου Ρεμούνδου, ο οποίος βασίστηκε σε ένα τραγούδι του 1913 σε μουσική του Θεόφραστου Σακελλαρίδη και στίχους Άννινου Τσοκόπουλου από τα πολεμικά Παναθήναια του 1913 με τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη στο θέατρο Κοτοπούλη που έκανε πάνω από 200 παραστάσεις.

ΝΑΥΤΗΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ : Πρόκειται για ένα ελληνικό εμβατήριο που γράφτηκε το 1912 από τον Κωνσταντίνο Λυκόρια και ήταν αφιερωμένο στον Παύλο Κουντουριώτη·

H ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ : Είναι η διασκευή από ένα δημοτικό τραγούδι της Θράκης με μελωδία απλή,  ρυθμική και  κυρίως εμψυχωτική. Οι  στίχοι   του  δείχνουν τη θέληση   των   Θρακιωτών   για   ελευθερία.   Είναι   παράδειγμα   θα μπορούσαμε  να  πούμε  το   γεγονος πως   ενώ   αποτελεί  διασκευή  για εμβατήριο έχει διατηρήσει αυτούσια τα ποιοτικά   στοιχεία   που  το ανέδειξαν.

ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ.
Πρόκειται για τον ύμνο που γράφτηκε από τον συμπολίτη μας Χριστόφορο Παπαδόπουλο που σε μικρή ηλικία ήρθε με την οικογένεια του από την Αίνο και σε στίχους της Κούλας Κανδυλάκη.

ΔΟΜΝΑ ΒΙΖΒΙΖΗ
Το εμβατήριο γράφτηκε από την Συνθέτη-Αρχιμουσικό Βασιλική Χατζηβασιλειάδου ως φόρος τιμής στην θρακιώτισσα ηρωϊδα της ελληνικής επανάστασης εκπροσωπώντας και όλες τις ανώνυμες θρακιώτισσες ηρωίδες .Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2021.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Εμβατήριο σε μουσική του Λέων Ρηγίδη και στίχους του Κοκλακίδη .Πρόκειται για στρατιωτικό εμβατήριο που κέρδισε το πρώτο βραβείο μουσικού διαγωνισμού εμβατηρίων του Γενικού επιτελείου στρατού. Σίγουρα ο τίτλος δεν είναι γνώριμος αλλά όλοι έχουμε σιγοτραγουδήσει το ρεφρέν :Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ. 

Συντάκτης Νewsroom 13 Μαΐου, 2022 09:20

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV