«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων

Συντάκτης Νewsroom 20 Νοεμβρίου, 2020 10:02

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων

Στις 9 Δεκεμβρίου ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Αυτονομώ» και θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας χθες το πρωί (19/11) στον ΣΚΑΪ.

Οι αιτήσεις θα γίνονται τμηματικά, ανά περιφέρειες, «για να λειτουργήσει καλύτερα το σύστημα και να αντέξει την πίεση η ηλεκτρονική πλατφόρμα», όπως διευκρίνισε. «Ήδη έχει εκδοθεί ο επίσημος οδηγός και οι ενδιαφερόμενοι και οι σύμβουλοι τους θα έχουν τη δυνατότητα να προετοιμαστούν, ενώ έχουμε εξαιρέσει από τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται σε αυτή τη φάση το πιστοποιητικό που αφορά στις πολεοδομίες», σημείωσε.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος αγγίζει τα 850 εκατομμύρια ευρώ και «είναι μακράν το μεγαλύτερο και το πιο ελκυστικό πρόγραμμα Εξοικονομώ των τελευταίων 10 ετών».

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντοςστόχος του υπουργείου είναι να καλύπτει 60.000 περιπτώσεις ετησίως, όταν την τελευταία δεκαετία συνολικά καλύφθηκαν μόλις 130.000 δικαιούχοι. Μια ακόμα σημαντική διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα είναι η αύξηση των επιδοτήσεων. «Οι επιδοτήσεις που μέχρι τώρα ήταν 40%-50% στο 65% αυξάνονται στο 75%, 85% ανάλογα με την περίπτωση και πλέον δεν συμπεριλαμβάνονται μόνο απλές δράσεις, όπως για παράδειγμα τα κουφώματα, αλλά ενισχύονται και δράσεις από τον χώρο της λεγόμενης έξυπνης ενέργειας», επισήμανε ο ίδιος. Ο υπουργός κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι κάθε χρόνο θα βγαίνει ένα τέτοιο πρόγραμμα και «έχουμε ζητήσει από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 3 δισ. ευρώ μόνο για το Εξοικονομώ- Αυτονομώ συν ό,τι πάρουμε και από το ΕΣΠΑ».

Πηγή: newsbomb.gr



Συντάκτης Νewsroom 20 Νοεμβρίου, 2020 10:02

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV