Ημερίδα με θέμα τη σύγχρονη Τουρκία στην Αλεξανδρούπολη

Συντάκτης Νewsroom 4 Απριλίου, 2011 13:29

Ημερίδα με θέμα τη σύγχρονη Τουρκία στην Αλεξανδρούπολη

«Η προσέγγιση του Άλλου στη σύγχρονη Τουρκία»- Μια ιδιαίτερη Ημερίδα


Μια ιδιαίτερη ημερίδα διεξήχθη το Σάββατο 2/04/2011 στην Αλεξανδρούπολη με διοργανωτή την Μητρόπολη Αλεξ/πολης.  Η  ιδιαιτερότητα  έγκειται  στο ότι οι μοναδικοί εισηγητές ήταν τρεις Τούρκοι καθηγητές των Πανεπιστήμιων Κωνσταντινούπολης, Ανδριανούπολης και Σαγγάριου.

Στην Ημερίδα παρευρέθησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γεώργιος Ντόλιος, οι βουλευτές Έβρου κυρίες Όλγα Ρενταρή και Ελένη Τσιαούση, η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Γεωργία Νικολάου, ο Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Γκότσης, δημοτικοί σύμβουλοι, καθηγητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κληρικοί και πολλοί πολίτες που γέμισαν την αίθουσα “ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ” του Ξενοδοχείου Εγνατία.

Οι εισηγήσεις ήταν οι εξής:

–  Το μάθημα των θρησκευτικών στην Τουρκία και η πολυπολιτισμικότητα

–  Αρχαιολογικές εργασίες μέσα στα αρχαία τείχη της Κωνσταντινουπόλεως

– Η ελληνική συνοικία της Αδριανουπόλεως

 

Χαιρετισμός Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Ντόλιου

Χαιρετισμό στη ημερίδα απεύθυνε ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Ντόλιος, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα τόνισε:

«Χαιρετίζω την παρουσία των Τούρκων καθηγητών στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στον Έβρο. Χαιρετίζω  την πρωτοβουλία της Μητρόπολης για την διοργάνωση της ημερίδας, μια  πρωτοβουλία, που τιμά τον Μητροπολίτη της Αλεξ/πολης, αλλά και το σύνολο της ιεραρχίας της Ελλαδικής Εκκλησιάς.

Συμπεραίνω  ότι ο Μητροπολίτης της Αλεξ/πολης και η ιεραρχία  της Ελλαδικής Εκκλησίας αντιλαμβάνεται με θετικό τρόπο το άνοιγμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που επιχείρησε ο Πρωθυπουργός της χώρας  εδώ και αρκετά χρόνια με την παλαιότερη ιδιότητά του ως Υπουργού Εξωτερικών.

Συμπεραίνω επίσης, ότι η παρουσία ως εισηγητών των Τούρκων ακαδημαϊκών και το περιεχόμενο των εισηγήσεων τους, υποδηλώνει, ότι και στην Τουρκία βιώνουν θετικά ένα ανάλογο άνοιγμα, που φαίνεται να επιχειρεί ο κ. Ερντογκάν.

Απευθύνω ένα  ειλικρινές  και μεγάλο ‘εύγε’ στον Σεβασμιότατο της Αλεξ/πολης.»

 

Απάντηση για το Τέμενος του Βαγιαζήτ

Απαντώντας εν συνεχεία  σε ερώτημα δημοσιογράφων για το Τέμενος του Βαγιαζήτ στο Διδ/τειχο  και τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε από ένα μέρος του έντυπου και διαδικτυακού Τύπου, ο κ. Ντόλιος δήλωσε τα εξής :

«Αυτή η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Πολιτισμού θωράκισε πολιτιστικά των Έβρο με τον πιο πλήρη και ολοκληρωμένο τρόπο.

Ενέταξε στον ΕΣΠΑ την κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου στη Αλεξ/πολη, την ολοκλήρωση της μουσειολογικής έκθεσης στο Βυζαντινό Μουσείο Διδ/τειχου, την μεγαλύτερη παρέμβαση που έκανε ποτέ το Υπουργείο Πολιτισμού  και αφορά τον αρχαιολογικό χώρο Ζώνης – Δοξιπάρας, ενώ διέθεσε σημαντικές πιστώσεις για την  συνέχιση των εργασιών στους αρχαιολογικούς χώρους της αρχαίας Μεσημβρίας -Ζώνης , στη Σαμοθράκη , στην Παναγία Κοσμοσώτηρα των Φερών κλπ.

Στο ΕΣΠΑ επίσης ενέταξε την διάσωση του μουσουλμανικού μνημείου του Βαγιαζήτ, ανταποκρινόμενο σε ένα καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτό εκφράστηκε  από όλους τους Δημάρχους Διδ/τείχου και όλους τους βουλευτές του Ν. Έβρου, που εξελέγησαν τις τελευταίες τετραετίες.

Όσο για την επιλογή της Κυβέρνησης να διαθέσει αυτά τα ποσά σε τέτοιου είδους έργα, αντί για την υπόθεση της δημοσιονομικής κρίσης, θεωρώ λαϊκισμό τα περί αντιθέτου λεγόμενα, αφού είναι γνωστό, ότι αυτές οι πιστώσεις του ΕΣΠΑ δεν μπορούν να διατεθούν ούτε για μισθούς , ούτε για την υγεία, ούτε για την πρόνοια.».

 

 

 

Από το

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Π. ΝΤΟΛΙΟΥ

 


Συντάκτης Νewsroom 4 Απριλίου, 2011 13:29

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV