Ερώτηση Δερμεντζόπουλου για τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών

Συντάκτης Νewsroom 24 Ιανουαρίου, 2011 10:30

 


Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή με θέμα τα  «Κέντρα Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) μεταναστών» κατέθεσε ο βουλευτής Έβρου της Ν.Δ., Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος.

“Ως γνωστόν στρατόπεδα που δεν χρησιμοποιούνται πλέον δύνανται να παραχωρηθούν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την μετατροπή τους σε Κέντρα Πρώτης Υποδοχής των μη νόμιμων μεταναστών που μπαίνουν στη χώρα μας. Εξ άλλου ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στους πρώτους 3 μήνες της θητείας του, περίπου στις αρχές του 2010, στα πλαίσια της συνάντησης που είχε με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ, είχε δηλώσει ότι  στόχος της κυβέρνησης του, ήταν  η σταδιακή δημιουργία ειδικών κέντρων πρώτης υποδοχής στις περιοχές με έντονο πρόβλημα.

Η κατασκευή των κέντρων θα γίνει με κονδύλια που διαχειρίζεται το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων.

Στην περιοχή του Έβρου φημολογείται ότι θα χρησιμοποιηθούν δύο στρατόπεδα τα οποία θα αποτελούν μόνιμες εγκαταστάσεις συνεχούς λειτουργίας.

Το 2007 επί διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εγκρίνει  το πολυετές πρόγραμμα που υπέβαλε το υπουργείο Εσωτερικών για χρηματοδότηση από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων 2007-2013. Το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων είναι ένα από τα τέσσερα χρηματοδοτικά μέσα του γενικού προγράμματος «Αλληλεγγύη και διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», το οποίο διασφαλίζει τη δίκαιη κατανομή ευθυνών μεταξύ κρατών μελών που απορρέουν από την καθιέρωση ολοκληρωμένης διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων και από την εφαρμογή των κοινών πολιτικών ασύλου και μετανάστευσης. Τα άλλα τρία Ταμεία είναι: το Ευρωπαϊκό Ταμείο για την ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφών και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων.

Πρόσφατα στον ημερήσιο τύπο δημοσιεύτηκε ένα άρθρο με τίτλο «Δικαιούμαστε κονδύλια από την ΕΕ και δεν τα… ζητάμε», στο οποίο γινόταν αναφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει  περισσότερα χρήματα από την ΕΕ για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που έχει στο έδαφός της, Όμως την διεκδίκηση κονδυλίων που δικαιωματικά δικαιούται η χώρα μας εμποδίζουν τα προβλήματα στην καταγραφή των εισερχομένων στη χώρα, η μη απορρόφηση των ποσών που ήδη έχουν εγκριθεί και -κυρίως- η έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Οι πόροι κατανέμονται «λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των προσφύγων, των δικαιούχων επικουρικής προστασίας και των αιτούντων άσυλο». Με άλλα λόγια, αν η Ελλάδα ζητούσε χρήματα για κάθε υποψήφιο πρόσφυγα, θα λάμβανε την απαραίτητη οικονομική ενίσχυση, που σημειωτέον δίνεται στα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος της αρμόδιας επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ, Μικέλε Τσερκόνε δήλωσε ότι «πέρα από την αύξηση του βαθμού βοηθείας προς την Ελλάδα, υπάρχει ανάγκη η χώρα σας να αυξήσει και την ικανότητά της στη διαχείριση και την απορρόφηση της ευρωπαϊκής συνδρομής, ώστε οι προκλήσεις να μπορούν να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό τρόπο»,

Ο εκπρόσωπος της Επιτρόπου είπε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που επωφελούνται περισσότερο από τα κοινοτικά ταμεία για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, καθώς για την περίοδο 2007-2013 προβλέπεται συνολικά η διάθεση 323 εκατ. ευρώ προς τη χώρα μας.

Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων από την Ελλάδα και υπενθύμισε ότι η Επιτροπή έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας αναφορικά με τη δημιουργία κατάλληλου συστήματος ασύλου.

Επίσης ο κ. Παπουτσής ανέφερε πρόσφατα ότι στο πλαίσιο της επίδειξης κοινοτικής αλληλεγγύης η χώρα μας, έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες, απέσπασε τη δέσμευση για ταχύτερη εκταμίευση του ποσού των 210 εκατ. ευρώ το οποίο είναι δεσμευμένο στο πλαίσιο του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων, του ποσού των 9,8 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος εκτάκτων μέτρων του 2010, και του ποσού των 20 εκατ. ευρώ τα οποία διαθέτουν οι χώρες του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου.

Ενόψει όλων των ανωτέρω

Ερωτάται o κ. Υπουργός

  1. Οι δομές των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) μεταναστών που θα δημιουργηθούν σε πολλά μέρη της Ελλάδας, και κυρίως στον Έβρο, θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα;
  2. Έχει δρομολογηθεί κάποια μορφή διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς των  περιοχών αυτών, που ανησυχούν για την πιθανότητα υποβάθμισης της περιοχής τους;
  3. Από την στιγμή που το Ελληνικό Κράτος  έχει ως στόχο την εισροή κοινοτικών πόρων ύψους  δεκάδων εκατομμυρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω των αντίστοιχων κονδυλίων, υπάρχει προγραμματισμός παροχής , έστω  ενός μέρους αυτού του ποσού στην τοπική κοινωνία, μέσω μέτρων κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας; Διότι υπάρχει η αίσθηση ότι μεγάλο μέρος αυτών θα έχουν  Αθηνοκεντρική κατάληξη.”

Από σχετικό δελτίο τύπου του βουλευτή

 


Συντάκτης Νewsroom 24 Ιανουαρίου, 2011 10:30

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV