Η ανασκόπηση του 2020 με την ματιά του radioevros.gr

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 31 Δεκεμβρίου, 2020 13:11

Η ανασκόπηση του 2020 με την ματιά του radioevros.gr

Ό,τι και να πούμε για το 2020, το οποίο εκπνέει σε λίγο, δεν είναι αρκετό, και ήδη έχει χαρακτηριστεί έτος που θα μείνει στην ιστορία καθώς η πανδημία του κορονοϊού που σάρωσε τον πλανήτη άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των πολιτών στην χώρα μας αλλά και στον κόσμο.

Δείτε την ανασκόπηση της διαφορετικής αυτής χρονιάς που μας αποχαιρετά, μέσα από τα άρθρα του radioevros.gr και τα άρθρα που οι αναγνώστες μας διάβασαν περισσότερο το 2020 με θέματα που απασχόλησαν την Ελλάδα, την Θράκη και τον Έβρο:

Ιανουάριος

Παρότι ο κορονοϊός είχε κάνει την εμφάνιση του στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς (για αυτό τον λόγο πήρε και το όνομα covid 19) ελάχιστα προμήνυαν την εξέλιξή του σε όλο τον κόσμο και στην χώρα μας. Έτσι και τον πρώτο μήνα του χρόνου την περιοχή μας απασχολούν ζητήματα οικονομικά κυρίως, με πολλούς αναγνώστες να ανεβάζουν στα κορυφαία άρθρα του μήνα στο radioevros.gr θέματα που είχαν να κάνουν με τις αλλαγές στο νέο ΚΕΑ το οποίο μετονομάστηκε σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα με τον νέο χρόνο και με την επιστροφή της 13ης σύνταξης για τους αγρότες. Ωστόσο η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ένα θέμα που απασχολεί όλη την χώρα και στις 15 Ιανουαρίου γίνεται επίσημο (αφού ακουγόταν για καιρό σαν φήμη): ο πρωθυπουργός ανακοινώνει ως υποψήφια για πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με καταγωγή από την Θράκη. Στις 22 Ιανουαρίου η Βουλή ψηφίζει και πλέον επίσημα η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γίνεται η πρώτη Ελληνίδα στο ανώτατο αξίωμα.


Φεβρουάριος

Ο δεύτερος μήνας του 2020 στο τέλος του έφερε την αρχή γεγονότων που σημάδεψαν πρώτα τον Έβρο και όλη την Ελλάδα φέρνοντας στην επικαιρότητα και για μεγάλο διάστημα τα όσα πρωτοφανή διαδραματίζονταν για αρκετό καιρό στην περιοχή. Η Τουρκία ξεκινώντας ένα νέο πρωτοφανή “γύρο” προκλήσεων με την Ελλάδα και την Ευρώπη οδηγεί στα σύνορα του Βορείου Έβρου χιλιάδες μετανάστες. Τις επόμενες ημέρες οι μετανάστες με την βοήθεια της Τουρκίας εξαπολύουν επιθέσεις προς την Ελληνική πλευρά με σκοπό το μαζικό πέρασμα στην χώρα μας. Είναι η αρχή των γεγονότων στον Έβρο, η αρχή μια πρωτόγνωρης κρίσης για την Ευρώπη, την Ελλάδα με αρχή τα σύνορα του Έβρου. Ο Έβρος βρέθηκε στο επίκεντρο και έγινε είδηση σε όλο τον κόσμο ενώ οι εικόνες στα σύνορα με τις ορδές μεταναστών και συνοριοφύλακες, στρατό και αστυνομία από την άλλη έκαναν τον γύρο του κόσμου

Κατά περίεργη σύμπτωση ή ειρωνεία της τύχης (από αυτές που μας συνήθισε αρκετά το 2020) το δεύτερο σε επισκεψιμότητα άρθρο του radioevros.gr για τον Φεβρουάριο ήταν η ανακοίνωση των πολυπόθητων αποτελεσμάτων των υποψηφίων για τις 400 θέσεις συνοριακών φυλάκων λίγες μόλις μέρες πριν την αρχή των επεισοδίων στα σύνορα.

Μάρτιος

Μήνας ορόσημο για δύο δύσκολες καταστάσεις που εξελίσσονται ταυτόχρονα στην χώρα και πιο έντονα στον νομό: τα γεγονότα στον Έβρο, που διαδραματίζονται με ένταση και η έναρξη και το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού στην χώρα μας. Η Ευρώπη στρέφει το βλέμμα στην Ελλάδα με την επίσκεψη των ευρωπαϊκών αξιωματούχων στον Έβρο και στις Καστανιές από όπου δηλώνουν την συμπαράστασή τους για την χώρα μας στην φύλαξη των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών συνόρων.
Το ξέσπασμα της πανδημίας απασχόλησε φυσικά ιδιαίτερα καθώς παράλληλα οι Εβρίτες μαθαίνουν για το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στον νομό το οποίο νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό στην Περιφέρεια. Ο άνδρας που ήταν ο πρώτος που νόσησε στον νομό ανάρρωσε και λίγο πριν τα Χριστούγεννα επέστρεψε στο νοσοκομείο στο πλαίσιο της εκδήλωσης για το άναμμα του Δέντρου από τον Δήμο σε μια συμβολική κίνηση ως ευχαριστώ στο προσωπικό του νοσοκομείου που δίνει την μάχη με την πανδημία. Δυστυχώς τον ίδιο μήνα σημειώνεται και ο θάνατος του πρώτου εβρίτη από κορονοϊό, ενός 61χρονου από τις Φέρες ενώ λίγες μέρες μετά εντοπίζεται και το πρώτο κρούσμα στο βόρειο τμήμα του νομού και αφορά 87χρονο από την Δόξα.

Από τις 23 Μαρτίου μπαίνουν σε εφαρμογή περιορισμοί για την μετακίνηση των πολιτών με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού: το πρώτο lockdown στην Ελλάδα είναι γεγονός.

Απρίλιος

Με την χώρα να περνάει πρωτοφανείς καταστάσεις εν μέσω πανδημίας και lockdown με την έναρξη του μήνα έρχεται το πρώτο καλό νέο που δίνει ελπίδα στους Εβρίτες: παρά τις φημολογίες, ο 87χρονος από την Δόξα, πρώτο κρούσμα για τον βόρειο Έβρο που νοσηλευόταν στην ΜΕΘ αποσωληνώνεται, όπως κάνει γνωστό μέσω του ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ ο δήμαρχος Διδυμοτείχου.
Με την χώρα σε lockdown το radioevros.gr ρωτά τους Εβρίτες και καταγράφει πως βιώνουν την νέα πραγματικότητα.

Μία ακόμα καλή είδηση που ανέμεναν για χρόνια οι κάτοικοι στο βόρειο τμήμα του Έβρου για την αξιοποίηση του Τύμβου Ζώνης-Μ.Δοξιπάρας έρχεται μέσω της Υπουργού Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η οποία σε αποκλειστική συνέντευξη στον αέρα του ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ δηλώνει πως προχωρά η κατασκευή μουσειακού κέλυφους και η αξιοποίηση της περιοχής χαρακτηρίζοντας τα ευρήματα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας και την ανάπτυξη που αναμένεται στην περιοχή αντίστοιχη με αυτής της Βεργίνας.

Μαϊος

Αρχές Μαΐου αίρονται τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και σταδιακά επανέρχονται οι δραστηριότητες και επανεκκινείται η αγορά. Ακόμη ξεκινούν οι παροχές προς επαγγελματίες και ανέργους σε μια προσπάθεια στήριξης. Αυτό ξεχωρίζει και από τα άρθρα που εμφανίζονται ψηλά στα στατιστικά του radioevros.gr για αυτό το μήνα με θέματα όπως τις αιτήσεις και την πληρωμή των επιδομάτων των 534 ευρώ και των 800 ευρώ στους επαγγελματίες και επιχειρηματίες.

Παράλληλα ειδήσεις από την περιοχή όπως η σύλληψη πέντε μελών συμμορίας, που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών στην Αλεξανδρούπολη και η ανεύρεση σορού άνδρα σε θαλάσσια περιοχή της Καβάλας διαβάστηκαν από πολλούς αναγνώστες του radioevros.gr παράλληλα με τις καθημερινές ενημερώσεις για την πορεία της πανδημίας στην περιοχή.

Ιούνιος

Φόβοι για δεύτερη κρίση στα σύνορα φέρνουν πληροφορίες για κινητικότητα μεταναστών στην Αδριανούπολη, ωστόσο δεν επαληθεύτηκαν με την τουρκική προκλητικότητα να ξεσπά σε άλλο μέτωπο. Οι εβρίτες εξακολουθούν να παρακολουθούν την καθημερινή σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (πριν η ενημέρωση για το θέμα διακοπεί και πάλι και οριστικά). Στις Καστανιές φτάνει ο ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Ιούλιος

Σταδιακά έρχεται το άνοιγμα του τουρισμού με την κυβέρνηση να προωθεί τον εσωτερικό τουρισμό. Νέες προοπτικές για τον Έβρο και την Λήμνο ανοίγονται με την ακτοπλοϊκή τους σύνδεση με την έναρξη του δρομολογίου Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη-Λήμνος όπως εξηγεί στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ ο δήμαρχος Λήμνου Δημήτρης Μαρινάκης.
Νέος γύρος έντονης τουρκικής προκλητικότητας με την Τουρκία να εκδίδει παράνομες navtex και το τουρκικό πλοίο Όρουτς Ρέις να διεξάγει έρευνες στο Αιγαίο κάτι που έθεσε σε επιφυλακή τις στρατιωτικές μονάδες στον Έβρο. Αναφορικά με τα τεκταινόμενα στην περιοχή, φωτιά ξεσπά σε περιοχή κοντά στο κολυμβητήριο της Αλεξανδρούπολης και δυστυχώς είναι η πρώτη από μια σειρά καταστροφικών πυρκαγιών (σε δασικές εκτάσεις κατά βάση) στο νότιο κυρίως τμήμα του Έβρου.

Αύγουστος

Η Τουρκία με τα προκλητικά επεισόδια στο Αιγαίο και τις έρευνες του Όρουτς Ρέις και η πορεία της πανδημίας εξακολουθούν να απασχολούν τους πολίτες και αυτό τον μήνα. Παράλληλα σημειώνεται πυρκαγιά στο Διδυμότειχο στην περιοχή του Καλέ με πολλά μνημεία να τίθενται σε κίνδυνο καταστροφών ωστόσο με την άμεση παρέμβαση όλων των φορέων αποφεύχθηκε μια μεγάλη καταστροφή. Ωράριο λειτουργίας με επιβολή κλεισίματος τα μεσάνυχτα στις επιχειρήσεις εστίασης και στον Έβρο φέρνει νέα δέσμη μέτρων κατά της πανδημίας θέμα που προκάλεσε και την παρέμβαση του βουλευτή Έβρου Αναστασίου Δημοσχάκη στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Σεπτέμβριος

Η τοπική κοινωνία σοκάρεται από πρωτόγνωρα για την περιοχή επεισόδια τα οποία λαμβάνουν χώρα τα ξημερώματα της 12ης Σεπτεμβρίου στην πλατεία Ορεστιάδας με διαπληκτισμούς και ξυλοδαρμούς μεταξύ πολιτών και αστυνομικών, που επέφεραν σοβαρούς τραυματισμούς. Για το θέμα γίνεται γνωστή και επιστολή “αυτόπτων μαρτύρων” στην οποία περιγράφουν βία από την πλευρά των αστυνομικών. Πρόσφατες πληροφορίες του radioevros.gr μάλιστα κάνουν λόγο για εξελίξεις στην υπόθεση με τις διαδικασίες να οδεύουν προς τις δικαστικές αίθουσες.
Παράλληλα κρούσμα ελονοσίας οδηγεί την ευρύτερη περιοχή της Ορεστιάδας σε αιμοδοτική καραντίνα.
Ανοίγουν στις 14 Σεπτεμβρίου τα σχολεία με υποχρεωτική χρήση μάσκας και μέτρα για την πανδημία, θέμα που επέφερε πολλές αντιδράσεις.
Καλά νέα από πλευράς κυβέρνησης η οποία ανακοινώνει 800 νέες προσλήψεις συνοριακών φυλάκων για τον Έβρο. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη μάλιστα επισκεπτόμενος τις Καστανιές στις 29 Δεκεμβρίου είπε ότι η προκήρυξη θα δημοσιευτεί σύντομα λαμβάνοντας υπόψιν και όσα επισημαίνουν για τα κριτήρια επιλογής οι φορείς του Έβρου.

Οκτώβριος

Ο μήνας ξεκινά με κακές ειδήσεις με την πυρκαγιά που ξεσπά στο Δάσος της Δαδιάς. 380 πυρκαγιές με πάνω από 20.000 στρέμματα καμένων δασικών εκτάσεων ο φετινός τραγικός απολογισμός των πυρκαγιών για τον Έβρο.
Ιστορική απόφαση του δικαστηρίου για την Χρυσή Αυγή που χαρακτηρίζεται επίσημα εγκληματική οργάνωση και καταδίκη των μελών της.
Στο μέτωπο της πανδημίας στις αρχές του μήνα ο νομός χαρακτηρίζεται χαμηλής επικινδυνότητας κάτι που φέρνει παράταση μιας ώρας στο ωράριο των καταστημάτων εστίασης, εξέλιξη που δυστυχώς δεν διήρκησε αρκετά. Η απότομη επιδείνωση και η αύξηση κρουσμάτων επέφερε αναστολή λειτουργίας και στα τμήματα σχολείων του Έβρου αφού κρούσματα βρέθηκαν και στην σχολική κοινότητα.

Νοέμβριος

Αυστηροποιούνται τα μέτρα κατά της πανδημίας στα σχολεία και αλλάζει το ωράριο λειτουργίας στα καταστήματα, μετρά που δεν προλαβαίνουν όμως να εφαρμοστούν.
Ανακοινώνεται από τον πρωθυπουργό το δεύτερο lockdown για την χώρα. Αντιδράσεις προκαλεί η απαγόρευση συναθροίσεων ενόψει της Επετείου του Πολυτεχνείου ενώ η διαταγή επιφυλακής εν μέσω πανδημίας επιφέρει αντιδράσεις και από την Ένωση συνοριακών φυλάκων Έβρου.

Δεκέμβριος

Το lockdown και η πανδημία για άλλη μια φορά στο επίκεντρο τόσο σε κεντρικό επίπεδο και στις τοπικές εξελίξεις με τους αναγνώστες του radioevros.gr να αναζητούν και να ενημερώνονται για εξελίξεις που αφορούν θέματα όπως τα μαζικά τεστ για την ανίχνευση της covid 19 και τα αποτελέσματα τους στην Ορεστιάδα. Θέμα που επίσης απασχόλησε είναι η διασπορά του κορονοϊού στο προσωπικό του νοσοκομείου Διδυμοτείχου ενώ ο νομός εμφανίζεται στις καθημερινές ανακοινώσεις μεταξύ των 5 νομών με τα περισσότερα κρούσματα στην χώρα. Ωστόσο ελπίδες για την νέα χρόνια φέρνει η έναρξη του εμβολιασμού στις 27 Δεκεμβρίου με τον πρώτο ηλικιωμένο που εμβολιάστηκε στην Ελλάδα μάλιστα να έχει καταγωγή από την περιοχή της Ορεστιάδας και συγκεκριμένα από τα Ρίζια.
Τέλος θέμα που απασχόλησε την τοπική κοινωνία στην εκπνοή του χρόνου αφορά την δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για την επέκταση των δομών στο Φυλάκιο με τις εξελίξεις να αναμένεται να μας απασχολήσουν την νέα χρονιά.

Οι εργαζόμενοι και η διεύθυνση του Ράδιο Έβρος 97,1 και του radioevros.gr σας εύχονται ευτυχισμένο, καλότυχο και με υγεία το 2021


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 31 Δεκεμβρίου, 2020 13:11

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV