Εξελίξεις στο θέμα του ζεόλιθου των Πετρωτών… Ένα χαρούμενο αλαλούμ με συμμετοχή και της “κουτσής” Μαρίας

Συντάκτης Νewsroom 26 Ιουλίου, 2011 09:05

Εξελίξεις στο θέμα του ζεόλιθου των Πετρωτών… Ένα χαρούμενο αλαλούμ με συμμετοχή και της “κουτσής” Μαρίας

Ο πολύτιμος ζεόλιθος

Στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή, στέλνει το υπουργείο Περιβάλλοντος τον φάκελο της επένδυσης για την αξιοποίηση του κοιτάσματος ζεόλιθου, στα Πετρωτά Έβρου, για να διερευνήσει τους λόγους για τους οποίους καθυστέρησε η προκήρυξη διαγωνισμού.


Ρακιντζής - Κλήθηκε να βρει άκρη

 

Η επένδυση είχε “ξεπαγώσει” τον περασμένο Μάρτιο, με απόφαση διυπουργικής επιτροπής υπό τον Θόδωρο Πάγκαλο. Μια ημέρα αργότερα, ο γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης  Μακεδονίας-Θράκης, Θύμιος Σώκος, είχε εγκρίνει την απευθείας μίσθωση λατομείου.

 

Ωστόσο, στις 14 Ιουνίου, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης ανακάλεσε την απόφαση.

Το υπουργείο είχε απορρίψει στο παρελθόν, με διαδοχικές αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας, εισηγήσεις για απευθείας ανάθεση της εκμετάλλευσης και έχει ζητήσει από τον Δεκέμβριο του 2010, με έγγραφό του προς την Περιφέρεια, να προχωρήσει στην προκήρυξη διεθνή διαγωνισμού.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου που επικαλείται το πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, σήμερα θα υπήρχε ανάδοχος και θα ξεκινούσε η εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

Συγκριτικά, σε ανάλογο χρονικό διάστημα προκηρύχθηκαν και βρίσκονται στο τελικό στάδιο ανάθεσης οι διαγωνισμοί του ΥΠΕΚΑ για την εκμετάλλευση τεσσάρων γεωθερμικών πεδίων.

Μανιάτης - Ακύρωσε τη συμφωνία

 

Ποιοι είναι οι λόγοι που μπήκαν τροχοπέδη στη διαδικασία αξιοποίησης του ζεόλιθου;

Η επιβράδυνση της διαδικασίας πράγματι σχετίζεται με τη διαπίστωση της παρατυπίας, όπως την αναφέρει ο κ. Μανιάτης στην απόφαση ακύρωσης της συμφωνίας;

Δείτε εδώ την αιτιολογία:

“Εν προκειμένω κατά της  απόφασης του ΓΓ Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα της εταιρείας Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. για απευθείας μίσθωση λατομικής έκτασης βιομηχανικών ορυκτών (ζεολίθου) στη θέση Παλαιοχώραφο Πετρωτών Έβρου, η εταιρεία άσκησε ενώπιον του Υπουργού Ανάπτυξης  ενδικοφανή προσφυγή . Επί της προσφυγής εκδόθηκε το 2009, κατόπιν ουσιαστικής κρίσης, η  απορριπτική απόφαση της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Με την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής και την έκδοση απόφασης επί αυτής ολοκληρώθηκε η διαδικασία ελέγχου(…)

Μπιρμπιλη-Απέρριψε την εταιρεία...

Κατόπιν των ανωτέρω κατά παράβαση νόμου ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης επιλήφθηκε της από 26/1/2011 αίτησης θεραπείας που άσκησε η εταιρεία Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. και εξέδωσε απόφαση περί αποδοχής της και ακολούθως απόφαση, με την οποία εγκρίθηκε η απευθείας μίσθωση του υπόψη δημόσιου λατομικού χώρου στην εταιρεία Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε., επανεξετάζοντας κατ’ ουσία την υπόθεση και παρεκκλίνοντας από όσα κατά ουσιαστική κρίση είχε αποφανθεί η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με την απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής. Επισημαίνεται ότι σε κανένα σημείο του σκεπτικού ή του διατακτικού της απόφασης επί της αίτησης θεραπείας δεν μνημονεύεται η, προσβαλλόμενη, απορριπτική του αιτήματος για απευθείας μίσθωση με αρ. πρωτ. 3034/17.6.2009 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η οποία δεν ανακαλείται ρητά.”

Σώκος - Παρέκαμψε το νόμο;

  • Ποιο ρόλο έπαιξε η έντονη αντίδραση φάσματος της τοπικής κοινωνίας;
  • Μήπως η συγκεκριμένη συμφωνία πράγματι δεν ήταν προς συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και ιδίως του κρατικού ταμείου;
  • Ποιο ρόλο παίζει η εταιρεία μέσω της οποίας εισάγεται ο ζεόλιθος από γειτονικές χώρες;
  • Τι σχέση έχει με όλα αυτά ο Κωστής Μουσουρούλης από τη Χίο, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό;

 

Μουσουρούλης- Χιώτης βουλευτής με ανησυχίες για τον Έβρο

Χθες επίσης διαβάσαμε στην Έλευθεροτυπία, ότι “όλοι” οι βουλευτές Έβρου, Γιώργος Ντόλιος, Ολγα Ρενταρή, Ελένη Τσιαούση, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος “ζήτησαν και είχαν συνάντηση με το νέο υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στον οποίο, παρουσία του Γιάννη Μανιάτη, έβαλαν την πραγματική διάσταση του θέματος.”

Τι τρέχει τώρα δηλαδή, “έκαναν κόμμα” τα δυο κόμματα για το ζεόλιθο… !!!;

Εμείς - ζαλιστήκαμε

Να σημειωθεί πάντως, ότι ο ζεόλιθος χρησιμοποιείται κυρίως ως συμπλήρωμα διατροφής, αλλά και ως φίλτρο για τη δέσμευση βλαβερών ουσιών στο νερό και στο χώμα.

Σχετικά με το μέγεθος του κοιτάσματος υπάρχουν διάφορες πληροφορίες, το μόνο σίγουρο είναι πως πρόκειται για ζεόλιθο με εξαιρετικά υψηλό βαθμό καθαριότητας.

Σε απόσπασμα από τη μελέτη: Mineralogical study of zeolites from Pentalofos area, Thrace, Greece by T Perraki, A Orfanoudaki αναφέρεται το εξής:

“Moreover, this zeolite deposit is of a great economic interest,

considering that it is the richest among the zeolite formations

in Northeastern Greece (4.7 x 10(6) tons,

with a zeolite content higher than 90%).”


“Επιπλέον, αυτό το κοίτασμα είναι μέγιστου οικονομικού ενδιαφέροντος,

δεδομένου ότι είναι το πιο πλούσιο μεταξύ των κοιτασμάτων ζεόλιθου

στην βορειοανατολική Ελλάδα (4,7Χ10(6) τόνους,

με περιεκτικότητα ζεόλιθου υψηλότερη του 90%).”


 

Επιμέλεια: Πόπη Κουρτίδη
Πηγές: Ελευθεροτυπία, Ημερησία, Mendeley

Συντάκτης Νewsroom 26 Ιουλίου, 2011 09:05

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV