Επιτακτική η ανάγκη για νέες αντιπλημμυρικές μελέτες και έργα στον Έβρο

Συντάκτης Νewsroom 2 Φεβρουαρίου, 2021 16:06

Επιτακτική η ανάγκη για νέες αντιπλημμυρικές μελέτες και έργα στον Έβρο

Τις πληγές του μετράει σήμερα ο Έβρος μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες και τα έντονα καιρικά φαινόμενα και μέσα σε λίγες ημέρες, οι οποίες αυτή τη φορά είχαν ως αποτέλεσμα και την απώλεια του αρχιπυροσβέστη στον Απαλό

Στον αέρα του ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ μίλησε για την σημερινή κατάσταση ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς. Αρχικά ο κ. Πέτροβιτς εξήγησε ότι τα φαινόμενα που αντιμετώπισε ο νομός ήταν πολύ διαφορετικά, σύντομα και με ένταση και αυτές οι καταστροφές επήλθαν έπειτα από ένα καλοκαίρι μεγάλων πυρκαγιών στον νομό. Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου μίλησε για τις περιοχές που σημειώθηκαν τα προβλήματα όπως η περιοχή σε Μαϊστρο, Άνθεια και Απαλό αλλά και το οδικό τμήμα στο ύψος του Προβατώνα (που διεκόπη χθες η κυκλοφορία) καθώς εκείνο το τμήμα παραδόθηκε ημιτελές και τόνισε ότι πρέπει να γίνει μία συζήτηση με την Εγνατία Οδό για το θέμα.

Αναφορικά με την κατάσταση στα ποτάμια υπάρχει η ειδοποίηση από την Βουλγαρία για αποδέσμευση υδάτων τις επόμενες ημέρες και χθες ανέβηκε η στάθμη του Ερυθροποτάμου. Ο κ. Πέτροβιτς ανέφερε πως πρέπει να γίνει μια επαναθεώρηση για το υδρολογικό σύστημα του νομού σε σχέση με τα νέα μοντέλα που επιβάλλει η κλιματική αλλαγή σε συνεργασία με τους δήμους. Πρόσθεσε πως τα τελευταία φαινόμενα έδωσαν νέα “προβληματικά” σημεία και πως επιβάλλεται να προσαρμοστούμε με τα νέα δεδομένα.


Για την κατάσταση στο Διδυμότειχο και για την αύξηση των υδάτων στον Ερυθροποτάμου μίλησε στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου. Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηγιάννογλου λόγω της προηγούμενης κακοκαιρίας και τις θραύσεις στα αναχώματα που δεν πρόλαβαν να αποκατασταθούν προληπτικά βγήκε η σχετική προειδοποίηση καθώς υπήρξε η αύξηση των υδάτων στο ποτάμι. Εν συνεχεία ο κ. Χατζηγιάννογλου ανέφερε τα σημεία που εμφανίστηκαν πλημμυρικά φαινόμενα στον Δήμο τα οποία είναι γνωστά σημεία που εμφανίζουν προβλήματα σε κακοκαιρία.

Για τρίτη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα ο Δήμος Σουφλίου καθώς είχε σχεδόν ολοκληρωθεί η αποκατάσταση ζημιών από την χιονόπτωση που είχε αφήσει αρκετές περιοχές χωρίς νερό και ρεύμα όπως είπε στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος. Για άλλη μια φορά δοκιμάστηκε ο Δήμος κυρίως στην έδρα του στην πόλη του Σουφλίου με πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα. Ο Δήμαρχος τόνισε ότι για τρίτη φορά σημειώνονται καταστροφές σε περιουσίες και άνθρωποι να μένουν εκτός οικιών τους και μάλιστα στο μέσο του χειμώνα και της πανδημίας. Με αφορμή το ζήτημα με την γέφυρα στο Δέρειο που είχε οδηγήσει σε αποκοπή της επικοινωνίας με το χωριό, ο κ. Καλακίκος μίλησε για την ανάγκη κατασκευής νέας γέφυρας αλλά και την υλοποίηση νέων αντιπλημμυρικών έργων. Ο δήμος Σουφλίου ήδη πραγματοποιεί μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας για το Σουφλί και θα επεκταθεί και στους υπόλοιπους οικισμούς του δήμου ώστε να θωρακιστεί σωστά η περιοχή. Τέλος ο κ. Καλακίκος μίλησε για την δυσκολία πλημμυρισμένων δρόμων που “έκοψε τον νομό στα δύο” σε Προβατώνα και Δαδιά που είναι κάτι νέο σαν φαινόμενο και για την ανάγκη έργων υποδομής για την ασφάλεια των κατοίκων και την αποτροπή της μείωσης του πληθυσμού.


Συντάκτης Νewsroom 2 Φεβρουαρίου, 2021 16:06

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV