Η κακοκαιρία “Διομήδης” στον Έβρο: ποιες περιοχές πλήττονται, τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 11 Ιανουαρίου, 2022 18:36

Η κακοκαιρία “Διομήδης” στον Έβρο: ποιες περιοχές πλήττονται, τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

Την περιοχή του Έβρου πλήττει από σήμερα η κακοκαιρία με την ονομασία “Διομήδης” που προβλέπει χαμηλές θερμοκρασίες, παγετό και χιονοπτώσεις.

Η ΕΜΥ εξέδωσε χθες σχετικό έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού ενώ και η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜΘ γνωστοποίησε οδηγίες αυτοπροστασίας για τους πολίτες από τα καιρικά φαινόμενα.

Ήδη σε πολλά σημεία του Βορείου κυρίως Έβρου έχουν ξεκινήσει οι χιονοπτώσεις ενώ στο νότιο κυρίως τμήμα (περιοχή Αλεξανδρούπολης και ευρύτερα) ισχυροί άνεμοι έχουν προκαλέσει πτώσεις δέντρων ή και στύλων της ΔΕΗ. Οι αρχές ειδοποιούν τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις και αν παραστεί ανάγκη μετακίνησης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.


Σχετικές αποφάσεις για την λειτουργία ή μη των σχολείων αύριο, Τετάρτη ανάλογα με την ένταση των καιρικών φαινομένων λαμβάνονται από τους Δήμους. (Δείτε την σχετική ενημέρωση για τα σχολεία που θα είναι κλειστά ΕΔΩ)

Αντιπεριφερειάρχης Έβρου: Σε ετοιμότητα οι αρχές για τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Για την κατάσταση και την προετοιμασία των αρχών για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων μίλησε σήμερα στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στην εκπομπή “Εντός τόπου και χρόνου” ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Όπως ανέφερε ο Aντιπεριφερειάρχης υπάρχει μία ειδοποίηση για τις αέριες ψυχρές μάζες οι οποίες θα προκαλέσουν κάποια φαινόμενο ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι χιονοπτώσεις σε άλλα σημεία και σε άλλα εντονότερες στον νομό. “Να υπολογίσουμε ότι το φαινόμενο θα είναι πιο έντονο στον κεντρικό και βόρειο Έβρο, ενώ μπορεί να έχουμε φαινόμενα και στη Σαμοθράκη” ανέφερε ο κ. Πέτροβιτς.

Ήδη από εχθές έχουν ειδοποιηθεί οι αρμόδιοι φορείς έχει δοθεί εντολή όλα τα εκχιονιστικά που υπάρχουν στη διάθεση των αρχών να είναι έτοιμα να επιχειρήσουν όπου παραστεί ανάγκη. Παράλληλα οι ισχυροί δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι έως 9 μποφόρ δημιουργούν ένα σύνθετο καιρικό φαινόμενο και για αυτό το λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κάλεσε τους πολίτες μέσω της εκπομπής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες σε περίπτωση που το φαινόμενο είναι σε όξυνση. Μέχρι και αύριο αναμένεται να υπάρξει και παγετός οπότε ιδιαίτερη προσοχή χρήζουν και οι μετακινήσεις, ιδιαίτερα οι οδικές. Για την λειτουργία των σχολείων, προς το παρόν δεν έχει ληφθεί κάποια ενημέρωση, ανέφερε ο κ. Πέτροβιτς και ανάλογα με την ένταση του φαινομένου θα υπάρξουν ανάλογες αποφάσεις από τους δήμους και ενδεχομένως από την Περιφέρεια. Επιπρόσθετα, ο Αντιπεριφερειάρχης εξήγησε ότι μετά από χιονοπτώσεις υπάρχει πάντα ορατός ο κίνδυνος να ανέβει η στάθμη στα ποτάμια: “Το παρακολουθούμε και αυτό, όλα θα εξαρτηθούν από την ένταση του φαινομένου”.
Τέλος για άλλη μια φορά ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου τόνισε για άλλη μια φορά την μεγάλη προσοχή που πρέπει να δείξουν οι πολίτες εν όψει των ακραίων καιρικών φαινομένων επαναλαμβάνοντας πως “είμαστε όλοι πολιτική προστασία”.

Ισχυροί άνεμοι στον νότιο Έβρο και σε περιοχές της Αλεξανδρούπολης – Πτώσεις δέντρων και στύλων της ΔΕΗ

Οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν από το πρωί στην Αλεξανδρούπολη είχαν σαν αποτέλεσμα να ξεριζωθούν δέντρα, ένα από αυτά στο Πάρκο Ανεξαρτησίας. Παράλληλα πτώση κολώνας της ΔΕΗ σημειώθηκε σε δρόμο στον Άβαντα.

Έντονα καιρικά φαινόμενα και στην Σαμοθράκη – Κλειστά σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη τα σχολεία στο νησί

Η Σαμοθράκη ήδη πλήττεται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα με τον Δήμο να αποφασίζει το κλείσιμο των σχολικών μονάδων σήμερα Τρίτη, αλλά και αύριο Τετάρτη όπως έγινε γνωστό:

Παράλληλα οι αρμόδιοι καλούν τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στο ελάχιστο:

ΕΛ.ΑΣ.: Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία Οδό λόγω θυελλωδών ανέμων

Για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, από σήμερα (11-1-2022) και ώρα 10.15, με αποφάσεις των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ξάνθης και Ροδόπης, απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων
και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, μεταξύ του κόμβου Βαφέικων Ξάνθης, του κόμβου Ιάσμου και του Δυτικού κόμβου Κομοτηνής.
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για όσο χρονικό διάστημα επικρατούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή, ενώ η κυκλοφορία των παραπάνω οχημάτων θα διεξάγεται μέσω του εθνικού δικτύου Ξάνθης – Πόρτο Λάγους- Κομοτηνής.
Παρακαλούνται όλοι οι οδηγοί που κινούνται στο οδικό δίκτυο της περιφέρειας μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα σημεία που επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 11 Ιανουαρίου, 2022 18:36

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV