Εξοικονομώ: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την Περιφέρεια ΑΜΘ

Συντάκτης Νewsroom 7 Ιανουαρίου, 2021 08:03

Εξοικονομώ: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την Περιφέρεια ΑΜΘ

«Ανοίγει» ξανά η πλατφόρμα του Εξοικονομώ και «μοιράζει» επιδοτήσεις που φτάνουν ως τα 48.500 ευρώ για ενεργειακές αναβαθμίσεις σε μονοκατοικίες – μεμονωμένα διαμερίσματα και τα 76.270 ευρώ για πολυκατοικίες.

Την ερχόμενη Δευτέρα -εάν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή ελέω της πανδημίας- αρχίζει η υποβολή των αιτήσεων και για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η αρχή θα γίνει από αυτές τις περιοχές που η ένταξή τους στο Εξοικονομώ πήρε αναβολή στις αρχές Δεκεμβρίου λόγω έξαρσης των κρουσμάτων του κορονοιού. Πρόκειται κυρίως για περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και η πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί για όσους ενδιαφέρονται να κάνουν εργασίες σε μονοκατοικίες ή μεμονωμένα διαμερίσματα. Πρώτη ανοίγει τον … «χορό» των αιτήσεων η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, για να ακολουθήσει η Δυτική Μακεδονία την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, η Κεντρική Μακεδονία την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου και να κλείσει αυτός ο κύκλος με τις αιτήσεις από τη Θεσσαλία την Τετάρτη 20 του μήνα. Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων είναι: https://exoikonomo2020.gov.gr.

Τι χρηματοδοτείται για μονοκατοικίες – διαμερίσματα
Ποιες παρεμβάσεις όμως χρηματοδοτεί το εξοικονομώ – Αυτονομώ;


  • Αντικατάσταση κουφωμάτων
  • Εγκατάσταση συστημάτων σκίασης/αερισμού
  • θερμομόνωση
  • συστήματα θέρμανσης – ψύξης
  • συστήματα ζεστού νερού χρήσης
  • φωτοβολταϊκά συστήματα
  • συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (συσσωρευτές)
  • σημεία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητου οχήματος
  • συσκευές διαχείρισης ενέργειας (smart home)
  • αναβάθμιση ανελκυστήρα
  • αναβάθμιση φωτισμού

Η «γκάμα» των δικαιούχων σε αυτόν τον κύκλο επιδοτήσεων για … «μαστορέματα στο σπίτι» έχει ανοίξει: Έτσι, πέρα από «ευάλωτα» νοικοκυριά μπορούν να «πριμοδοτηθούν» και «χοντρά πορτοφόλια». Συγκεκριμένα, εισοδήματα έως 20.000 ευρώ θα λάβουν μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης 95% και οικογένειες που λαμβάνουν έως 120.000 ευρώ τον χρόνο μπορούν να επιδοτηθούν με έως και 65%.

Ανοίγει και η πλατφόρμα για πολυκατοικίες
Κάπου ενδιάμεσα όμως θα γίνουν και αιτήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση ολόκληρων πολυκατοικιών: Τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα, για να υποδεχτεί τις αιτήσεις Πολυκατοικίας (Τύπος Α & Β). Το ποσοστό επιχορήγησης εδώ κυμαίνεται από 60% έως 90%, ανεξαρτήτως εισοδηματικού κριτηρίου, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις περιπτώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα μονοκατοικιών και μεμονωμένων διαμερισμάτων. Υπάρχουν δύο ειδών αιτήσεις για τη συμμετοχή των πολυκατοικιών:

  • Αίτηση Πολυκατοικίας Τύπου Α
    Αφορά αίτηση πολυκατοικίας που υποβάλλεται από τον εκπρόσωπό της και συνδέεται με επιμέρους αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων, που περιλαμβάνουν κοινόχρηστες και μη κοινόχρηστες παρεμβάσεις αναβάθμισης αυτών.
  • Αίτηση Πολυκατοικίας Τύπου Β (Κοινόχρηστες Παρεμβάσεις)
    Αφορά αίτηση πολυκατοικίας που υποβάλλεται από τον εκπρόσωπό της και περιλαμβάνει μόνο αυτοτελείς παρεμβάσεις εξοικονόμησης – αυτονόμησης ενέργειας των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας, χωρίς, δηλαδή να συμπεριλαμβάνονται παρεμβάσεις στα διαμερίσματα.

Για αυτές τις δύο κατηγορίες, το ποσοστό επιχορήγησης είναι ανεξάρτητο από το εισόδημα των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Το βασικό ύψος της ενίσχυσης είναι στο 60% των δαπανών. Στην πρώτη ομάδα των πολυκατοικιών, η επιδότηση μαζί με τα δύο μπόνους, δηλαδή 10% για τις επιπτώσεις της πανδημίας και 10% για την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης κατά τουλάχιστον τρεις κλίμακες, φτάνει στο 80%. Αν επιπροσθέτως η πολυκατοικία βρίσκεται σε κάποιον από τους λιγνιτικούς δήμους, τότε χρηματοδοτείται μέχρι και το 90% των επιλέξιμων δαπανών.
Στη δεύτερη ομάδα των πολυκατοικιών, που αφορά μόνο κοινόχρηστες παρεμβάσεις, το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης μπορεί να ανέλθει στο 70% -συνυπολογίζεται μόνο το μπόνους για την Covid-19. Αν η πολυκατοικία βρίσκεται στις λιγνιτικές περιοχές, τότε η επιδότηση αυξάνεται στο 80%.

Ποσό έως και 76.270 ευρώ για παρεμβάσεις σε πολυκατοικίες
Το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για τις αιτήσεις Πολυκατοικιών Τύπου Α επιδοτεί δαπάνες για την έκδοση των δύο Πιστοποιητικών Ενεργειακής Αναβάθμισης και ανελκυστήρα, συμβούλου αλλά και για άδειες ή μελέτες ανώτατου ύψους 1.500 ευρώ ανά διαμέρισμα ή 4.150 ευρώ συνολικά. Για τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης που προβλέπει το πρόγραμμα, το ανώτατο ύψος που μπορεί να επιδοτηθεί είναι οι 48.500 ευρώ. Δηλαδή ο ανώτατος επιλέξιμος προς επιδότηση προϋπολογισμός είναι 50.000 ευρώ ανά διαμέρισμα. Για τις Πολυκατοικίες Τύπου Β, ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανέρχεται στις 80.000 ευρώ. Επιμερίζεται σε 3.730 ευρώ για έξοδα έκδοσης των δύο Πιστοποιητικών Ενεργειακής Αναβάθμισης και ανελκυστήρα, συμβούλου καθώς και για άδειες ή μελέτες και σε 76.270 ευρώ για το σύνολο των κοινόχρηστων παρεμβάσεων στην πολυκατοικία.

Όροι για την υποβολή αιτήσεων από πολυκατοικίες
Για να υποβληθεί αίτηση πολυκατοικίας τύπου Α, θα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά τα ακόλουθα:

  • Η πολυκατοικία να έχει εκδώσει αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) «διαχείρισης πολυκατοικίας».
  • Έπειτα από απόφαση γενικής συνέλευσης, υποβάλλεται σχετική αίτηση από εκπρόσωπο του συνόλου των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων με στοιχεία σχετικά με την ικανοποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας του τμήματος του κτηρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία, καθώς και επιμέρους αιτήσεις από καθένα από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που επιθυμούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα.
  • Υποβάλλεται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά στο τμήμα του κτηρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία, συνοδευόμενο από έντυπο Πρότασης Παρεμβάσεων.
  • Πραγματοποιούνται κοινόχρηστες παρεμβάσεις.
  • Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που δεν εντάσσονται ή δεν θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα συμμετέχουν στην υλοποίηση των παρεμβάσεων που έχουν δηλωθεί στην Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Πολυκατοικίας με ίδια κεφάλαια.

Για να υποβληθεί αίτηση πολυκατοικίας Τύπου Β, θα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά τα ακόλουθα:

  • Η πολυκατοικία να έχει εκδώσει αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) «διαχείρισης πολυκατοικίας» και να έχει αριθμό τραπεζικού λογαριασμού συνδεδεμένο με τον άνω ΑΦΜ.
  • Μετά από απόφαση γενικής συνέλευσης, υποβάλλεται σχετική αίτηση από εκπρόσωπο του συνόλου των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων, με στοιχεία σχετικά με την ικανοποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας του τμήματος του κτηρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία και σύμφωνα με το οποίο υπολογίζεται η επιχορήγηση.
  • Υποβάλλεται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά στο τμήμα του κτηρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία, συνοδευόμενο από έντυπο Πρότασης Παρεμβάσεων.

Και άτοκο δάνειο για τα μη επιδοτούμενα ποσά
Για τις πολυκατοικίες τύπου Α υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης των ποσών που δεν επιδοτούνται μέσω δανεισμού. Το επιτόκιο επιδοτείται 100%. Ωστόσο οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων θα πρέπει να συμφωνήσουν και να απευθυνθούν σε μία τράπεζα. Για τις πολυκατοικίες τύπου Β δεν προβλέπεται η δυνατότητα κάλυψης των ποσών με τραπεζικό δανεισμό. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να βάλουν δικά τους χρήματα.

Πηγή: enikonomia.gr


Συντάκτης Νewsroom 7 Ιανουαρίου, 2021 08:03

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV