Ημερίδα για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιφέρειας ΑΜ-Θ από τη ΓΣΕΕ

Συντάκτης Νewsroom 21 Μαρτίου, 2013 11:15

Ημερίδα για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιφέρειας ΑΜ-Θ από τη ΓΣΕΕ

 

Ημερίδα για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ) διοργάνωσεη ΓΣΕΕ στην Αλεξανδρούπολη μία ημέρα πριν την έναρξη του 35ου Συνεδρίου της Συνομοσπονδίας.
Στην Ημερίδα παρουσιάστηκε από τον Επιστημονικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ καθ.Σάββα Ρομπόλη η εργασία του ΙΝΕ στην οποία τονίζεται, μεταξύ άλλων, η αναγκαιότητα εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της περιφέρειας αποτέλεσμα ενός μεθοδικά προετοιμασμένου πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου.
Η εργασία του Ινστιτούτου Εργασίας εξετάζει με βάση τη διεθνή εμπειρία και το θέμα των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτυχία επίτευξης των επιδιωκόμενων στόχων όπου αυτές εφαρμόστηκαν.
Η θέση του συνδικαλιστικού κινήματος για τις ΕΟΖ είναι ξεκάθαρη: απορρίπτει κάθε μοντέλο ανάπτυξης που επιφέρει εργασιακό μεσαίωνα, εργασιακή εξαθλίωση και κινεζοποίηση των ελληνικών περιφερειών.
Στην εργασία καταγράφονται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης (2007-2013) αναλυτικά τα χαρακτηριστικά (δυνατά – αδύνατα σημεία – ευκαιρίες – απειλές) του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος τα οποία εξειδικεύονται για κάθε διοικητική περιφέρεια: Δυτική – Κεντρική – Ανατολική Μακεδονία-Θράκη.
Τα στοιχεία αυτά της swotanalysis θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση ενός νέου βιώσιμου και αειφόρου αναπτυξιακού μοντέλου, το οποίο απαιτείται αφενός να ισχυροποιεί τα δυνατά σημεία της περιφέρειας και να αξιοποιεί τις καταγεγραμμένες αδυναμίες και αφετέρου να αναστρέφει/βελτιώνει τις αναπτυξιακές αδυναμίες.
Στην Ημερίδα παρουσιάζονται στατιστικά στοιχεία για την απασχόληση και την ανεργία στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και όλες τις περιφέρειες της χώρας, ενώ γίνεται εκτενής αναφορά (πάντα βάσει στοιχείων) στη φορολογία, στις πηγές εισοδήματος και στα φορολογικά βάρη μισθωτών, συνταξιούχων και ελευθέρων επαγγελματιών.

 



Συντάκτης Νewsroom 21 Μαρτίου, 2013 11:15

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV