Ερώτηση Τσιαούση για τον καθορισμό ειδικών κριτηρίων μετάθεσης στρατιωτικών με καταγωγή τον Έβρο

Συντάκτης Νewsroom 19 Απριλίου, 2011 09:15

Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, με αντικείμενο τη μέριμνα για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που κατάγονται και επιθυμούν να συνεχίσουν να υπηρετούν στον παραμεθόριο Νομό Έβρου.


Στην  ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:

«Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που αφορά τη συγκρότηση και λειτουργία των κατά κλάδο συμβουλίων μεταθέσεων, εξειδίκευση κριτηρίων και λοιπών θεμάτων σχετικά με τις τοποθετήσεις, τις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις των Αξιωματικών, Ανθυπασπιστών και Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, με  Αριθμ. Φ. 411/27/81060 (ΦΕΚ Β  378 09/03/2011), καθορίζονται με µοριοδότηση οι µεταθέσεις και τοποθετήσεις αξιωµατικών και υπαξιωµατικών των Ενόπλων Δυνάµεων, η οποία προκύπτει από σαφή και προσδιορισµένα υπηρεσιακά και κοινωνικά κριτήρια ενώ παράλληλα υποχρεωτικά και πλήρως αιτιολογηµένες, θα πρέπει να είναι όλες οι αποφάσεις για τις µεταθέσεις και τοποθετήσεις στις Ένοπλες Δυνάµεις της χώρας μας. Μια πραγματικά ουσιαστική και αξιόλογη προσπάθεια, ώστε να υπάρξει διαφάνεια και να καθοριστεί μια διαδικασία στηριζόμενη σε αντικειμενικά κριτήρια.

Δυστυχώς όμως στη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση δεν έχουν περιληφθεί οι περιπτώσεις του στρατιωτικού προσωπικού  που υπηρετεί  και κατάγεται από παραμεθόριες περιοχές και ειδικότερα από τον ακριτικό Νομό Έβρου. Άνθρωποι που ενισχύουν την κοινωνική και οικονομική δομή της τοπικής κοινωνίας του Νομού Έβρου δημιουργώντας οικογένειες, με την συγκεκριμένη υπουργική απόφαση δεν μπορούν να παραμείνουν υπηρετώντας τον παραμεθόριο Νομό καταγωγής τους, διότι δεν συμπληρώνουν τα απαιτούμενα κριτήρια. Παράλληλα είναι γνωστό ότι τις περισσότερες φορές οι μεταθέσεις και οι τοποθετήσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων προκαλούν σοβαρή αναστάτωση στη ζωή των οικογενειών τους και πολύ συχνά αποδεικνύονται και εξαιρετικά δυσάρεστες.

Ιδιαίτερα για το στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί μέχρι σήμερα και κατάγεται από τον Νομό Έβρου, δημιουργούνται ανυπέρβλητα οικογενειακά προβλήματα, διότι τα έξοδα από τις επικείμενες μεταθέσεις του θα   επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό του και μάλιστα σε μια οικονομική συγκυρία εξαιρετικά δύσκολη. Νέοι άνθρωποι που κατά πλειοψηφία συντηρούν την οικογένειά τους (που στηρίζουν και ενισχύουν πληθυσμιακά τον απομακρυσμένο Νομό Έβρου),  με τον μισθό που προέρχεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις και κατάγονται από τον Νομό καλούνται να επωμιστούν επιπλέον έξοδα  διαβίωσης.

Επίσης νέα ζευγάρια (όπου το ένα τουλάχιστον μέλος της υπηρετεί στις Ένοπλες Δυνάμεις) με καταγωγή από το Νομό Έβρου, που έχουν δημιουργήσει την δική τους οικογένεια στη περιοχή, πλέον σήμερα βρίσκονται σε κατάσταση ανασφάλειας και ανησυχίας διότι καλούνται να αντεπεξέλθουν σε μια σοβαρή πρόκληση που θα τους αλλάξει άρδην τον οικογενειακό προγραμματισμό τους, θέτοντας τους σημαντικά εμπόδια.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι τη σοβαρότητα του προβλήματος όταν μάλιστα διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία της οικογένειάς τους, με τοποθετήσεις και με μεταθέσεις σε περιοχές μακριά από μια τόσο ευαίσθητη και ταυτόχρονα στρατηγικής σημασία γεωγραφική περιοχή όπως είναι ο  Νομός Έβρου».

Με την ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση ρωτάει τον κύριο Υπουργό:

  • Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους Αξιωματικούς, Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων που κατάγονται και επιθυμούν να συνεχίσουν να υπηρετούν στο Νομό Έβρου, ενώ δεν μπορούν να συμπληρώσουν τα απαραίτητα κριτήρια που προβλέπονται με την Υπουργική Απόφαση   Αριθμ. Φ. 411/27/81060 (ΦΕΚ Β  378 09/03/2011);
  • Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου να καθοριστούν ειδικά κριτήρια για τις μεταθέσεις των Αξιωματικών, Ανθυπασπιστών και Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, που κατάγονται και επιθυμούν να συνεχίσουν να υπηρετούν παραμένοντας στον ακριτικό Νομό Έβρου;

 


Συντάκτης Νewsroom 19 Απριλίου, 2011 09:15

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV