Η Βουλγαρία ενέκρινε την αύξηση κεφαλαίου της εταιρίας που συμμετέχει στον Μπουργκάς

Συντάκτης news 15 Ιουλίου, 2010 07:59

Την αύξηση του υποχρεωτικού κεφαλαίου στην εταιρία έργου «Bourgas Alexandroupolis Oil Pipeline Project Company – BG EAD» (σ.σ. η βουλγαρική συμμετοχή στη διεθνή εταιρία έργου του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη) κατά 150.000 λέβα, ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρίας, την Τετάρτη.

Το γεγονός ότι η απόφαση για την αύξηση του κεφαλαίου ελήφθη, έπειτα από τις πρόσφατες δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ, οι οποίες δημιούργησαν αβεβαιότητα σχετικά με την υλοποίηση του έργου του πετρελαιαγωγού, μπορεί να ερμηνευθεί ως αλλαγή της αρνητικής στάσης της Βουλγαρίας.


Την ίδια στιγμή αισιόδοξος ότι τελικά θα κατασκευαστεί ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη δήλωσε ο σημερινός γενικός διευθυντής της κοινοπραξίας του Διακασπιακού Αγωγού και πρώην επικεφαλής της εταιρείας για τη διαχείρισή του αγωγού Αλεξάντρ Ταρακάνοφ.

«Η προσωπική μου γνώμη είναι ναι (σ.σ. ότι ο αγωγός θα γίνει)», είπε ο κ. Ταρακάνοφ στη ρωσική οικονομική ημερήσια «RBK Daily», σημειώνοντας ότι «ολόκληρος ο σχετικός φάκελος με τα έγγραφα για την προετοιμασία του είναι καθ’ όλα έτοιμος».

«Κατά το διάστημα Αυγούστου – Σεπτεμβρίου η μελέτη για την αποτίμηση των περιβαλλοντικών συνεπειών θα αποσταλεί στα αρμόδια όργανα της Ελλάδας και της Βουλγαρίας» είπε ο κ. Ταρακάνοφ και πρόσθεσε ότι «αν παραμερίσουμε όλες τις πολιτικές συζητήσεις, που τώρα γίνονται, η όλη διαδικασία κινείται εντός του πλαισίου των ευρωπαϊκών προδιαγραφών και προτύπων».

Ο κ. Ταρακάνοφ σημείωσε ότι η κοινοπραξία του Διακασπιακού Αγωγού και ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη είναι δύο διαφορετικά σχέδια, «άλλο θέμα βέβαια ότι για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη θα χρειαστεί επιπρόσθετη ροή πετρελαίου στη Μαύρη Θάλασσα, γι’ αυτό και εάν πραγματοποιηθεί η επέκταση του Διακασπιακού Αγωγού, αυτό αυξάνει την πιθανότητα υλοποίησης του ρωσο-βουλγαρο-ελληνικού αγωγού. Αυτό ήταν και το σενάριο, που αρχικώς σχεδιαζόταν».

Ερωτηθείς για τις προοπτικές της διεύρυνσης του Διακασπιακού αγωγού, που έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά αργού πετρελαίου από το Δυτικό Καζακστάν και τη Ρωσία έως το λιμάνι του Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα, ο κ. Ταρακάνοφ χαρακτήρισε «απίθανη» την περίπτωση να μην πραγματοποιηθεί, εκτιμώντας ότι «η καθυστέρηση όσον αφορά τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη με κανέναν τρόπο δεν θα επηρεάσει την υλοποίησή της».

Ο Ρώσος τεχνοκράτης χαρακτήρισε επίσης ως «ένα από τα στερεότυπα σχετικά με τον Διακασπιακό αγωγό» την εκτίμηση ότι «οι αποφάσεις για το σχέδιο διεύρυνσής του λαμβάνονται με κάποιο πολιτικό σκεπτικό», προσθέτοντας ότι «προφανώς αυτό συνδέεται με το γεωπολιτικό ρόλο, που διαδραματίζει η εταιρεία για τη μεταφορά του πετρελαίου της Κασπίας».

Προς το παρόν όμως, κατά τον κ. Ταρακάνοφ, «κύριος γνώμονας για τη διεύρυνση είναι οι οικονομικοί παράγοντες», καθώς η υλοποίηση της επέκτασης περνά στην ενεργό φάση και οι οποιεσδήποτε καθυστερήσεις υπάρξουν «αυτές οφείλονται μόνο σε αμιγώς τεχνικά ζητήματα και από την πλευρά μου θέλω να δηλώσω ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η διεύρυνση του Διακασπιακού Αγωγού να πραγματοποιηθεί επιτυχώς και εντός των υπαρχόντων χρονοδιαγραμμάτων».

Σημειώνεται ότι πλέον το κεφάλαιο για την Bourgas Alexandroupolis Oil Pipeline Project Company – BG EAD τετραπλασιάζεται και από 50.000 λέβα διαμορφώνεται σε 200.000 λέβα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η υπηρεσία ενημέρωσης της κυβέρνησης.

Η «Bourgas Alexandroupolis Oil Pipeline Project Company – BG EAD» κατέχει το 24,5% του μετοχικού κεφαλαίου της «Trans Balkan Pipeline BV», της διεθνούς εταιρίας, που ιδρύθηκε αποκλειστικά για την κατασκευή και λειτουργία του συστήματος του αγωγού.

Στην Trans Balkan Pipeline BV, πέραν της βουλγαρικής εταιρίας, μέτοχοι είναι η κοινοπραξία αγωγού Burgas – Alexandroupolis Ltd, που ιδρύθηκε από κοινού από τρεις εταιρίες, τις AK Transneft, NK Rosneft και Gazrpom Neft (κατέχει το 51%) από τη Ρωσί) και από την Ελλάδα η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΛΠΕ – ΘΡΑΚΗ ΑΕ, που ιδρύθηκε από κοινού από τις εταιρίες Ελληνικά Πετρέλαια και Θράκη και κατέχει το 24,5% του μετοχικού κεφαλαίου της διεθνούς εταιρίας του έργου.

Πηγη in.gr


Συντάκτης news 15 Ιουλίου, 2010 07:59

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV