Επαφή με κρούσμα κορονοϊού: Τι ισχύει για τεστ και καραντίνα για τους πλήρως εμβολιασμένους

Συντάκτης Νewsroom 22 Ιουλίου, 2021 09:03

Επαφή με κρούσμα κορονοϊού: Τι ισχύει για τεστ και καραντίνα για τους πλήρως εμβολιασμένους

Σε περίπτωση που κάποιος που είναι πλήρως εμβολιασμένος έρθει σε επαφή με ύποτο κρούσμα κορονοϊού αλλά δεν εμφανίζει συμπτώματα της νόσου δεν χρειάζεται να μείνει σε καραντίνα.

Κάποια μέλη οικογενειών πρέπει να τηρούν ακόμη τα μέτρα προφύλαξης για να προστατεύονται από την λοίμωξη COVID-19, όπως τα παιδιά που δεν είναι σε ηλικία ακόμη να εμβολιαστούν και οι άνθρωποι με ανοσοανεπάρκεια.


Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος συνοψίζουν τις νεότερες συστάσεις του Center of Disease Control των ΗΠΑ. Κάποιος θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος 2 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση ενός εμβολίου δύο δόσεων όπως της Pfizer και της Moderna και 2 εβδομάδες μετά τη μία δόση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson.

Όποιος δεν είναι πλήρως εμβολιασμένος πρέπει να συνεχίζει να τηρεί τα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας στα άτομα άνω των δύο ετών. Η χρήση της μάσκας δεν είναι απαραίτητη σε εξωτερικούς χώρους, αλλά συστήνεται σε περιοχές με πολλά κρούσματα ή σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν στενή επαφή με μη εμβολιασμένα άτομα.

Όσοι έχουν συννοσηρότητες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό τους ή λαμβάνουν κάποια αγωγή που τους καθιστά ανοσοκατεσταλμένους, μπορεί να μην είναι προστατευμένοι ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσεις τον εαυτό σου και τους άλλους, ύστερα από επαφή με ύποπτο κρούσμα είναι η τήρηση 14 ημερών καραντίνας.

Κάποιος όμως που είναι πλήρως εμβολιασμένος και δεν εμφανίζει συμπτώματα της νόσου δεν χρειάζεται να μείνει σε καραντίνα. Όσοι εμφανίσουν σοβαρότερα συμπτώματα της λοίμωξης κατ’ οίκον μπορεί να χρειαστεί να μείνουν σε καραντίνα και πάνω από 10 μέρες, φτάνοντας έως και τις 20 μετά την πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων.


Συντάκτης Νewsroom 22 Ιουλίου, 2021 09:03

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV