Ενισχυτική διδασκαλία και για τα Ειδικά Μαθήματα των Πανελλαδικών στα δημόσια σχολεία

Συντάκτης Νewsroom 21 Ιουλίου, 2020 09:24

Ενισχυτική διδασκαλία και για τα Ειδικά Μαθήματα των Πανελλαδικών στα δημόσια σχολεία

Πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας για τα ειδικά πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα εισάγεται στο δημόσιο σχολείο με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας.

      Έως σήμερα, για την πρόσβαση σε ορισμένες σχολές ή τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως είναι Αρχιτεκτονική, οι ξενόγλωσσες φιλολογίες και οι μουσικές σχολές, οι μαθητές και μαθήτριες της Γ’ τάξης των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων εξετάζονταν κατά τις πανελλαδικές εξετάσεις στα αντίστοιχα ειδικά μαθήματα χωρίς όμως τα ειδικά αυτά μαθήματα να διδάσκονται συνολικά και στοχευμένα στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.

      Συγκεκριμένα, τα Ειδικά Μαθήματα: έλεγχος μουσικών ακουστικών ικανοτήτων, μουσική αντίληψη και γνώση, μουσική εκτέλεση και ερμηνεία, αρμονία, ιταλικά, ισπανικά, γαλλικά, γερμανικά, ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο είτε δεν διδάσκονταν καθόλου στη Γ’ τάξη των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων είτε διδάσκονταν αποσπασματικά και όχι στοχευμένα για την προετοιμασία της συμμετοχής στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Στην πράξη, δηλαδή, οι μαθητές που επιθυμούσαν να εξετασθούν στα ειδικά αυτά μαθήματα και να εισαχθούν στις αντίστοιχες πανεπιστημιακές σχολές έπρεπε να καταφύγουν σε ιδιωτικά φροντιστήρια.


      Με τη νομοθετική ρύθμιση που εισάγεται στο επικείμενο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της ιδιωτικής εκπαίδευσης, θεσπίζεται – για πρώτη φορά στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα – πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας για τα μαθήματα αυτά.

      Στο νέο αυτό πρόγραμμα θα μπορούν να συμμετέχουν μαθητές της Γ’ τάξης Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, οι οποίοι επιθυμούν να εξεταστούν σε επιμέρους ειδικά μαθήματα στις πανελλαδικές εξετάσεις, προκειμένου να φοιτήσουν στις αντίστοιχες σχολές/τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

      Το Πρόγραμμα Ενισχυτικής Διδασκαλίας Ειδικών Μαθημάτων θα εφαρμοστεί ανά ομάδες όμορων σχολικών μονάδων Λυκείου ή/και σε μεμονωμένα Λύκεια. Τα θέματα που αφορούν στην οργάνωση, στη λειτουργία και στην υλοποίηση του προγράμματος θα καθορισθούν με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από εισήγηση για την κατάρτιση ειδικού ετήσιου προγράμματος υποστήριξης ανά ειδικό μάθημα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

      «Η διδασκαλία στα δημόσια Λύκεια, για πρώτη φορά, με τρόπο συστηματικό και στοχευμένο των Ειδικών Μαθημάτων που εξετάζονται Πανελλαδικώς, δημιουργεί νέες δυνατότητες και ενισχύει την ισότητα των ευκαιριών στη δημόσια εκπαίδευση. Αναβαθμίζουμε τη δημόσια εκπαίδευση, εξασφαλίζοντας προς το σκοπό αυτό τους αναγκαίους πόρους, χτίζουμε το δημόσιο σχολείο που αξίζει στους μαθητές μας. Άλλη μία πρόσφατη δέσμευσή μας γίνεται άμεσα πράξη» δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

      Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα μπορεί να χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς ή και εθνικούς πόρους, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, και θα απασχολεί μόνιμους, εντός του συνολικού ωραρίου τους, αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντίστοιχων, σχετικών ειδικοτήτων ενδεικτικά, Καλλιτεχνικών, Μουσικής, Γερμανικής, Γαλλικής, Ισπανικής, Ιταλικής Φιλολογίας.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ


Συντάκτης Νewsroom 21 Ιουλίου, 2020 09:24

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV