Ερώτηση Τσιαούση για τα εξ’ αδιαιρέτου οικόπεδα

Συντάκτης Νewsroom 2 Απριλίου, 2012 09:25

Ερώτηση Τσιαούση για τα εξ’ αδιαιρέτου οικόπεδα


Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν αυθαίρετα σε εξ’ αδιαιρέτου οικόπεδα, σύμφωνα με ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κυρία Ελένη Τσιαούση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Το πρόβλημα είναι εντονότερο στις εκτός σχεδίου περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των αυθαίρετων κτισμάτων κατασκευάστηκε σε τεμαχισμένα εξ’ αδιαιρέτου αγροτεμάχια, με αποτέλεσμα το εμβαδόν της κάθε μίας από τις ιδιοκτησίες να είναι λίγων εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων και να μην πληρούνται έτσι οι όροι αρτιότητας. Με συνέπεια για τη συντριπτική πλειονότητα των κτισμάτων να μην  μπορεί να γίνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου περί αυθαιρέτων. Διότι οι μηχανικοί καταγράφουν ένα ενιαίο γήπεδο και ο νόμος αναφέρει ότι το εξ’ αδιαιρέτου αγροτεμάχιο πρέπει να τακτοποιηθεί ολόκληρο, ενώ όποιος ιδιοκτήτης επιθυμεί μεμονωμένα να δηλώσει το αυθαίρετο του, δεν μπορεί να το κάνει βάσει του ισχύοντος νόμου.


Όπως επισημαίνει η κυρία Τσιαούση θα πρέπει να υπάρξει άμεσα  τροποποίηση της συγκεκριμένης διαδικασίας, ώστε τα αυθαίρετα κτίσματα σε εξ’ αδιαιρέτου οικόπεδα να μπορούν να νομιμοποιηθούν το καθένα ξεχωριστά. Καθώς ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών αυθαιρέτων επιθυμεί να δηλώσει το ακίνητο του, δυστυχώς όμως η ισχύουσα νομοθεσία δημιουργεί προβλήματα και σημαντικές στρεβλώσεις.

 

 


Συντάκτης Νewsroom 2 Απριλίου, 2012 09:25

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV