Ερώτηση Τσιαούση για προβλήματα στις Διευθύνσεις Πρόνοιας

Συντάκτης Νewsroom 1 Φεβρουαρίου, 2011 11:16

Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα τα σοβαρά προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί στη λειτουργία των Διευθύνσεων Πρόνοιας.


Στην  ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:

«Η χορήγηση του προνοιακού επιδόματος, η έκδοση/ανανέωση δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ και η χορήγηση των βιβλιαρίων απορίας αφορούν πολίτες, οι οποίοι ζουν κατά κανόνα κάτω από το  όριο φτώχειας. ¨Έως και σήμερα, υπεύθυνες για τη χορήγησή τους ήταν οι Διευθύνσεις Πρόνοιας των Νομαρχιών. Βάσει της διευκρινιστικής εγκυκλίου που εκδόθηκε από το τμήμα λειτουργιών Ο.Τ.Α. στις 30 Δεκεμβρίου 2010 οι αρμοδιότητες αυτές σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο ¨Καλλικράτης¨ μεταφέρονται στους Δήμους της χώρας. Παρ’ όλα αυτά, διαπιστώνουμε ότι επικρατεί ακόμη σύγχυση στις πρώην  υπηρεσίες των Νομαρχιών οι οποίες σύμφωνα με την εγκύκλιο λειτουργούν στα ίδια γραφεία και συνεχίζουν να εξυπηρετούν τους πολίτες των Δήμων που εξυπηρετούσαν μέχρι σήμερα.

Το μήνα Μάρτιο τα άτομα με αναπηρία αναμένουν τη χορήγηση του προνοιακού επιδόματος. Το επίδομα αυτό είναι το μόνο εισόδημα  για αυτούς τους ανθρώπους. Όπως καταλαβαίνετε δεν επιτρέπεται καμία ολιγωρία ως προς την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου, ώστε οι αρμόδιοι υπάλληλοι να γνωρίζουν πως θα εξυπηρετήσουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο τους Έλληνες πολίτες με αναπηρία και οι πολίτες με αναπηρία να γνωρίζουν σε ποιες υπηρεσίες θα απευθυνθούν.

Είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αυτή η  κατάσταση. Γι’ αυτό ζητούμε την άμεση αποστολή εκ’ νέου της υπ’ αριθ. πρωτ. 74894/31-12-2010 εγκυκλίου στους παραλήπτες της, και την έκδοση ειδικότερων εγκυκλίων, εφόσον καθίσταται αναγκαίο, με νέες πληρέστερες διευκρινίσεις επί των σχετικών θεμάτων».

Με την ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση ρωτάει τους κυρίους Υπουργούς:

  • Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου  να εκδοθούν ειδικότερες εγκύκλιοι ,ώστε να δίνονται σαφείς και τελικές οδηγίες για το νέο σύστημα χορήγησης του προνοιακού επιδόματος και εν’ γένει οικονομικών βοηθημάτων ΑμεΑ και άλλων κατηγοριών, των δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ, όπως και της ανανέωσης ή έκδοσης νέων βιβλιαρίων απορίας.;
  • · Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την άμεση και καλύτερη εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ, που είναι δικαιούχοι του προνοιακού επιδόματος, των δελτίων μετακίνησης και των βιβλιαρίων απορίας, και σήμερα  εξαιτίας της μεταβατικής περιόδου που διέρχεται το σύνολο της χώρας για την εφαρμογή του ¨Καλλικράτη¨ έχουν να αντιμετωπίσουν ανυπέρβλητα εμπόδια;

Από σχετικό δελτίο τύπου


Συντάκτης Νewsroom 1 Φεβρουαρίου, 2011 11:16

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV