Η Αποστολία Παπαδαμάκη στην Αρχαία Ζώνη Αλεξανδρούπολης

Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 2 Αυγούστου, 2020 09:29

Η Αποστολία Παπαδαμάκη στην Αρχαία Ζώνη Αλεξανδρούπολης

Το πολυπρισματικό σύμπαν της δημιουργού “συναντά” την γενέθλια γη της, την Αλεξανδρούπολη, σε έναν από τους πιο μαγευτικούς χώρους της χώρας μας, στην πολυπολιτισμική Ζώνη.

Η “ANAMNESIS/AΡΧΑΙΑ ΖΩΝΗ” με την χορογράφο Αποστολία Παπαδαμάκη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020 και ώρα 19:00.

Το πολυπρισματικό σύμπαν της δημιουργού “συναντά” την γενέθλια γη της, την Αλεξανδρούπολη, σε έναν από τους πιο μαγευτικούς χώρους της χώρας μας, στην πολυπολιτισμική Ζώνη.
Η Αποστολία Παπαδαμάκη συνομιλεί με την εποχή, τη στιγμή και την Ιστορία, αντλεί έμπνευση από την αρχαία πόλη που είχε διάρκεια ζωής περισσότερο από τέσσερις χιλιετίες και μας καλεί να θυμηθούμε την καλλιέργεια της ειρήνης, της ισότητας, τη αρμονικής συνύπαρξης, της αλληλοκατανόησης και της κοινωνικής συνοχής, αξίες και έννοιες που διαμόρφωσαν ανά τους αιώνες αυτόν τον τόπο, στην ακτή του πολύτροπου Θρακικού πελάγους.
Η διακεκριμένη διεθνώς ερμηνεύτρια, σκηνοθέτιδα και χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Δήμου Αλεξανδρούπολης δίνει το δικό της ξεχωριστό στίγμα στο θεσμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού “Πανσέληνος του Αυγούστου” τη Δευτέρα 3 Αυγούστου.
Στο πολύμορφο ταξίδι της “ANAMNESIS/AΡΧΑΙΑ ΖΩΝΗ” μαζί με την
χορογράφο Αποστολία Παπαδαμάκη, συμπράττουν, ο συνθέτης Τρύφων Κουτσουρέλης, στενός συνεργάτης της εδώ και έξι χρόνια, ο καταξιωμένος ηθοποιός, ο Θρακιώτης υπέροχος ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου, η τραγουδίστρια Μαρία Παπαγεωργίου με την αισθαντική φωνή της και παιδιά από τις καλλιτεχνικές σχολές της Αλεξανδρούπολης.


Η “ΑΝΑΜNESIS/ΑΡΧΑΙΑ ΖΩΝΗ” πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο Αλεξανδρούπολης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου. Η παράσταση υλοποιείται υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Συντελεστές:
Σύλληψη/Χορογραφία/ Σκηνοθεσία: Αποστολία Παπαδαμάκη
Πρωτότυπη μουσική: Τρύφων Κουτσουρέλης
Ερμηνευτές: Αντώνης Στρούτζας, Κωνσταντίνα Λιόντου, Αποστολία Παπαδαμάκη
Φωνητικός αυτοσχεδιασμός: Μαρία Παπαγεωργίου
Αφηγητής: Γιάννης Στάνκογλου
Συμμετέχουν: Μαθήτριες σχολών χορού της Αλεξανδρούπολης
Οργάνωση παραγωγής: DEV/NULL Cultural Management- Friday Kalogeraki, Web & Graphic designer, φωτογραφίες: Areion Stefanidis.
Υπεύθυνη προβολής και επικοινωνίας: Ξένια Στούκα

Αναλυτικές πληροφορίες για τη διαδραστική παράσταση “ANAMNESIS” είναι διαθέσιμες εδώ!

Πώς θα δείτε την παράσταση:
Η παράσταση έχει ελεύθερη είσοδο με ονομαστική κράτηση θέσης.
Ο σύνδεσμος για την κράτηση θέσης βρίσκεται εδώ!

Θα πρέπει να βρίσκεστε στο πάρκινγκ του αρχαιολογικό χώρου της Αρχαίας Ζώνης μεταξύ 18:30 – 18:50. Η παράσταση θα ξεκινήσει ακριβώς στις 19:00 και θα τελειώσει στις 21:30.

Λίγα λόγια για την παράσταση…

Το πρώτο μέρος της παράστασης είναι περιπατητικό ενώ στο δεύτερο μέρος θα κάθεστε σε μαξιλάρια.
Να φοράτε άνετα ρούχα και παπούτσια, η παράσταση είναι περιπατητική και οι δράσεις της απλώνονται σε μεγάλο μέρος του αρχαιολογικού χώρου.
Φροντίστε να είστε ντυμένοι ανάλογα με τι καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν εκείνη τη μέρα. Να έχετε μαζί σας πόσιμο νερό. Παρακαλούμε να αποφύγετε τα πλαστικά μπουκάλια και οτιδήποτε άλλο μπορεί να ρυπάνει το περιβάλλον του αρχαιολογικού χώρου.
Δεν θα υπάρχει χώρος για να αφήσετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, έτσι θα πρέπει να τα μεταφέρετε μαζί σας.
Τα κινητά τηλέφωνα θα απενεργοποιηθούν. Δεν θα επιτρέπονται βίντεο ή φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της παράστασης

Λίγα λόγια για την Αποστολία Παπαδαμάκη…
Η γοητεία των έργων της Αποστολίας Παπαδαμάκη παραμένει ένα μυστήριο και ταυτόχρονα μια μοναδική εμπειρία σύγχρονης Τέχνης. Η σχέση της με τους χορευτές- ερμηνευτές της είναι πάντα στενή και βαθιά ανθρώπινη, και αυτό ίσως είναι ένα από τα βασικά συστατικά της μοναδικότητας του σχήματος. Όλοι οι καλλιτέχνες επιλέγονται για να διαδραματίσουν έναν ζωτικό ρόλο στην σύνθεση της παράστασης, εργαζόμενοι πάνω στην τεχνική της μεταστοιχείωσης και την υπέρβασης.
Κάθε αρχαιολογικός τόπος και μια ξεχωριστή ΑΝΑΜΝESIS.
Το Drops of Breath, η πρώτη υποβρύχια παράσταση στον κόσμο, ήταν ένα από τα πλέον καινοτόμα έργα που υλοποίησε η ομάδα της Αποστολίας Παπαδαμάκη σε αρχαιολογικό χώρο κάτω από το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο το 2015. Η Αποστολία Παπαδαμάκη εμπνεύστηκε και υλοποίησε, το 2018 την ολονύχτια παράσταση “Anamnesis/From Darkness to Light” στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα που συγκίνησε θεατές και γοήτευσε κριτικούς.

Τον επόμενο χρόνο γεννήθηκε η “Anamnesis/ Delos”, υφαίνοντας τον ιστό του κύκλου παραστάσεων αφιερωμένων στο Απολλώνειο φως, ενώ την τρέχουσα χρονιά προετοίμαζε την παράσταση “Anamnesis / Delphi”. Ωστόσο η πανδημία άλλαξε τα σχέδια.
Ακολουθώντας το όραμά της, η Αποστολία Παπαδαμάκη, σε συνεργασία με
εξαιρετικούς ερμηνευτές και συντελεστές, συνθέτουν μια διαδραστική παράσταση – performance, χορού, μουσικής και αφήγησης, κυλιόμενης ροής- ειδικά σχεδιασμένη για την Αρχαία Ζώνη- που αντλεί την έμπνευση της από την Μυθολογία, την Ιστορία και τη Φιλοσοφία, ανασύροντας μνήμες της διαδρομής της ανθρώπινης ύπαρξης.
Τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος συνοδεύουν έναν μοναδικό συνδυασμό λυρικών δρώμενων, προσφέροντας μια συναρπαστική βιωματική αλλά και συμμετοχική εμπειρία στους θεατές, καθώς ο μοναδικός σε ομορφιά αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ζώνης, της αρχαίας πόλης που γνώρισε την μεγαλύτερη ακμή της Σαμοθρακικής Περαίας, παραδίδεται στην ασημένια μυσταγωγία της πανσελήνου που αναδύεται από τη θάλασσα.
Για το καλλιτεχνικό αυτό γεγονός, ο στενός συνεργάτης της χορογράφου, ο βραβευμένος μουσικός και συνθέτης, Τρύφωνας Κουτσουρέλης δημιούργησε ένα πρωτότυπο μουσικό έργο, ένα site specific sound installation, που θα συνοδεύει τις δράσεις της παράστασης που αναπτύσσεται σπονδυλωτά κι έχει διάρκεια 3 ώρες.
Οι πρόβες ακολουθούν την μεθοδολογία τελετουργικού σωματικού χοροθεάτρου και ενεργειακού συντονισμού. Πραγματοποιούνται σε εξωτερικό χώρο ώστε το σώμα να εκτίθεται στα στοιχεία της φύσης με στόχο να επιτευχθεί η μεταστοιχείωση και η υπέρβαση. Ο ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου αφηγείται κείμενα της αρχαίας ιστοριογραφίας και εμβληματικούς Ύμνους, που αποτυπώνουν την περιπετειώδη πορεία της Αρχαίας Ζώνης και αναδεικνύουν τις χορευτικές μορφές της καλλιτεχνικής σύλληψης, η οποία αξιοποιεί την ένταση των αντιθέσεων της εποχής μας, για να μας θυμίσει όλα όσα χρειαζόμαστε για να ζήσουμε αρμονικά, τόσο μεταξύ μας όσο και με τη Φύση, σε περιόδους αγωνίας όπως αυτή που διανύουμε σήμερα.

Η Αποστολία Παπαδαμάκη, Αρχαία Ζώνη Αλεξανδρούπολης

Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 2 Αυγούστου, 2020 09:29
Swiss Approval

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV