Ερώτηση Δερμεντζόπουλου για την έλλειψη ιατρών στη Σαμοθράκη

Συντάκτης Νewsroom 13 Ιουλίου, 2011 08:43

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδο


Θέμα «Συνεχιζόμενη έλλειψη ιατρών και καθυστέρηση διορισμού Παιδιάτρου στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης  »

Παρά τις επαναλαμβανόμενες οχλήσεις και επερωτήσεις που καταθέσαμε  για την υγειονομική κάλυψη του Νησιού της Σαμοθράκης, ένα δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» ήρθε να επιβεβαιώσει τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι του ακριτικού Νησιού και μάλιστα εν μέσω θέρους και παρά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν προ ολίγων μηνών από τον αρμόδιο Υφυπουργό  Υγείας αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κατά την επίσκεψη τους στο Νησί της Σαμοθράκης.

http:/www.gnomionline.gr/evros/113/46101-gn46101

Αυτή την χρονική στιγμή στο Κ.Υ. προσφέρουν τις υγειονομικές τους υπηρεσίες 3 ειδικοί ιατροί, 1 Παθολόγος, 1 Χειρουργός, 1 Γενικός Ιατρός. Θεσμοθετημένες είναι και 3 θέσεις αγροτικών ιατρών. Δυο στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης και άλλη μια στο Περιφερειακό Ιατρείο Καμαριώτισσας .

Όλοι αυτοί οι ιατροί εφημερεύουν επί 24ωρου βάσεως στο Κ.Υ. που βρίσκεται στην Χώρα. Ένας ειδικός ιατρός και ένας αγροτικός ιατρός καθημερινά εντάσσονται στο πρόγραμμα εφημεριών, ενώ στην περίπτωση διακομιδής  ασθενούς καλείται να την πραγματοποιήσει ο δεύτερος αγροτικός ιατρός.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα  της εφημερίδας «Η ΓΝΩΜΗ» εν μέσω καλοκαιριού το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης κοντεύει να ξεμείνει από αγροτικούς ιατρούς. Η μια εκ των 2 θέσεων των αγροτικών ιατρών  του Κέντρου Υγείας δεν έχει καλυφτεί από τον Δεκέμβριο του 2010, ενώ η άλλη θέση προβλέπεται να κενωθεί σε λίγες ημέρες.

Στο Περιφερειακό Ιατρείο Καμαριώτισσας η αγροτική ιατρός θα αποχωρήσει και αυτή με την σειρά της σε 1 μήνα.

Τα κενά αυτά δημιουργούνται λόγο της μη έγκαιρης προκήρυξης και έκδοσης αποτελεσμάτων των θέσεων αυτών  εκ μέρους της αρμόδιας υπηρεσίας  του Υπουργείου Υγείας.

Οι προκηρύξεις ανακοινώνονται ανά τρίμηνο. Η ανακοίνωση δε των αποτελεσμάτων γίνεται μετά από 2 μήνες από την λήξη της προκήρυξης με αποτέλεσμα ο ενδιαφερόμενος  να λάβει στα χέρια του τον διορισμό αφού θα έχουν περάσει το λιγότερο 6 μήνες.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε και την περίοδο της τρίμηνης εκπαίδευσης του στο αντίστοιχο Νοσοκομείο οπότε στην προκείμενη περίπτωση της Σαμοθράκης  ο ιατρός θα φτάσει στην Σαμοθράκη μετά το πέρας του καλοκαιριού.

Είναι φανερό ότι το Νησί δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί υγειονομικά μόνο από 3 ιατρούς όταν ο αριθμός των ιατρών που απαιτείται για την ομαλή υγειονομική κάλυψη των κατοίκων του,  είναι 6 ιατροί.

Μάλιστα οι ανάγκες για παροχή ιατρικών υπηρεσιών στην Σαμοθράκη είναι αυξημένες αυτή την περίοδο, καθότι αναμένεται να συρρεύσουν εκατοντάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, στα μέσα του Αυγούστου  λόγο ενός  φεστιβάλ μουσικής .

Ένα άλλο θέμα που αναδεικνύει το δημοσίευμα της εφημερίδας είναι η απίστευτη κωλυσιεργία των υπηρεσιών, με τον μη διορισμό του Παιδιάτρου στο Κέντρο Υγείας παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε ενδιαφερόμενος εδώ και πολλά χρόνια.

Ερωτηματικά  προκαλεί το γεγονός ότι για το θέμα αυτό είχε κάνει δηλώσεις ο Υφυπουργός Υγείας  κ. Μιχάλης Τιμοσίδης τον Φεβρουάριο του 2011 κατά διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού κ. Γεωργίου Παπανδρέου στο Νησί της Σαμοθράκης, διαβεβαιώνοντας ότι σύντομα θα διοριζόταν  Παιδίατρος στο Κ.Υ. Σαμοθράκης, αλλά και το γεγονός ότι ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης δήλωνε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό στις 3 Μαΐου 2011, ότι όλα τα προβλήματα για τον διορισμό του Παιδιάτρου είχαν παρακαμφθεί.

Μέγα θέμα όμως, όπως αναφέρει και πάλι το δημοσίευμα της εφημερίδας « Η ΓΝΩΜΗ», αντιμετωπίζει και η αναγγελθείσα νέα κτηριακή υποδομή του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης που είχε ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού πριν από λίγους μήνες. Κάτι που είχε επισημανθεί και σε προηγούμενη ερώτηση μας.

Ενόψει όλων αυτών

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Πως σκέπτεται το Υπουργείο να καλύψει τις ελλείψεις που δημιουργήθηκαν στην πλήρωση των θέσεων των αγροτικών ιατρών και κατά κύριο λόγο  πως θα αντιμετωπίσει τα κενά που δημιουργούνται στο πρόγραμμα των εφημεριών του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης;
  2. Για ποιον λόγο, και ενώ ήταν εις γνώση των υπηρεσιών του Υπουργείου το θέμα της έλλειψης των αγροτικών ιατρών, και λαμβανομένου υπόψη του γεγονός ότι οι υγειονομικές ανάγκες  στα νησιά πολλαπλασιάζονται το καλοκαίρι ,δεν επισπεύτηκαν οι διαδικασίες  διακήρυξης  των  θέσεων αυτών; Το γεγονός αυτό οφείλεται στις περικοπές των δαπανών του Υπουργείου Υγείας;
  3. Πότε θα ολοκληρωθεί η πολυπόθητη και αναγκαία τοποθέτηση του Παιδιάτρου στο Νησί της Σαμοθράκης ;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Βουλευτής Έβρου

 

 


Συντάκτης Νewsroom 13 Ιουλίου, 2011 08:43

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV