Εξασφαλίστηκαν οι πόροι για το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι

Συντάκτης Νewsroom 30 Σεπτεμβρίου, 2011 08:04

Από ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών:


Το “Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι” αποτελεί μία από τις κρίσιμες προτεραιότητές μας. Για την εύρυθμη λειτουργία του Προγράμματος και κυρίως τη διατήρηση διαρκούς κοινωνικής φροντίδας από τους ΟΤΑ στους πολίτες, το Υπουργείο Εσωτερικών επιδιώκει την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων.

Ήδη σε συνεργασία με τα Υπουργεία Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξασφαλίστηκαν οι απαραίτητοι πόροι για το 2011. Συγκεκριμένα διασφαλίστηκαν 52,9 εκ. ευρώ από Εθνικούς Πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και 60 εκ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. 

Η διαγωνιστική διαδικασία που εξελίσσεται από την ΕΕΤΑΑ στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος ξεκίνησε κατά το πρώτο τετράμηνο του 2011. Αναμένουμε την άμεση σύναψη συμβάσεων με τους φορείς.

Διαπιστώσαμε έγκαιρα δυσκολίες στο μηχανισμό απορρόφησης των εθνικών πόρων που διατίθενται για την μισθοδοσία Α΄ εξαμήνου του προσωπικού του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”. Από το ποσό των 52,9 εκ ευρώ, σήμερα έχει ήδη αποδοθεί στις 13 Περιφέρειες το ποσό των 26 εκ ευρώ.

Σε διαρκή επικοινωνία με τις Δ/νσεις των Περιφερειών και τα Περιφερειακά Ταμεία έγινε εφικτό οι πληρωμές προς τους φορείς των δήμων που την 25η Αυγούστου ήταν 0,5 εκ. €, να ανέλθουν στα 2,1 εκ. € την 19η Σεπτεμβρίου, και στα 6,3 εκ. € την 23η Σεπτεμβρίου. Εν συνεχεία οι δικαιούχοι δημοτικοί φορείς υποχρεούνται να πληρώνουν τους οφειλόμενους μισθούς στους εργαζόμενους.

Σε τρεις Περιφέρειες όμως, ως τις 23 Σεπτεμβρίου 2011, δεν είχε διενεργηθεί καμία πληρωμή προς δικαιούχους δημοτικούς φορείς . 

Με εγκύκλιο του Υπουργείου, επισημάνθηκε η ανάγκη να μεριμνήσουν οι Περιφερειάρχες για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των υπηρεσιακών μονάδων που είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο των δικαιολογητικών, έτσι ώστε να “τρέξουν” οι εγκρίσεις των δικαιολογητικών και οι μεταβιβάσεις των πιστώσεων από την Περιφέρεια προς τους δικαιούχους δημοτικούς φορείς. Επειδή ακόμη και όταν οι πόροι μεταβιβάζονται στους δικαιούχους φορείς, η πληρωμή των μισθών προς τους εργαζόμενους καθυστερεί επίσης, είναι χρήσιμη η παραίνεση και προς το Ελεγκτικό Συνέδριο να επισπεύδει τον έλεγχο χρηματικών ενταλμάτων για να μη προβάλλεται ο προληπτικός έλεγχος ως λόγος για καθυστερήσεις και χρονοβόρες διαδικασίες. Πρόκειται για μισθοδοσία προσωπικού, και μάλιστα προσωπικού στο οποίο οφείλονται πολλές μηνιαίες αποδοχές. 

Από την στιγμή που οι πόροι έχουν εξασφαλιστεί, η φροντίδα για την επίσπευση της μισθοδοσίας των εργαζομένων στο “Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι”, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα των Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών, γιατί αναφέρεται σε προσωπικό το οποίο έχει κάνει πολλές θυσίες στην διάρκεια της πολυετούς συνεργασίας με τους δήμους και τους επωφελούμενους πολίτες.

Πηγή: e-aftodioikisi.gr


Συντάκτης Νewsroom 30 Σεπτεμβρίου, 2011 08:04

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV