Εξελίξεις: Πλειοδοτικός διαγωνισμός για το ζεόλιθο στα Πετρωτά Ορεστιάδας

Συντάκτης Νewsroom 23 Νοεμβρίου, 2011 09:12

Εξελίξεις: Πλειοδοτικός διαγωνισμός για το ζεόλιθο στα Πετρωτά Ορεστιάδας

Με διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό θα προχωρήσει η επένδυση για την εκμετάλλευση του ζεόλιθου στα Πετρωτά της Ορεστιάδας, ύψους 40 εκατ. ευρώ, που ταλαιπωρείται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας από το 2004.


Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, με έγγραφό του ζήτησε από τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Ε. Σώκο, την προκήρυξη διαγωνισμού για την εκμίσθωση του λατομικού χώρου στα Πετρωτά.

Πλειοδοτικός διαγωνισμός για το ζεόλιθο στα Πετρωτά Ορεστιάδας

Όπως αναφέρει ο κ. Μανιάτης μετά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το έγγραφο του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και την ομόφωνη και διαχρονική θέση των αρμοδίων Υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής περί αποκλεισμού της διαδικασίας της απευθείας ανάθεσης, απαιτείται η άμεση προώθηση της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας.

Παράλληλα η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ έστειλε στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης τον φάκελο της επένδυσης, προκειμένου να διερευνηθούν οι αιτίες της καθυστέρησης στην προκήρυξη του διαγωνισμού.

Η επένδυση για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος ζεόλιθου άνω των 100 εκατ. τόνων, από τα μεγαλύτερα και ποιοτικότερα διεθνώς, είχε μπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας επί χρόνια και είχε ήρθε στο προσκήνιο, όταν στις αρχές του χρόνου εξετάστηκε από την Ομάδα Εργασίας για την Απεμπλοκή Επενδύσεων, υπό το συντονισμό του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου.

Ο τελευταίος είχε δηλώσει μάλιστα ότι «είναι απαράδεκτο έξι χρόνια τώρα να μην απαντά το κράτος στο αίτημα του επιχειρηματία» (ιδιωτικός όμιλος) και ζήτησε να τελειώσει η υπόθεση, και εφόσον πληρεί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις να προχωρήσει η αδειοδότησή της.

Ετσι τον περασμένο Μάιο ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Θύμιος Σώκος προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης μίσθωσης δημόσιας λατομικής έκτασης 160 στρεμμάτων με ενδιαφερόμενη ιδιωτική εταιρία, παρουσία όλων των βουλευτών του Εβρου.

Όμως τον περασμένο Ιούνιο ο κ Μανιάτης ανακάλεσε τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης και η ιδιωτική εταιρία προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια.

Η επένδυση (ύψους 40 εκατομ ευρώ) προβλέπεται να δημιουργήσει σταδιακά έως και 100 θέσεις εργασίας ενώ, ο ζεόλιθος αποτελεί ένα βιομηχανικό ορυκτό με εφαρμογές στη γεωργία, την κτηνοτροφία, το περιβάλλον κα., ενώ στην ελληνική αγορά εισάγονται ετησίως περί τους 50-60.000 τόνους κυρίως από την Τουρκία και τη Βουλγαρία.

Πηγή: Ημερησία


Συντάκτης Νewsroom 23 Νοεμβρίου, 2011 09:12

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV