Επιφυλακτικές οι Ομοσπονδίες Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για τις ΕΟΖ

Συντάκτης Νewsroom 23 Φεβρουαρίου, 2012 11:54

Επιφυλακτικές οι Ομοσπονδίες Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για τις ΕΟΖ


Μετά τη χθεσινή σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής ΕΟΖ ΑΜΘ
που πραγματοποιήθηκε υπό τον Περιφερειάρχη, και τις ανακοινώσεις που έγιναν σ’ αυτή, οι ΟΕΒΕ ΑΜΘ επαναπροσδιορίζουμε το πεδίο παρέμβασής μας σε σχέση με το αντικείμενο των ΕΟΖ.



Συγκεκριμένα, κατέστη για πρώτη φορά σαφές (κατά τη διαδικασία και μετά από ερώτημα εκ μέρους των ΟΕΒΕ) ότι η δημιουργία ΕΟΖ είναι οριστική κεντρική πολιτική επιλογή με σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και η Περιφέρεια ΑΜΘ θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Δια στόματος Περιφερειάρχη, μας ανακοινώθηκε ότι «πρόκειται για εθνικό εγχείρημα και είναι τιμή μας που επιλέχθηκε η περιοχή μας γι’ αυτό. Η χώρα έχει δεσμευτεί σε εθνικό επίπεδο ότι το Μάϊο θα είναι έτοιμο το αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Κατέστη, επίσης, σαφής η ύπαρξη πιεστικού χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση των διαδικασιών από πλευράς ΑΜΘ, με πρώτο «σταθμό ετοιμότητας» το Μάρτιο για το στρατηγικό σχέδιο.

Όσον αφορά στο μοντέλο, προκρίνονται οι «θύλακες» ΕΟΖ ενώ απορρίπτεται η πρόταση για γεωγραφική ένταξη του συνόλου της ΑΜΘ σε καθεστώς ΕΟΖ, την οποία ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε «μαξιμαλιστική» και «λαϊκίστικη».

Πληροφοριακά αναφέρουμε ότι σκοπός της σύσκεψης ήταν α) η παρουσίαση, από την εταιρεία στην οποία έχει ανατεθεί εκ μέρους της Περιφέρειας η εκπόνηση της Εμπειρογνωμοσύνης, ενός προσχεδίου με τεχνικής φύσεως πληροφορίες για τις ΕΟΖ και τις επιλογές που είναι διαθέσιμες ή προτείνονται για την ΑΜΘ και β) η ενημέρωση των φορέων της Συντονιστικής Επιτροπής για την ανάγκη να ανταποκριθούν στα στενά χρονικά περιθώρια εφεξής μέσω διαδικασίας ερωτηματολογίων προκειμένου να διαμορφωθούν από την ανάδοχο του έργου οι κατευθύνσεις του στρατηγικού σχεδίου της ΠΑΜΘ για την πρόταση ΕΟΖ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ως μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής ΕΟΖ ΑΜΘ οι Ομοσπονδίες Επαγγελματιών-Βιοτεχνών-Εμπόρων ΑΜΘ, τα Επιμελητήρια ΑΜΘ, τα Εργατικά Κέντρα ΑΜΘ, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων ΜΑ-ΘΡΑ, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων ΑΜΘ και το Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης. Απουσίαζαν το Τεχνικό και το Οικονομικό Επιμελητήριο.

Εν όψει των νέων δεδομένων, οι ΟΕΒΕ ΑΜΘ επαναπροσδιορίζοντας το πεδίο παρέμβασής μας στο θέμα των ΕΟΖ, δηλώνουμε την πρόθεσή μας να ανοίξουμε σε δημόσιο διάλογο το ζήτημα της τροποποίησης της εθνικής νομοθεσίας περί Ελευθέρων Ζωνών διότι αυτή συνιστά προϋπόθεση για την εγκαθίδρυση ΕΟΖ στη χώρα και αφορά στο εύρος και το είδος της επιχειρηματικής δραστηριότητας που θα μπορεί να αναπτυχθεί σε αυτές.

Πιο συγκεκριμένα, οι ΟΕΒΕ ΑΜΘ θεωρούμε ότι είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον του τόπου (αφού έχει αποφασιστεί οριστικά ότι θα γίνει υποδοχέας ΕΟΖ) να ελεγχθούν και απορριφθούν συγκεκριμένες διατάξεις από τα άρθρα  25, 29 και 41 του Σχεδίου Νόμου του Υπ.Αν. περί «Βελτίωσης Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος κλπ» διότι κατά την άποψή μας ανοίγουν το δρόμο για την χρησιμοποίηση των ελευθέρων ζωνών ως προορισμούς επικίνδυνων για την υγεία, την κοινωνία και το περιβάλλον προϊόντων.

Γι’ αυτό το λόγο έχουμε ετοιμάσει δύο υπομνήματα με τα επίμαχα σημεία του νομοσχεδίου και με αποδέκτες την πολιτική ηγεσία και εθνική αντιπροσωπεία του τόπου, ζητώντας τις ενέργειές τους για την αποτροπή και της παραμικρής πιθανότητας να γίνουν αυτές οι διατάξεις «δούρειος ίππος» μετατροπής της ΑΜΘ σε υποδοχέα αποβλήτων μέσω ΕΟΖ.

Τέλος, με δεδομένο πλέον ότι η απόφαση για δημιουργία ΕΟΖ είναι τετελεσμένο γεγονός, διατυπώνουμε δημόσια και ξεκάθαρα τις σοβαρές επιφυλάξεις μας για το εν λόγω «εθνικό εγχείρημα» που διαδραματίζεται στην περιοχή μας. Από την πλευρά μας θα συμμετάσχουμε στη διαδικασία διαβούλευσης, όπως αυτή ορίσθηκε, με τις δικές μας προτάσεις για τις ντόπιες εξαγωγικές επιχειρήσεις οι οποίες αν αφεθούν εκτός νέου καθεστώτος θα υποστούν τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις ομοειδείς τους εντός ΕΟΖ λόγω απαλλαγής των δευτέρων από το ΦΠΑ εξαγωγών σε τρίτες χώρες, χάρη στην οποία θα έχουν ταμειακή ρευστότητα σε πραγματικό χρόνο έναντι των ντόπιων εξαγωγικών που έχουν λαμβάνειν από το κράτος «επιστροφές ΦΠΑ» σε χρόνο απροσδιόριστο.

 


Συντάκτης Νewsroom 23 Φεβρουαρίου, 2012 11:54

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV