Ενοίκια Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου: Ποιες επιχειρήσεις απαλλάσσονται

Συντάκτης Νewsroom 2 Φεβρουαρίου, 2021 07:56

Ενοίκια Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου: Ποιες επιχειρήσεις απαλλάσσονται

Kατοχυρώνεται και νομοθετικά η απαλλαγή συγκεκριμένων επιχειρήσεων από την καταβολή ενοικίου για το πρώτο δίμηνο της χρονιάς, αλλά και η αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων – Η αποζημίωση που θα πάρουν οι εκμισθωτές ακινήτων είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη.

Και επίσημα πλέον κατοχυρώνεται το θέμα της κάλυψης των ενοικίων στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό σε μια προσπάθεια να στηριχθούν, σύμφωνα με το νομοσχέδιο με τίτλο “Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις” κατατίθενται σειρά ρυθμίσεων για τη στήριξη της οικονομίας.


Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες αργά το βράδυ στη Βουλή από το Υπουργείο Οικονομικών, «ειδικά για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021, ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης, για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορονοϊό COVID-19 ή η οποία πλήττεται οικονομικά λόγω της διάδοσης του κορονοϊού COVID-19, απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος».

Ποιες επιχειρήσεις αφορά

Αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, την εστίαση τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία, που ήταν κλειστές με κρατική εντολή κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Τι προβλέπεται για τα μισθώματα

  • Επέκταση της μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων: Απαλλάσσονται κατά 100% από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021 επιχειρήσεις οι οποίες ήταν κλειστές με κρατική εντολή λόγω της διάδοσης του κορονοϊού.
  • Στήριξη των εκμισθωτών για τη μη είσπραξη μισθωμάτων: Το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος θα καταβληθεί ως αποζημίωση στους εκμισθωτές-φυσικά πρόσωπα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021.
  • Επιπλέον, για τους εκμισθωτές-νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις που δικαιούνται απαλλαγή κατ’ επιταγή του νόμου, θα καταβληθεί ως αποζημίωση στους ιδιοκτήτες το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Τι προβλέπεται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων – Φορολογική τους αντιμετώπιση

Φοροαπαλλαγές έως τον Οκτώβριο
Οι εκμισθωτές ακινήτων, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο, «εφόσον εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα κατά τουλάχιστον σαράντα τοις εκατό (40%) ή εφόσον εισέπραξαν, κατόπιν συμφωνίας, μειωμένο μίσθωμα κατά τουλάχιστον τριάντα τοις εκατό (30%), σύμφωνα με διατάξεις στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού COVID-19, έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσου με ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) επί του εξήντα τοις εκατό (60%) των μισθωμάτων των μηνών αυτών λογιζομένων πριν την ως άνω μείωση, από οφειλές με καταληκτική ημερομηνία καταβολής προς τη φορολογική αρχή από τις 31.7.2020 και μετά, πλην των οφειλών από ρυθμίσεις ή διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής, οφειλών υπέρ αλλοδαπού δημοσίου και από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων».

Αφορολόγητες και ακατάσχετες οι αποζημιώσεις μειωμένου ενοικίου

Η αποζημίωση μειωμένου ενοικίου «δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης… είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα, μη εφαρμοζομένης της παρ. 1 του άρθρου 47 του ν. 4172/2013 σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησης του ποσού της περ. α’ στην περίπτωση δικαιούχου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας».


Συντάκτης Νewsroom 2 Φεβρουαρίου, 2021 07:56

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV