Επίδομα γέννας: Όλες οι αλλαγές που έρχονται τέλη Φεβρουαρίου

Συντάκτης Νewsroom 29 Ιανουαρίου, 2020 09:46

Επίδομα γέννας: Όλες οι αλλαγές που έρχονται τέλη Φεβρουαρίου

Αλλάζουν όλα στη διαδικασία για τη δήλωση γέννησης παιδιού και οι διαδικασίες για το επίδομα γέννας θα ολοκληρώνονται ηλεκτρονικά.

Τέλος στη γραφειοκρατική ταλαιπωρία από υπηρεσία σε υπηρεσία για το επίδομα γέννας και τη δήλωση γέννησης παιδιού. Πλέον η δήλωση γέννησης παιδιού θα ξεκινά και θα τελειώνει για τους γονείς μέσα στο μαιευτήριο, με μόνο απαιτούμενο δικαιολογητικό την ταυτότητά τους. Η διαδικασία αυτή θα περιλαμβάνει και την απονομή του επιδόματος γέννησης, η οποία θα ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης για το σχέδιο νόμου για το επίδομα γέννησης η νέα διαδικασία θα ξεκινά και θα τελειώνει μέσα στο μαιευτήριο. Ηλεκτρονικά θα αναζητούνται τα απαιτούμενα πιστοποιητικά βάζοντας τέλος στη γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί τους πολίτες.


Αναφερόμενος στην αυτοματοποίηση της δήλωσης γέννησης παιδιού στα μαιευτήρια, σημείωσε ότι είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής. «Να χτίσουμε ένα ψηφιακό κράτος που θα είναι απλό, γρήγορο και αποτελεσματικό για όλους. Θεσπίζουμε έτσι αυτή τη νέα διαδικασία», τόνισε.

Τι ισχύει σήμερα για τη δήλωση γέννησης

Μέχρι σήμερα όταν ένα παιδί γεννιέται χρειάζεται να συγκεντρώσουν οι γονείς μια σειρά από δικαιολογητικά: να πάνε αρχικά στα ΚΕΠ, έπειτα στο ίδιο το μαιευτήριο για τη σύνταξη μιας βεβαίωσης γέννησης. Έπειτα στο ληξιαρχείο για να συνταχθεί η Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης σε προθεσμία δέκα ημερών και έπειτα χρειάζεται να γίνει η δήλωση της γέννησης στους υπόλοιπους φορείς: για παράδειγμα στο δημοτολόγιο, ΑΜΚΑ, στον ασφαλιστικό φορέα του πατέρα ή της μητέρας και βέβαια και στους φορείς χορήγησης επιδομάτων.

Από όλα αυτά τα στάδια το μόνο που μέχρι στιγμής έχει απαλειφθεί ήταν η δήλωση στο δημοτολόγιο. Όλα τα υπόλοιπα είναι μια σειρά από γραφειοκρατικά βήματα τα οποία μέχρι σήμερα χρειάζεται κανείς να υλοποιήσει σε μια τέτοιου τύπου διαδικασία.

Η νέα διαδικασία για δήλωση γέννησης

Η διαδικασία της δήλωσης γέννησης αρχίζει και τελειώνει στο μαιευτήριο. Πιο συγκεκριμένα, από τέλη Φεβρουαρίου οι γονείς θα προσέρχονται στην υπηρεσία που υπάρχει εντός των μαιευτηρίων και, μετά την ταυτοποίησή τους, όλα τα δικαιολογητικά θα αντλούνται αυτόματα από το Μητρώο Πολιτών ή θα αναζητούνται αυτεπαγγέλτως ηλεκτρονικά.

Θα εκδίδεται έτσι η δήλωση γέννησης, η οποία θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά απευθείας στο αρμόδιο Ληξιαρχείο ως εκκρεμότητα. Το Ληξιαρχείο θα εκδίδει με τη σειρά του, με βάση τα στοιχεία αυτά, τη ληξιαρχική πράξη γέννησης, την οποία θα αποστέλλει – πάλι ηλεκτρονικά – σε μία σειρά από φορείς: στο Μητρώο ΑΜΚΑ, στο Μητρώο ΑΦΜ, στο Δημοτολόγιο, και έτσι θα διεκπεραιώνονται ουσιαστικά σε πραγματικό χρόνο η απόδοση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και η εγγραφή στην οικογενειακή μερίδα και θα ενημερώνονται τα «τρίτα μητρώα», όπως ο ΕΦΚΑ για το ταμείο.

Ενημέρωση στους γονείς με sms και email

Όλη αυτή η διαδικασία θα διεκπεραιώνεται χωρίς να απαιτούνται ενέργειες από την πλευρά των γονέων, οι οποίοι στο τέλος της θα ενημερώνονται αυτόματα είτε με SMS είτε με e-mail αναφορικά με την εξέλιξή της, την απόδοση ΑΜΚΑ, την εγγραφή στο ασφαλιστικό ταμείο – φυσικά αν προκύπτουν εκκρεμότητες θα ενημερώνονται και για αυτές.

Υπάρχει όμως και ένα επιπλέον στάδιο το οποίο θα διεκπεραιώνεται πλέον ηλεκτρονικά – και είναι αυτό που συσχετίζει τη νομοθέτηση της νέας διαδικασίας με το προς ψήφιση σχέδιο νόμου: η αυτόματη ηλεκτρονική απόδοση του επιδόματος γέννησης.

Αυτή θα γίνεται ως εξής: ο ΟΠΕΚΑ θα αντλεί τα οικονομικά στοιχεία από την ΑΑΔΕ των γονέων, προκειμένου να πιστοποιείται ότι πληρούνται τα κριτήρια αναφορικά με το αν μπορεί ένα ζευγάρι ή ένας γονιός να πάρει ένα συγκεκριμένο επίδομα. Η ενημέρωση θα γίνεται μέσα από SMS ή e-mail.

«Αυτό θα γίνει σταδιακά για τις περισσότερες αλληλεπιδράσεις των πολιτών με το κράτος: μέσω της χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών θα απλοποιήσουμε όσον το δυνατόν περισσότερες διαδικασίες. Είναι τα λεγόμενα “γεγονότα ζωής” – είναι ίσως και συμβολικό ότι ξεκινάμε σήμερα από τη γέννηση», εξήγησε ο υπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή, δίνοντας το στίγμα των αλλαγών που έρχονται για τη δήλωση γέννησης και το επίδομα παιδιού


Συντάκτης Νewsroom 29 Ιανουαρίου, 2020 09:46

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV