Επιτυχής η ενεργοποίηση της Frontex – μείωση της εισροής παράνομων μεταναστών

Συντάκτης Νewsroom 25 Νοεμβρίου, 2010 10:17



Πετυχημένη θεωρούν οι εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ. τη μέχρι τώρα ανάπτυξη των Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Αν και η παρουσία της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης (Rapid Border Intervention Team) που έστειλε η Frontex σε Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη δεν συνοδεύεται από εντυπωσιακά αποτελέσματα όπως πολλοί ανέμεναν, η ΕΛ.ΑΣ. με την παρουσίαση στατιστικών στοιχείων κάνει λόγο για πολλαπλή προσφορά των 175 Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων, με πρώτη και σημαντικότερη τη μείωση της εισροής που δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το 30% στο τέλος Νοεμβρίου συγκριτικά με τους μήνες Οκτώβριο και Σεπτέμβριο.

Από τις 4 Νοεμβρίου που οι «λαγοί» (RABITs) ανέλαβαν δράση στην Ορεστιάδα μέχρι χθες είχαν συλληφθεί 2.103 λαθρομετανάστες, 50 διαφορετικών εθνικοτήτων, αριθμός που παρουσιάζεται μειωμένος αναφορικά με τον περασμένο Οκτώβριο και Σεπτέμβριο που είχαν συλληφθεί στην ίδια περιοχή περίπου 5.900 και 6.000 αντίστοιχα. Τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., το ίδιο χρονικό διάστημα, δείχνουν όμως σχετική αύξηση από την πλευρά της Αλεξανδρούπολης, όπου τα μεικτά κλιμάκια της Frontex και των Ελλήνων συνοριοφυλάκων συνέλαβαν 1.391 λαθρομετανάστες, από 1.000 και 1.800 τον περασμένο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Η αύξηση της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο (με τη βοήθεια και της Frontex), έστρεψε αρχές του 2010 τα κύματα των Αφροασιατών λαθρομεταναστών προς τα χερσαία σύνορα του Έβρου. Οι εκατοντάδες Τούρκοι διακινητές που έχουν ουσιαστικά την ανοχή των τουρκικών αρχών στην προώθηση των οικονομικών μεταναστών προς την Ευρώπη, τους έστρεψαν στο χαμηλού κινδύνου πέρασμα των 12,5 χιλιομέτρων μεταξύ Νέας Βύσσας και Ορεστιάδας, εκεί όπου δεν υπάρχει το φυσικό σύνορο των νερών του Εβρου, καθώς έχει εκτραπεί προς το έδαφος της Τουρκίας.

Τώρα επειδή οι «λαγοί» επιτηρούν επί τρεις βδομάδες στενά αυτά τα 12,5 χλμ., η εισροή συνεχίζεται μεν, αλλά μειωμένη, ενώ ένας σημαντικός αριθμός, όπως δείχνουν και τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., οδηγείται προς τα νότια περάσματα του ποταμού και έτσι εξηγείται η αύξηση στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

(…)

Τα πρώτα «ασφαλή» συμπεράσματα -κι όχι μόνο για την αποτρεπτική δύναμη, αλλά και τη γενικότερη συμβολή των Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων-αναμένεται να εξαχθούν (από ΕΛ.ΑΣ. και Frontex) σε λίγες ημέρες με τη συμπλήρωση ενός μήνα εφαρμογής του Επιχειρησιακού Σχεδίου. Οι Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες, αν τηρηθεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα της αποστολής τους, θα αποχωρήσουν από την Ορεστιάδα και την Αλεξανδρούπολη στο τέλος του χρόνου. Ακόμη κι αν συμφωνηθεί παράταση παραμονής, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να παραμείνουν πέραν του εξαμήνου.

Πηγή: Καθημερινή


Συντάκτης Νewsroom 25 Νοεμβρίου, 2010 10:17

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV