Ενημέρωση του τμήματος Εμπορίου-Τουρισμού της Δ/νσης Ανάπτυξης ΠΕ Έβρου για τη διενέργεια των εκπτώσεων

Συντάκτης Νewsroom 16 Σεπτεμβρίου, 2013 13:59

Ενημέρωση του τμήματος  Εμπορίου-Τουρισμού της Δ/νσης Ανάπτυξης ΠΕ  Έβρου για τη διενέργεια των εκπτώσεων

Το Tμήμα Εμπορίου-Τουρισμού της Δ/νσης Ανάπτυξης ΠΕ  Έβρου ενημερώνει τους καταναλωτές και επαγγελματίες της περιοχής ότι από 08/08/2013 ισχύει ο Ν.4177/2013 (άρθρα 15 και 21) αναφορικά με τη διενέργεια εκπτώσεων – προσφορών,σύμφωνα με τα οποία :

Εκπτώσεις


  • Επιτρέπεται η πώληση εμπορευμάτων ή η παροχή υπηρεσιών με μειωμένες τιμές τέσσερις (4) φορές το χρόνο, ως εξής:

α) Τακτικές εκπτώσεις:

αα) από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και

αβ) από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

β) Ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι:

βα) το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και

ββ) το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Η διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται στις πωλήσεις αυτοκινήτων.

Προσφορές

  • Ο υπεύθυνος κάθε εμπορικού καταστήματος οφείλει να ανακοινώνει με τηλεομοιοτυπία (fax: 210-3815314) ή με ηλεκτρονική αλληλογραφία (e-mail: [email protected] ) στο Παρατηρητήριο Τιμών της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας τις προσφορές που προτίθεται να κάνει, τουλάχιστον μία (1) ημέρα πριν από την έναρξή τους. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα προσφερόμενα προϊόντα και η χρονική διάρκεια της προσφοράς. Την ίδια ανακοίνωση υποχρεούται να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του καταστήματος στο διαδίκτυο και δύναται να κοινοποιήσει με κάθε πρόσφορο τρόπο στον οικείο Εμπορικό Σύλλογο.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ:

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ

για εκπτώσεις & προσφορές

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νέος νόμος 4177/2013 «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και τηςπαροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις» στον οποίο περιλαμβάνονται και οι αναμενόμενες διατάξεις για τις εκπτώσεις και τις προσφορές. Οι σημαντικότερες από τις αλλαγές που προβλέπει ο νέος νόμος είναι οι εξής:

 

  • Εισάγονται πλέον τέσσερις (4) εκπτωτικές περίοδοι, ως εξής:

α) Τακτικές χειμερινές εκπτώσεις:

Χειμερινές από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Θερινές από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου.

β) Ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Οι ρυθμίσεις αυτές δεν εφαρμόζονται στις πωλήσεις αυτοκινήτων. 

Η πρώτη εφαρμογή των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων θα είναι από τον ερχόμενο Νοέμβριο 2013..

  • Η διάταξη για την απαγόρευση των ανακοινώσεων εκπτώσεων τριάντα (30) ημέρες πριν από την έναρξη των νόμιμων περιόδων παρέμεινε μετά από έντονες και συστηματικές παρεμβάσεις της ΕΣΕΕ.  Σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, οι 30 ημέρες ισχύουν τόσο για τις τακτικές εκπτώσεις (χειμώνα – καλοκαίρι) όσο και για τις ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους του Μαΐου και του Νοεμβρίου.

(Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από την Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2013 και έως το τέλος του μήνα απαγορεύεται οιαδήποτε ανακοίνωση εκπτώσεων ή προσφορών προς το καταναλωτικό κοινό.)

  • Η χρήση ποσοστού επιφυλάσσεται πλέον μόνο για τις τακτικές εκπτώσεις.  Σε όλες τις υπόλοιπες περιόδους προσφορών (τακτικών προσφορών, προωθητικών ενεργειών, ειδών stock και outlet), επιτρέπεται μόνο η αναγραφή της παλαιάς και της νέας τιμής.
  • Η ουσία των προσφορών δεν αλλάζει:  Μπορούν να διενεργούνται για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβεί τις 10 συνεχόμενες ημέρες (Δεκαήμερα Προσφορών). Κατ’ εξαίρεση, οι προσφορές από εκθέσεις αυτοκινήτων δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις 60 ημέρες.  Οι προβλέψεις αυτές δεν εφαρμόζονται στις προσφορές προϊόντων παντοπωλείου.  Όπως ισχύει και τώρα, τα προσφερόμενα είδη δεν μπορούν να υπερβαίνουν το πενήντα 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει το κατάστημα. Ως «είδος» νοείται ο κάθε κωδικός προϊόντος που πωλείται στην επιχείρηση. Νέα προσφορά του ίδιου προϊόντος δεν επιτρέπεται πριν παρέλθουν εξήντα (60) ημέρες από την προηγούμενη.  Στους φορείς αναγγελίας, την διεύθυνση Εμπορίου της Νομαρχίας αντικατέστησε το Παρατηρητήριο Τιμών της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.
  • Ο υπεύθυνος κάθε εμπορικού καταστήματος οφείλει να ανακοινώνει με τηλεομοιοτυπία (fax: 210-3815314) ή με ηλεκτρονική αλληλογραφία (e-mail: [email protected]) στο Παρατηρητήριο Τιμών της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας τις προσφορές που προτίθεται να κάνει, τουλάχιστον μία (1) ημέρα πριν από την έναρξή τους. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα προσφερόμενα προϊόντα και η χρονική διάρκεια της προσφοράς. Την ίδια ανακοίνωση υποχρεούται να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του

 

 

καταστήματος στο διαδίκτυο και δύναται να κοινοποιήσει με κάθε πρόσφορο τρόπο στον οικείο Εμπορικό Σύλλογο

 

Κυρώσεις

Γενικά, για παραβάσεις του παρόντος νόμου, καθώς και των κατ’ εξουσιοδότησή του Υπουργικών Αποφάσεων προβλέπονται βαριά διοικητικά πρόστιμα από 500 € μέχρι 30.000 €, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.  Σε περίπτωση υποτροπής για την ίδια παράβαση εντός 3ετίας, το πρόστιμο διπλασιάζεται και σε περίπτωση επανειλημμένης υποτροπής τριπλασιάζεται.  Οι όροι και οι προϋποθέσεις επιβολής των προστίμων καθορίζονται με Υπουργική Απόφαση.  Με Υπουργική Απόφαση καθορίζονται επίσης και οι διαδικασίες  για την δέσμευση των προϊόντων ή τη σφράγιση των εγκαταστάσεων σε συνεργασία με τις λιμενικές και αστυνομικές αρχές.

Ειδικά για τις εκπτώσεις – προσφορές, στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 5.000 €.   Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 €, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.  Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.  Τα ίδια ακριβώς πρόστιμα και προϋποθέσεις ισχύουν και για τις προσφορές.

Ειδικά για τις Κυριακές, σε όσους παραβαίνουν τις προϋποθέσεις του νόμου επιβάλλεται σε βάρος των υπευθύνων πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 €, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.  Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Αρμόδιος για την επιβολή των προστίμων είναι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης («κρατικός περιφερειάρχης»), όπου διαπιστώνεται η παράβαση.

 

Υπενθυμίζουμε για μία ακόμη φορά ότι ο νέος νόμος θα κριθεί στην πράξη.  Οι διαφορές από το προηγούμενο πλαίσιο δεν είναι σημαντικές, με την εξαίρεση των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης θα παραμείνει δίπλα σας σε όλη αυτή την διαδικασία, πρόθυμη πάντα για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφόρηση ή διευκρίνιση.

 

 


Συντάκτης Νewsroom 16 Σεπτεμβρίου, 2013 13:59

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV