Επιμελητήριο Έβρου:Ξεκίνησε το πρόγραμμα «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση»

Συντάκτης Νewsroom 30 Ιουλίου, 2013 11:25

Επιμελητήριο Έβρου:Ξεκίνησε το πρόγραμμα «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση»

Ο πρόεδρος κ. Χριστόδουλος Τοψίδης και το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Έβρου επιθυμούν να σας ενημερώσουν ότι έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση», μέσω του οποίου θα παρασχεθούν δάνεια για κεφάλαιο κίνησης και χρηματοδότηση επενδύσεων συνολικού ύψους 550 εκατ. Ευρώ (275 εκατ. από το ΕΤΕΑΝ και 275 εκατ. από τις τράπεζες)  σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλης της χώρας, κάθε νομικής μορφής (ατομικές, Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε., Α.Ε.) που βρίσκονται σε οποιαδήποτε στάδιο λειτουργίας (υπό σύσταση, νεοσύστατες ή και υφιστάμενες) και οι οποίες πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

  • Είναι και θα παραμείνουν Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, με οιονδήποτε τύπο λειτουργίας, ακόμη και εάν ακολουθούν (ανεξάρτητη, συνεργαζόμενη ή συνδεδεμένη επιχείρηση).
  • Απασχολούν έως 250 εργαζομένους, σε Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (Ε.Μ.Ε.)
  • Εμφανίζουν έως Ευρώ 50 εκατ. ετήσιο κύκλο εργασιών ή ενεργητικό Ευρώ 43 εκατ.
  • Έχουν έδρα, λειτουργούν και θα επενδύσουν εντός της ελληνικής επικράτειας
  • Δεν υπερβαίνουν το όριο των ενισχύσεων που θέτει ο Κανόνας De Minimis, «περί  ενισχύσεων ήσσονος σημασίας»
  • Είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες
  • Επιχειρήσεις που έχουν λάβει την εγγύηση του Ε.Τ.Ε.ΑΝ σε προγράμματα που έληξαν ή ευρίσκονται σε ισχύ και τηρούν ενήμερες οφειλές εγγυημένων δανείων
  • Δραστηριοποιούνται σε όλους τους οικονομικούς κλάδους της Ελληνικής επικράτειας – πλην επιμέρους εξαιρέσεων.

 Η περίοδος ένταξης στο πρόγραμμα είναι  έχει ορισθεί η 31.12.2013 , με την προϋπόθεση ότι ο προϋπολογισμός του Προγράμματος, ανά γεωγραφική περιοχή, δεν έχει εξαντληθεί νωρίτερα.


Ο σκοπός των παρεχόμενων δανείων  είναι η χρηματοδότηση επιχειρηματικών επενδυτικών σχεδίων: α) που υπήχθησαν στον Ν.3299/2004 β) που εντάχθηκαν σε άλλα προγράμματα κρατικής ενισχύσεως, τα οποία δεν έχουν υλοποιηθεί γ) δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα κρατικής ενισχύσεως και δεν έχουν υλοποιηθεί. Επιπλέον, δίδεται η δυνατότητα για την χρηματοδότηση κεφαλαίων κίνησης ειδικού σκοπού για την κάλυψη αναγκών αναπτυξιακού χαρακτήρα (δαπάνες δημιουργίας, ιδρύσεως, επεκτάσεως μίας επιχειρήσεως κ.ά.) και αυτοτελών επιχειρηματικών αναγκών που σχετίζονται με το εμπορικό/συναλλακτικό κύκλωμα της επιχειρήσεως (αγορά πρώτων & βοηθητικών  υλών, αγαθών, υπηρεσιών και εμπορευμάτων, γενικά έξοδα, εργασιακό κόστος  κ.λπ.)

Ο συνολικός δανεισμός μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, ανά επιχείρηση, δύναται να ανέλθει στις €800.000 για δάνεια επενδυτικών σχεδίων, και €300.000για δάνεια κινήσεως. Η δε διάρκεια του δανεισμού ξεκινά από 5 έως 12 έτη συμπεριλαμβανομένης περιόδου χάριτος κεφαλαίου έως 24 μήνες για την κατηγορία των επενδυτικών δανείων, ενώ για τα δάνεια κεφαλαίων κίνησης, η διάρκεια δεν μπορεί να ξεπερνά του 48 μήνες.

Το επιτόκιο του δανεισμού μέσω του προγράμματος θα είναι κυμαινόμενο ή σταθερό επιτόκιο,  το οποίο λόγω συμμετοχής της Τραπέζης στο σχήμα της συνεπενδύσεως με το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ),  εφαρμόζεται  μόνο στο 50% του δανείου,   καθώς το υπόλοιπο 50% παρέχεται ΑΤΟΚΟ από το  Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, πλέον εισφοράς του Ν.128/75 (0,60%), η οποία εφαρμόζεται στό 50% του δανείου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης δράσης καθώς και των λοιπών ενεργών δράσεων της ΕΤΕΑΝ ΑΕ, μέσω της ιστοσελίδας www.etean.com.gr και από τις παρακάτω συνεργαζόμενες τράπεζες:

ALPHA BANK, NEA PROTON BANK, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, EFG EUROBANK SA, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ, PROBANK A.E, ATTICA BANK,  ΝΕΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (συμπ. ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ), ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ,  ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.

 


Συντάκτης Νewsroom 30 Ιουλίου, 2013 11:25

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV