Εντυπωσίασε η ‘Αφήγηση για τη Θράκη’

Συντάκτης Νewsroom 4 Απριλίου, 2011 21:01

Εντυπωσίασε η ‘Αφήγηση για τη Θράκη’

To πάνελ της εκδήλωσης

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου ‘Μια αφήγηση για τη Θράκη’ του Σταύρου Παπαθανάκη το Σάββατο 2 Απριλίου, στη γεμάτη αίθουσα του Πολιτιστικού Πολύκεντρου της Ορεστιάδας.


Χαιρετισμούς απηύθυναν η αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Γεωργία Νικολάου, και ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κώστας Κατσιμίγας, ενώ το έργο του γνωστού δημοσιογράφου και εκδότη του περιοδικού “ΒΟΡΕΑΣ”, εισηγήθηκαν οι φιλόλογοι  Τζένη Κατσαρή –Βαφειάδη και Θεοδώρα Πουπόλα, η γεωπόνος Κική Κεραμιτσόγλου και η δικηγόρος Ελένη Τσούκαλου.

Από τη διασυνοριακότητα μέχρι το μεταναστευτικό, από την τουριστική ανάπτυξη μέχρι την αγροτική πολιτική, από τον πετρελαιαγωγό, στο φυσικό αέριο, στη βιομηχανία της ζάχαρης και από τον εθελοντισμό και την κοινωνία τον πολιτών μέχρι τον κοινωνικό αποκλεισμό – δεν υπάρχει θέμα, οικονομικό, αναπτυξιακό, πολιτιστικό ή κοινωνικό, που να αφορά τη Θράκη και να μην έχει μελετηθεί, σχολιαστεί, διευκρινιστεί.

‘Η αφήγηση για τη Θράκη’, μια συλλογή που αποτελείται από 89 κείμενα-άρθρα, που δημοσιεύτηκαν στον ΒΟΡΕΑ, παρουσιάζει με χρονολογική σειρά τα σημαντικότερα ζητήματα και γεγονότα, τα οποία προβλημάτισαν τα τελευταία χρόνια τη Θράκη και τους κατοίκους της.

Ο Συγγραφέας του Βιβλίου

Η εξαιρετική δουλειά του Σταύρου Παπαθανάκη, χαρακτηρίζεται κυρίως από την τρομερή επιμέλεια, την αδιαπραγμάτευτη υπομονή και επιμονή του συγγραφέα, με την οποία παρατηρεί, συλλέγει, ταξινομεί, αξιολογεί και τέλος καταγράφει όσα έχουν σημασία για το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον της κοινωνίας στην οποία ζει.

Μέσα από την ‘Αφήγηση για τη Θράκη’ γίνονται ορατές οι σχέσεις και οι συσχετίσεις των γεγονότων μεταξύ τους, αλλά και με τα πρόσωπα, τις δομές, τους μηχανισμούς και ολόκληρη τη ροή της ιστορίας.

Πρόκειται για ένα βιβλίο μοναδικό στο είδους του. Ο αφηγητικός ορίζοντάς του με ευκολία ανυψώνεται από το τοπικό επίπεδο, για το οποίο έχει δώσει ακριβείς συνισταμένες, ενώ ταυτόχρονα κατορθώνει να πλάσει μια 3D εικόνα μέσα από την οποία εντάσσει την περιφέρεια σε ένα σύνολο εξελίξεων, που διαδραματίζονται στη χώρα μας, στην Ευρώπη, στον κόσμο.

Όποιος θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με την κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου, οφείλει να έχει διαβάσει το έργο αυτό, ένα βιβλίο “πυξίδα” για τη Θράκη του 21ου αιώνα και μαρτυρία της ζωντανής “Θρακιώτισσας ψυχής”.


Συντάκτης Νewsroom 4 Απριλίου, 2011 21:01

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV