Εξελίξεις στο πρόγραμμα Natura για την προστασία των υγροτοπικών συστημάτων

Συντάκτης Νewsroom 1 Δεκεμβρίου, 2010 11:10

Όσοι παραγωγοί ενταχθούν σε προγράμματα προστασίας υγροτοπικών συστημάτων το επόμενο διάστημα θα λάβουν ενισχύσεις ύψους από 206 έως 600 ευρώ ανά εκτάριο, σύμφωνα με όσα ανέφερε στη βουλή η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιλένα Αποστολάκη.


Πρόκειται για προγράμματα, τα οποία θα προκηρυχθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2011 και θα αφορούν περιοχές NATURA.

Το πρόγραμμα της προστασίας των υγροτοπικών συστημάτων είναι ένα πρόγραμμα αντίστοιχο με αυτό της απονιτροποίησης, με δεσμεύσεις για τους δικαιούχους που αναλαμβάνουν να εφαρμόσουν για μια πενταετία.

Η κ. Αποστολάκη αναφέρει τα εξής: «Οι δεσμεύσεις αυτές είναι: αγρανάπαυση στο 25% της αρδευόμενης έκτασης ή συνδυασμό αμειψισποράς με ξηρική καλλιέργεια στο 20% της αρδευόμενης έκτασης και ακαλλιέργητο περιθώριο στο 5% της αρδευόμενης έκτασης.

Η δράση της απονιτροποίησης περιλαμβάνει μια ακόμα δέσμευση, που δεν ισχύει για τη δράση της προστασίας των υγροτοπικών συστημάτων. Και αυτή είναι του περιορισμού της μείωσης των λιπαντικών μονάδων κατά 30% σε σχέση με τα προγράμματα δράσης.

Το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από την καλλιέργεια και τη μεθοδολογία που ακολουθεί ο δικαιούχος και κυμαίνεται από 206 έως 600 ευρώ ανά εκτάριο.

Επαναλαμβάνω και πάλι ότι τα προγράμματα αυτά θα προκηρυχθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2011, θα είναι συνολικών κονδυλίων 15 εκατομμυρίων ευρώ και θα αφορούν περιοχές NATURA που εξαιτίας της ιδιαίτερης προστασίας εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα, όπως είναι οι λίμνες Δυτικής Μακεδονίας, οι λίμνες και η Λιμνοθάλασσα Θράκης, η λίμνη Παμβώτιδα, το Δέλτα του Έβρου, το νότιο τμήμα του Αμβρακικού Κόλπου, τα υγροτοπικά συστήματα στο Δέλτα του Αχελώου, η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου-Αιτωλικού, περιοχές στις εκβολές του Ευήνου, η λίμνη Οζερός, οι λίμνες Τριχωνίδα και Λυσιμαχία και η λεκάνη του ποταμού Αγγίτη».

Πηγή: Agronews


Συντάκτης Νewsroom 1 Δεκεμβρίου, 2010 11:10

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV