Επίδομα 534 ευρώ: Νέα πληρωμή την Παρασκευή

Συντάκτης Νewsroom 26 Αυγούστου, 2020 09:40

Επίδομα 534 ευρώ: Νέα πληρωμή την Παρασκευή

Νέα πληρωμή για το επίδομα 534 ευρώ για τους εργαζόμενους που έχουν μπει σε αναστολή αλλά και της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας για μισθωτούς που έχουν ενταχθεί στο “Συν – Εργασία” θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Ειδικότερα θα πραγματοποιηθεί το σύνολο των πληρωμών για αναστολές και πρόγραμμα “Συν-Εργασία” για τους παρακάτω εργαζόμενους – δικαιούχους :


-Μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις μηνός Ιουλίου.
-Αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις Τουρισμού-Μεταφορών-Πολιτισμού-Αθλητισμού μηνός Ιουλίου.
-Οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας για τους εργαζομένους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» για τον Ιούλιο.

Αναστολές συμβάσεων Ιουλίου

Οι κατηγορίες που δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού κατ αναλογία ημέρας – δηλαδή 18 ευρώ ανά ημέρα αναστολής και έως 534 ευρώ ανά μήνα – είναι :
1. Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού, αθλητισμού
2. Εποχικά εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία. Οι εργοδότες των εποχικών ξενοδοχείων και καταλυμάτων που επαναλειτουργούν και προχώρησαν στις επαναπροσλήψεις έχουν το δικαίωμα να θέσουν έως και το 100% του προσωπικού σε αναστολή από 1η Ιουνίου έως και 30 Σεπτεμβρίου.
Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά εντός του μηνός Ιουλίου, είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης, μετά τη δήλωση της αναστολής της σύμβασης εργασίας από την επιχείρηση-εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».
Οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούσαν σε αναστολή κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο και παρατείνεται η αναστολή τους για το μήνα Ιούλιο, δεν απαιτείται να προβούν σε δήλωση, παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ) και εντός των ανωτέρω προθεσμιών.
Η αποζημίωση ειδικού σκοπού ανέρχεται σε 534 ευρώ για 30 ημέρες κι εφόσον η αναστολή διαρκεί έναν πλήρη μήνα. Διαφορετικά, υπολογίζεται με ποσό αναφοράς τα 18 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής.
Ημέρες αναστολής Ποσό ειδικής αποζημίωσης

30 – 534
29 – 516
28 – 498
27 – 480
26 – 463
25 – 445
24 – 427
23 – 409
22 – 392
21 – 374
20 – 356
19 – 338
18 – 320
17 – 303
16 – 285
15 – 267
14 – 249
13 – 231
12 – 214
11 – 196
10 – 178
9 – 160
8 – 143
7 – 125
6 – 107
5 – 89
4 – 71
3 – 53
2 – 36
1 – 18

Συγκεκριμένα:
– Για τις περιπτώσεις εργαζομένων, των οποίων η σύμβαση εργασίας είχε τεθεί σε αναστολή κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο και παρατείνεται για τον Ιούλιο, υποβάλλεται το έντυπο «Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων Εργασίας-Παρατάσεις/Οριστικές Διακοπές».
– Για τις περιπτώσεις εργαζομένων, των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά κατά τον Ιούλιο, υποβάλλεται το έντυπο «Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων Εργασίας».
– Το έντυπο «Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων Εργασίας» υποβάλλεται μόνο από την έδρα της επιχείρησης (αρ. παραρτήματος – 0), ενώ παρέχεται η δυνατότητα πολλαπλών υποβολών, με την προϋπόθεση ότι κάθε επόμενη υποβολή περιλαμβάνει εργαζόμενους που δεν έχουν συμπεριληφθεί σε καμία από τις προηγούμενες υποβολές.

Μονομερεις υπεύθυνες δηλώσεις

Οι εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις – εργοδότες κύριων ή μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων δικαιούται τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού, είτε για όλο τον μήνα Ιούλιο είτε για το χρονικό διάστημα από 1/7/2020 έως την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους εντός Ιουλίου. Αν η δήλωση αφορά όλο το μήνα Ιούλιο το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται στο ποσό των 534 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, η αποζημίωση υπολογίζεται αναλόγως των δηλωθέντων ημερών.
Εποχικά εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολήθηκαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2019,σε εργοδότες-επιχειρήσεις κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, δωδεκάμηνης λειτουργίας, δύνανται να υποβάλλουν μονομερή υπεύθυνη δήλωση για κάθε μήνα από 01/06/2020 και σε κάθε μέχρι 30/9 εφόσον:

– Δεν έχουν επαναπροσληφθεί και δεν απασχολούνται από τους ανωτέρω εργοδότες -επιχειρήσεις ή δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη, ή – οι κατά τα ανωτέρω εργοδότες-επιχειρήσεις τους επαναπροσέλαβαν αλλά αποφάσισαν να διακόψουν οριστικά τις εργασίες τους νωρίτερα, πριν το πέρας της θερινής τουριστικής περιόδου, λόγω των συνεπειών του φαινομένου του κορωνοϊού. Σε αυτήν την περίπτωση οι εργαζόμενοι υποβάλλουν μονομερή υπεύθυνη δήλωση από την οριστική διακοπή των εργασιών της επιχείρησης- εργοδότη και έως 30/09/2020.
Οι εν λόγω εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ.

ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ

Οι εργαζόμενοι που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ από 1η Ιουλίου μέχρι 31 Ιουλίου θα πληρωθούν την Παρασκευή.
Η μείωση έως και 50% του ωραρίου απασχόλησης μπορεί να υπολογιστεί ανά εβδομάδα, ανά μήνα, ανά 15ήμερο ή όπως αλλιώς εξυπηρετεί τις λειτουργικές ανάγκες του εργοδότη.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, για τον υπολογισμό του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας στους δικαιούχους εργαζόμενους, για κάθε μήνα εφαρμογής του Μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», υποχρεούνται να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Προκειμένου για τον υπολογισμό της οικονομικής ενίσχυσης της βραχυχρόνιας εργασίας, στους εργαζόμενους που εντάσσονται στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» οι επιχειρήσεις-εργοδότες καλούνται να δηλώσουν:

α) τις μικτές μηνιαίες αποδοχές με πλήρη απασχόληση, δηλαδή τον ονομαστικό μισθό του εργαζόμενου για ολόκληρο το μήνα (ανεξαρτήτως του διαστήματος που εντάσσεται ο εργαζόμενος στον Μηχανισμό), όπως αυτός αποτυπώνεται στον πίνακα προσωπικού-έντυπο Ε4 που έχει υποβληθεί στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» (χωρίς προσαυξήσεις για τυχόν εργασία, νύχτα ή Κυριακές και χωρίς πρόσθετες αμοιβές όπως οικειοθελείς παροχές κ.λ.π).
Στην περίπτωση όπου υπάρχουν πρόσθετες αποδοχές πέραν του ονομαστικού μισθού, αυτές βαρύνουν πλήρως τους εργοδότες.

β) τις καθαρές αποδοχές, που θα καταβάλλονταν στον εργαζόμενο για το χρονικό διάστημα ένταξής του στον Μηχανισμό, αν εργαζόταν με πλήρη απασχόληση στην επιχείρηση-
Επισημαίνεται ότι δεν δηλώνονται στο σύστημα οι καθαρές αποδοχές που αντιστοιχούν σε προσαυξήσεις για τυχόν εργασία, νύχτα ή Κυριακές και πρόσθετες αμοιβές όπως οικειοθελείς παροχές κ.λ.π.

γ) τις καταβαλλόμενες αποδοχές στον εργαζόμενο για το χρονικό διάστημα ένταξής του στον Μηχανισμό που αφορούν τις μειωμένες ώρες εργασίας του, όπως αυτές αποτυπώνονται στις αιτήσεις/δηλώσεις ένταξής στον Μηχανισμό σε συνδυασμό με το υποβληθέν έντυπο Ε4: πίνακας προσωπικού-συμπληρωματικός ωραρίου. Οι αποδοχές αφορούν καθαρές πληρωτέες αποδοχές προ φόρων και προ παρακράτησης εισφοράς αλληλεγγύης από τις επιχειρήσεις – εργοδότες, χωρίς προσαυξήσεις για τυχόν εργασία, νύχτα ή Κυριακές και χωρίς πρόσθετες αμοιβές όπως οικειοθελείς παροχές κ.λ.π.

Στην περίπτωση που οι συνολικά καταβαλλόμενες αποδοχές (συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας) υπολείπονται του καθαρού νομοθετημένου μισθού ή ημερομισθίου η διαφορά που προκύπτει αναπληρώνεται από το κράτος. Επισημαίνεται ότι όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και εντάσσονται στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έχουν αναπλήρωση εισοδήματος 100%.

Επίσης, σημειώνεται ότι κατά τη δήλωση των χρονικών διαστημάτων ένταξης εργαζομένων στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α ΦΑΣΗ) δεν συμπεριλαμβάνονται διαστήματα που οι εργαζόμενοι δεν αμείβονται από τον εργοδότη όπως για παράδειγμα όταν τελούν σε άδεια άνευ αποδοχών, ασθένεια κ. λ. π.


Συντάκτης Νewsroom 26 Αυγούστου, 2020 09:40

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV