ΕΡΩΤΗΣΗ Κας ΡΕΝΤΑΡΗ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Συντάκτης news 18 Ιουνίου, 2010 11:53

Η βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ν. Έβρου, κα. Όλγα Ρενταρή – Τέντε, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρ. Διακυβέρνησης και την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σχετικά με το θέμα των εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στον Έβρο, οι οποίοι μένουν απλήρωτοι εδώ και αρκετούς μήνες.

Το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” είναι ένα από τα πλέον σημαντικά προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα που ξεκίνησε πιλοτικά και λόγω της τεράστιας απήχησης στην τοπική κοινωνία έγινε “θεσμός” σε πολλές περιοχές της χώρας μας όπως και στο νομό μας. Απευθύνεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως και σε άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες και ειδικά προβλήματα, με προτεραιότητα αυτούς που ζουν μόνοι τους ή δεν έχουν την πλήρη φροντίδα της οικογένειας ή που το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.


Ο Έβρος σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την τελευταία απογραφή του πληθυσμού αποτελείται σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του από τέτοια άτομα κυρίως στο κομμάτι της υπαίθρου του άλλα και στον αστικό ιστό των πόλεων.

Οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» αποτελούν την καθημερινή συντροφιά πολλών ηλικιωμένων και ανήμπορων ατόμων αφού είναι οι άνθρωποι εκείνοι που θα χτυπήσουν κάθε μέρα την πόρτα τους και θα τους προσφέρουν όλες τις φροντίδες και τις υπηρεσίες που χρειάζονται.

Χρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά 25% από το Ελληνικό δημόσιο και υλοποιείται μέσω των Περιφερειών και των Δήμων.

Ωστόσο οι άνθρωποι αυτοί εδώ και αρκετούς μήνες παραμένουν απλήρωτοι. Όπως τονίζουν οι ίδιοι αυτό που τους προβληματίζει περισσότερο είναι ότι δεν υπάρχει από την πλευρά της Πολιτείας καμία ενημέρωση για το πότε θα πληρωθούν. Ακόμη και τα έξοδα κίνησης τους τα πληρώνουν από την τσέπη τους.

Παρόλα αυτά το προσωπικό του προγράμματος συνεχίζει και παρέχει τις υπηρεσίες του, ενώ αντιμετωπίζει, ταυτόχρονα, σημαντική έλλειψη ιατροφαρμακευτικών αναλώσιμων καθώς και πόρων μετακίνησης.

Παρά τις συνεχείς οχλήσεις των Δήμων και των εργαζομένων δεν έχει δοθεί καμία διευκρίνιση για την ημερομηνία καταβολής των δεδουλευμένων τους.

Η κα. Ρενταρή – Τέντε τονίζει ότι το πρόγραμμα είναι πολύ σημαντικό για τους ηλικιωμένους ακρίτες του Έβρου και θεωρεί ότι είναι καιρός να δοθεί επιτέλους μία σαφής και εμπεριστατωμένη απάντηση από την πλευρά σας στους εργαζόμενους σε αυτό. Κατόπιν τούτων ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό:

 

  1. 1. Αν θα συνεχιστούν αυτού του είδους προγράμματα;
  2. 2. Γιατί δεν έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους και πότε προγραμματίζουν να τα καταβάλλουν;
  3. 3. Ποια περαιτέρω μέτρα σκοπεύουν να λάβουν, ώστε να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος;

Συντάκτης news 18 Ιουνίου, 2010 11:53

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV