Επιμελητήριο Έβρου: Τηλεδιάσκεψη με τον διοικητή του ΟΑΕΔ – Τα προγράμματα που υλοποιούνται

Συντάκτης Νewsroom 15 Ιανουαρίου, 2021 12:07

Επιμελητήριο Έβρου: Τηλεδιάσκεψη με τον διοικητή του ΟΑΕΔ – Τα προγράμματα που υλοποιούνται

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης συμμετείχε το πρωί της Πέμπτης σε τηλεδιάσκεψη μαζί με τους Προέδρους των Επιμελητηρίων όλης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, υπό τον Διοικητή του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού κο Σπύρο Πρωτοψάλτη.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και η Περιφερειακή Διευθύντρια του ΟΑΕΔ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Ευσταθία Πέππα καθώς και ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού κ. Μπουγιακλής.

Στη συζήτηση αναλύθηκαν δεδομένα που αφορούν την Απασχόληση και την Επιχειρηματικότητα εν γένει, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αποπληρωμή του 12% και στα επτά νέα προγράμματα που «τρέχει» ο Οργανισμός με ευνοϊκότερες προϋποθέσεις τόσο για τις Επιχειρήσεις, όσο για τους απασχολούμενους σε αυτά. Πρόκειται για προγράμματα, τα οποία ενισχύουν σημαντικά τον επιχειρηματικό κόσμο αμφοτερόπλευρα καθώς και οι επιχειρήσεις μπορούν πλέον να αποκτήσουν προσωπικό με ευνοϊκότερους όρους, αλλά και πολλοί άνεργοι να αποκτήσουν θέσεις εργασίας και εργασιακή εμπειρία.


Ο κος Τοψίδης υπερθεμάτισε  την ανάγκη μεταστροφής του ΟΑΕΔ σε έναν Οργανισμό φιλικότερο προς το Επιχειρείν, υπογραμμίζοντας το θετικό της διαφαινόμενης αλλαγής, η οποία αποτυπώνεται πλέον και έμπρακτα με την προκήρυξη των προγραμμάτων. Σημείωσε ακόμη την ανάγκη στενότερης συνεργασίας του Οργανισμού με τα Επιμελητήρια στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, λαμβάνοντας την θετική ανταπόκριση του Διοικητή, αλλά και της Περιφερειακής Διευθύντριας ΑΜΘ του Οργανισμού.

Τα προγράμματα που υλοποιεί ο ΟΑΕΔ (με ποσοστά επιχορήγησης 60-100%), είναι τα εξής:

  1. Πρόγραμμα Επιταγών Επανένταξης στην Αγορά Εργασίας με 9.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών με ελάχιστες μεικτές απολαβές τα 830€ για επιδοτούμενους ανέργους που μετατρέπουν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας». Η επιδότηση ανέρχεται στο 80% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 830€ μηνιαία.
  2. Πρόγραμμα Απασχόλησης Μακροχρόνια Ανέργων 55-67 ετών με 8.500 νέες θέσεις εργασίας σε ΝΠΔΔ, δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και επιχειρήσεις των Δήμων και των Περιφερειών, διάρκειας 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750€ μηνιαία.
  3. Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων 18-29 ετών με 8.000 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750€ μηνιαία.
  4. Πρόγραμμα Απασχόλησης Πτυχιούχων Ανέργων έως 39 ετών με 5.200 νέες θέσεις εργασίας σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης, διάρκειας 15 μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 60% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 800€ μηνιαία.
  5. Πρόγραμμα Απασχόλησης Πτυχιούχων Ανέργων 22-29 ετών με 3.500 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 10 μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750€ μηνιαία.
  6. Πρόγραμμα Απόκτησης Επαγγελματικής Εμπειρίας Ανέργων 18-30 ετών με 3.000 νέες θέσεις εργασίας στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, διάρκειας 7 μηνών. Ο ΟΑΕΔ καταβάλει μηνιαία αποζημίωση ίση με το 100% του κατώτατου μισθού (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές).
  7. Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες με 1.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 90% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 800€ μηνιαία.

Υπενθυμίζεται ότι στα παραπάνω προγράμματα, έχουν απλουστευτεί οι προϋποθέσεις συμμετοχής, έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες ένταξης, πρόσληψης και πληρωμής και δεν υπάρχουν δεσμεύσεις μετά το τέλος της επιχορήγησης.

Στην επιδότηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους συμπεριλαμβάνονται τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδόματος αδείας στον ιδιωτικό τομέα. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ http://www.oaed.gr/anoikta-programmata


Συντάκτης Νewsroom 15 Ιανουαρίου, 2021 12:07

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV