Ερώτηση Τσιαούση για τα φωτοβολταϊκά…

Συντάκτης Νewsroom 27 Ιουλίου, 2011 07:28

Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με θέμα το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι αγρότες του Νομού Έβρου, διότι η έγκριση άδειας από τον ΔΕΣΜΗΕ για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών έχει λήξει, με συνέπεια να μην έχουν προλάβει να ξεκινήσουν την επένδυσή τους.


Στην ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:
«Σε απόγνωση βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος του Νομού Έβρου, που είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (αξιοποιώντας τον νόμο 3851/10) στα χωράφια του, αλλά δεν πρόλαβε να ξεκινήσει την επένδυση διότι παρήλθε το χρονικό διάστημα των 6 μηνών των εγκρίσεων των αδειών που εξέδωσε η ΔΕΣΜΗΕ.
Ήδη έχουν περάσει αρκετές ημέρες χωρίς να έχει εγκατασταθεί κανένα φωτοβολταϊκό σύστημα, διότι οι αγρότες της περιοχής δυσκολεύονται και καθυστέρησαν χρονικά στην προσπάθειά τους να καλύψουν τα έξοδα για την υπογραφή της σύμβασης σύνδεσης. Ο επενδυτής-αγρότης προκειμένου να υλοποιήσει την επένδυσή του χρειάζεται χρόνο ώστε να επιλέξει την τράπεζα με την οποία θα συνεργαστεί (επιτόκιο, όρους χρηματοδότησης) και στη συνέχεια να διαπραγματευτεί του καλύτερους όρους, επίσης θα πρέπει να αναζητήσει τον κατάλληλο κατασκευαστή και να συμφωνήσει επίσης τους όρους κατασκευής με συνέπεια το χρονικό διάστημα των 6 μηνών που δίνεται μετά την έγκριση της άδειας της ΔΕΣΜΗΕ να μην επαρκεί και την ολοκλήρωση της επένδυσης.

Επιπλέον εξαιτίας στην περιορισμένης οικονομικής κατάστασης της χώρας οι τράπεζες δυσκολεύονται να προσφέρουν τα ανάλογα χρηματοδοτικά προγράμματα, με αποτέλεσμα οι αγρότες του Νομού Έβρου να μην έχουν τόσο την χρονική όσο και την οικονομική ευχέρεια (λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη και τις χιλιομετρικές αποστάσεις του Νομού, ώστε να διευθετηθούν οι γραφειοκρατικές απαιτήσεις), ώστε να είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν τις επενδύσεις τους. Σε συνδυασμό μάλιστα με την έλλειψη του χρηματικών πόρων για την άμεση κάλυψη των βασικών εξόδων (εγγυητική επιστολή, κόστος σύνδεσης με το δίκτυο, ιδιωτική συμμετοχή στο τραπεζικό πρόγραμμα κλπ.), το εξάμηνο χρονικό διάστημα δεν μπορεί να θεωρηθεί αρκετό και μάλιστα σε μια ακριτική περιοχή όπου οι επενδύσεις επιβαρύνονται με επιπλέον κόστη.
Έτσι σήμερα αφού έχει πλέον παρέλθει το προβλεπόμενο εξάμηνο, οι αγρότες του Νομού Έβρου, εξαιτίας όλης αυτής της χρονοβόρας διαδικασίας έχουν μείνει με μια έγκριση όπου έχει λήξει και μετά από επίπονες προσπάθειες έχουν εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για την υλοποίηση του επενδυτικού τους έργου.

Κύριε Υπουργέ,
Η επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος αποτελεί αδήριτη ανάγκη, γι’ αυτό και θα πρέπει να προχωρήσετε άμεσα σε τροποποίηση της συγκεκριμένης διαδικασίας διότι αρκετά επενδυτικά σχέδια στην περιοχή του Νομού Έβρου, ενώ έχουν πλέον την κατάλληλη ετοιμότητα δεν θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν, δεσμεύοντας και εγκλωβίζοντας σημαντικές επενδυτικές πρωτοβουλίες σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική περίοδο».
Με την ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση ρωτάει τον αρμόδιο Υπουργό:

  • Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να δοθεί η απαιτούμενη παράταση (τουλάχιστον 6 μήνες) μετά την έγκριση και την υπογραφή της σύμβασης με τον ενδιαφερόμενο επενδυτή – αγρότη με τη ΔΕΣΜΗΕ, ώστε να μπορέσουν να ολοκληρωθούν τα επενδυτικά τους σχέδια;

Συντάκτης Νewsroom 27 Ιουλίου, 2011 07:28

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV