ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΑΡΔΑ

Συντάκτης Νewsroom 29 Οκτωβρίου, 2011 20:26

ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΑΡΔΑ

Του Σταύρου Παπαθανάκη


Περιφερειακού Συμβούλου

Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης

Η ανάδειξη και η αξιοποίηση του Άρδα θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ειδικού θεματικού αναπτυξιακού συνεδρίου κι αυτό επιτάσσει η συγκυρία της βαθύτατης οικονομικής κρίσης, η οποία αναμένεται να βαθύνει και να επιδεινώσει τις υφιστάμενες περιφερειακές κοινωνικές ανισότητες. Παρά τις προσπάθειές που έγιναν, υπάρχει μια κραυγαλέα αποτυχία των τοπικών πολιτικών, αυτοδιοικητικών και συλλογικών εκπροσωπήσεων στη διαχείριση του Άρδα μ’ αποτέλεσμα να χαθούν σημαντικοί οικονομικοί πόροι που προβλέπονταν κυρίως από τα κοινοτικά χρηματοδοτικά ταμεία και μέσα. Το χειρότερο είναι ότι συνέβαλαν σε έναν τρόπο διαχείρισης που δεν ευνοούσε την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών δυνάμεων, γεγονός που αποτέλεσε έναν καταλυτικό ανασταλτικό παράγοντα για την απουσία ενός συγκροτημένου διαλόγου και σχεδιασμού, που εξοβέλιζε κάθε έννοια δημοκρατίας και συμμετοχής, θέτοντας στο περιθώριο την ανάγκη ύπαρξης μια τοπικής κουλτούρας ως απαραίτητης συνθήκης για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου τοπικού αναπτυξιακού οράματος με πυλώνες και κυρίαρχα χαρακτηριστικά του την ιστορία, τον πολιτισμό, το φυσικό περιβάλλον και κυρίως το καταπληκτικό ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής.

Ο ΑΡΔΑΣ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΙΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΒΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ –ΘΡΑΚΗΣ. ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΙΑ ΘΕΑΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ. ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΜΑ ΤΗΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΝΕΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΕΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ.

ΑΥΤΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.

Υπάρχει όμως η αδυσώπητη πραγματικότητα, την οποία δεν μπορεί κανείς μας να την αποφύγει. Δεν υπάρχει τρόπος για απόδραση. Είμαστε αναγκασμένοι να την αντιμετωπίσουμε και να τη διαχειριστούμε.

Αν επισκεφθεί κανείς το ποτάμι, μετά τους συνεχείς και αλλεπάλληλους βιασμούς του, βλέπουμε να μας εκπέμπει απεγνωσμένα σήμα κινδύνου καλώντας μας να διαπιστώσουμε τι έχει γίνει και τι οφείλουμε να κάνουμε, ώστε να μην καταστεί ένα νεκρό ποτάμι, το οποίο ήταν και είναι ταυτόσημο με τη ζωή των κατοίκων του Τριγώνου και της Ορεστιάδας.

Για τους κατοίκους του Τριγώνου δεν ήταν απλώς μια πηγή ζωής αλλά κι ένα όριο διαχωρισμού, αποκλεισμού, απομόνωσης και ελπίδας.

Και πάλι ο Άρδας στο χώρο και το χρόνο θα κερδίσει τη μάχη εναντίον όλων όσων πιστεύουν ότι μπορούν να δρουν και να συμπεριφέρονται ανεξέλεγκτα, αυθαίρετα και ασύδοτα, γιατί η δύναμη του ποταμού παρά τα οικολογικά και περιβαλλοντικά εγκλήματα, θα διεκδικήσει τη διαμορφωμένη επί αιώνες γεωλογικών ανακατατάξεων και εξελίξεων φυσική του κοίτη.

Ως Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης οφείλουμε να προχωρήσουμε σε έναν ουσιαστικό, δημόσιο, δημοκρατικό και συγκροτημένο διαπεριφερειακό διάλογο για τον Άρδα, αφού η διαχείριση των υδάτων στη λεκάνη απορροής του είναι ένα μείζον θέμα επιβεβλημένες και από την κοινοτική νομοθεσία διασυνοριακής συνεργασίας.

Έχουμε ευθύνη να σταματήσουμε την καταλήστευση των φυσικών πόρων του Άρδα, που εδώ και 17 χρόνια φιλοξενεί στις Καστανιές μια πολύ ενδιαφέρουσα και εξαιρετικά δυναμική διοργάνωση, τη Συνάντηση Νέων, η οποία είχε και έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει το ΕΛΛΗΝΙΚΟ WOODSTOCK αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει την οριστική θεσμική της μορφή και δεν έχει βρει τον απαιτούμενο διεθνή προσανατολισμό της.

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οφείλουμε να αναλάβουμε μια πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση ενός τοπικού αναπτυξιακού συνεδρίου με θέμα «ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΑΡΔΑ» με την συμμετοχή όλων των επιπέδων διοίκησης (δήμος, περιφέρεια, κεντρική διοίκηση).

Μέσω αυτού του υπευθύνου ανοιχτού και θεσμικού διαλόγου θα προκύψουν οι τρόποι, τα εργαλεία, τα μέσα, οι δεσμεύσεις και οι εγγυήσεις για να προωθηθούν οι κοινοί μας στόχοι.

Ο ΑΡΔΑΣ ΣΥΝΙΣΤΑ ΕΝΑ ΣΥΝΘΕΤΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ, ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΟΠΟΥ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΩΣ ΚΥΡΙΑΡΧΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ, ΕΘΝΙΚΗ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΧΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ.

Ο ΑΡΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ –ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΡΑΞΗ ΜΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ –ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΤΥΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ.

Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΚΑΤΑΙΓΙΣΜΟ ΙΔΕΩΝ ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΣΜΟ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΩΣ ΜΕΣΟΥ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

Χωρίς αποκλεισμούς και περιορισμούς θέτοντας τα θεμέλια  ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ.

Οι ορατές και αθέατες πλευρές του Άρδα.

11+1 σημεία

ΦΡΑΓΜΑ ΚΥΠΡΙΝΟΥ

Το φράγμα Κυπρίνου σηματοδότησε για όλη την επαρχία Ορεστιάδας αλλά επίσης και για όλη τη Θράκη ένα από τα σημαντικότερα αρδευτικά-εγγειοβελτιωτικά έργα, που συνέβαλε στην αύξηση του αγροτικού εισοδήματος και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής.

ΦΡΑΓΜΑ ΙΒΑΗΛΟΦΓΚΡΑΝΤ

Το τελευταίο από ένα δίκτυο φραγμάτων στην κοιλάδα του Άρδα, στη Βουλγαρική επικράτεια, είναι το φράγμα Ιβαήλοφγκραντ, όπου η Ευρωπαϊκή οδηγία 2000/60/ΕΕ, που έχει εισαγάγει τις έννοιες τις «ισότιμης εκμετάλλευσης» και της «διακρατικής επίδρασης» για τις διακρατικές λεκάνες απορροής, μπορεί να βρει την απόλυτη αποτύπωση και εφαρμογή της.

ΦΡΑΓΜΑ ΚΑΛΥΒΑΣ

Το φράγμα Καλύβας, δυναμικότητας κυβικών μέτρων, αποτελεί ένα έργο προς τη σωστή κατεύθυνση της διαχείρισης των τοπικών υδάτων και της ανάπτυξης νέων οικονομικών –παραγωγικών-πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Χρήζει παρέμβασης καθώς έχουν εντοπιστεί δυο σημεία διαρροής, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν τεράστιο πρόβλημα.

ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΜΑΡΩΝ

Ένα εμβληματικό έργο για την περιοχή του Τριγώνου, το οποίο πριν πέντε περίπου δεκαετίες θα συνέδεε το Τρίγωνο με το οδικό δίκτυο του Έβρου συμβάλλοντας στην άρση της απομόνωσής του, αφού μέχρι τότε η μόνη εναλλακτική λύση μεταφοράς και διακίνησης ανθρώπων και προϊόντων ήταν ο σιδηρόδρομος, ο οποίος μέχρι το 1976 περνούσε μέσα από το τουρκικό έδαφος, στο κομμάτι μεταξύ Μαρασίων-Νέας Βύσσας, με ενδιάμεσο σταθμό το Κάραγατς της Αδριανούπολης.

Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΩΝ ΜΑΡΑΣΙΩΝ

Ένα από τα ομορφότερα σημεία της διαδρομής Αλεξανδρούπολης –Δικαίων είναι το κομμάτι του Άρδα στο ύψος της γέφυρας Καστανεών –Μαρασίων, που οι κάτοικοι της περιοχής το ονομάζουν ως τα «Τέμπη του Άρδα». Υπάρχουν τμήματα ενός ανέγγιχτου παρθένου δάσους στο αγρόκτημα Μαρασίων, γύρω από την παλιά σιδηροδρομική γέφυρα, που εγκαταλείφθηκε το 1976, αφού στο μεταξύ είχε προηγηθεί η εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο το 1974. Υπάρχει η πρόταση για την καθιέρωση μιας διακρατικής διασυνοριακής γραμμής με την πρωτοβουλία των τριών χωρών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Τουρκίας, με σταθμούς το Σβίλεγκραντ (Βουλγαρία), Δίκαια (Ελλάδα), Κάραγατς (Τουρκία), που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα κοινό τουριστικό προϊόν για τις όμορες περιοχές.

ΓΕΦΥΡΑ ΕΛΙΑΣ

Ξεκίνησε ως έργο από τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Τριγώνου με αρχική πρόβλεψη την κατασκευή μιας ιρλανδικού τύπου διάβαση για να καταλήξει σε μια μικρή γέφυρα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι αγρότες της Ελιάς που είχαν διεκδικήσει εκτάσεις που τις δικαιούνται προς την πλευρά του Φυλακίου. Ήταν αναμενόμενο να αντιμετωπίσει προβλήματα και για να μην παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά την περίοδο του χειμώνα και της άνοιξης, ουσιαστικά μπαζώθηκε από τη μια όχθη ως την άλλη με σαζανέτια πλάτους δέκα περίπου μέτρων. Πρόσφατα με παρέμβαση της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης έγινε εξυγίανση του χώρου με την απομάκρυνση των κορμών δέντρων και φυτών που δημιουργούσαν την εντύπωση ενιαίου χώρου εδάφους ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες το ποτάμι σ’ αυτό το σημείο μοιάζει με έλος.

Ένα περιβαλλοντικό –οικολογικό έγκλημα με τη συγκατάθεση και τη συναίνεση του συνόλου της τοπικής θεσμικής εκπροσώπησης.

ΑΜΜΟΛΗΨΙΕΣ

Η άμμος του Άρδα είναι ένας σημαντικό πλουτοπαραγωγικός φυσικός πόρος της περιοχής με σημαντική συμβολή και επίδραση στα κατασκευαστικά –οικοδομικά έργα στον Έβρο. Ο σεβασμός του οικοσυστήματος του Άρδα και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας είναι μια προτεραιότητα μείζονος σημασίας τόσο για το Δήμο Ορεστιάδας όσο και για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης.

ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΚΕΡΑΜΟΥ

Το χωριό Κέραμος είναι γνωστό για τα μεγάλα αγροτεμάχια που ευνοήθηκαν από το αρδευτικό δίκτυο, μ’ αποτέλεσμα να εξασφαλίζουν στους ιδιοκτήτες καλλιεργητές τους υψηλά εισοδήματα επί δεκαετίες. Για τους κατοίκους της περιοχής είναι γνωστό για τη διάβαση που υπήρχε απ’ όπου περνούσαν κάτοικοι του κεντρικού Τριγώνου με προορισμό τη Νέα Ορεστιάδας. Εδώ αρχικώς ήταν να κατασκευαστεί η μεγάλη γέφυρα που θα συνέδεε το Τρίγωνο με το οδικό δίκτυο του Έβρου. Η μεγάλη πλημμύρα του 1955 παρέσυρε τις ξύλινες σκαλωσιές για να εγκαταλειφθεί η ιδέα της κατασκευής της σ’ αυτό το σημείο και να επιλεγεί ως οριστικό σημείο στο ύψος των δυο χωριών Κυπρίνου και Κομάρων. Άγνωστο όμως παραμένει για τους περισσότερους κατοίκους το δάσος του Κεράμου που διασώθηκε από τη ληστρική βουλιμία των αγροτών για την απόκτηση ολοένα και μεγαλύτερων γεωργικών εκτάσεων εκχερσώνοντας σημαντικές δασικές εκτάσεις ενός μοναδικού παραποτάμιου δάσους. Απ’ αυτό τελικώς το δάσος στο ύψος του Κεράμου έμεινε μια έκταση περίπου τριακοσίων στρεμμάτων. Σήμερα οι κάτοικοι του χωριού αισθάνονται υπερήφανοι για τη διάσωση και την ύπαρξη του και μας προσκαλούν να το ανακαλύψουμε.

ΘΕΡΑΠΕΙΟ – ΜΗΛΙΑ: ΔΥΟ ΓΡΑΦΙΚΑ ΧΩΡΙΑ

Τα δυο γραφικά χωριά στα νοτιοδυτικά του Τριγώνου, κοντά στα Ελληνο-Βουλγαρικά σύνορα, είχαν όλες τις προϋποθέσεις να αποκτήσουν το καθεστώς του παραδοσιακού οικισμού. Αυτό θα υπαγόρευε η διατήρηση των χαρακτηριστικών πέτρινων σπιτιών που απηχούν τη μακραίωνη ιστορία τους και τη γεωστρατηγικής σημασίας θέση τους στον υδάτινο εμπορικό δρόμο Ορτάκιοϊ (σημερινό Ιβαήλοφγκραντ) –Αδριανούπολης και τη συνακόλουθη εμπορική, οικονομική και πολιτιστική άνθησή τους. το Θεραπειό, που άκμασε ιδιαίτερα κατά τον 19ο αιώνα μέχρι και τον εμφύλιο πόλεμο, οφείλει το όνομά του στις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών του που έσωσαν ανθρώπους και ζώα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. το σύμβολο της ακμής του Θεραπειού η εκκλησία της Παναγίας που ανακαινίστηκε πριν μερικά χρόνια. Στη Μηλιά πάνω στο λόφο δεσπόζει το παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία. Μαζί με τη γέφυρα του φράγματος Κυπρίνου, τη γέφυρα Κομάρων –Κυπρίνου και το φράγμα της Καλύβας τα δυο χωριά αποτελούν έναν κρυμμένο τοπικό τουριστικό προορισμό που θα ανταμείψει τον ταξιδιώτη και τους λάτρεις της περιπέτειας της κούφιας, κοίλης γης, αφού θα έχει να ακούσει πολλές  ιστορίες και δοξασίες για υπόγεια περάσματα κι ένα δίκτυο γαλαριών που έχουν να μας αποκαλύψουν ενδιαφέροντα στοιχεία για την ιστορία της περιοχής.

Η ΓΕΦΥΡΑ ΚΑΣΤΑΝΕΩΝ

ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΤΟ ΟΔΙΚΟ ΑΞΟΝΑ  ΑΡΔΑΝΙΟΥ -ΟΡΜΕΝΙΟΥ

Από τη Μηλιά και το Θεραπειό, απ’ όπου μπαίνει στο ελληνικό έδαφος ο ποταμός Άρδας μέχρι τη συνάντησή του με τα νερά του Έβρου και του Τούντζα στο τουρκικό έδαφος έχει υποστεί ποικίλες παρεμβάσεις αναλογιζόμενοι ότι μέσα σε λίγα χιλιόμετρα έχουμε το φράγμα Κυπρίνου, τη γέφυρα Κομάρων, τη γέφυρα Ελιάς, τη διάβαση Ριζίων, τη γέφυρα Καστανεών, τη διάβαση Καστανεών και τη γέφυρα Μαρασίων. Η γέφυρα Καστανεών είναι ένα τεχνολογικό επίτευγμα κι ένα σημαντικό έργο υποδομής στο δίκτυο συνδυασμένων μεταφορών καθώς ο κάθετος οδικός άξονας συνδέει τον Έβρο και τη Θράκη με ευρύτερους χωροταξικούς σχεδιασμούς και διευρωπαϊκά και δίκτυα μεταφορών.  Για λόγους σημειολογίας το μήκος της γέφυρας πήγε στα 667 μέτρα, αφού για ένα μέτρο λιγότερο θα είχε τον αριθμό 666 του Αντίχριστου, του «Θηρίου» της Αποκάλυψης.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΣΤΟΝ ΑΡΔΑ ΣΤΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ

Η Συνάντηση Νέων στον Άρδα, στις Καστανιές, από το 1995, από την πρώτη χρονιά της διοργάνωσής της, προσέλκυε το ενδιαφέρον δεκάδων επισκεπτών και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την ανάδειξη και την καθιέρωσή της ως φεστιβαλικού θεσμού υπερτοπικής εμβέλειας και αναγνώρισης. Μέχρι και σήμερα παραμένει ζητούμενο μια αντίληψη διαχείρισης του θεσμού που να επιτρέπει την αξιοποίηση όλων των χαρακτηριστικών στοιχείων και δυνατοτήτων του. Είναι ένα ακόμη κραυγαλέο παράδειγμα μιας αλυσίδας χαμένων ευκαιριών που όλοι μας με δημιουργικό τρόπο οφείλουμε να σπάσουμε αναδεικνύοντας τη Συνάντηση Νέων ως έναν εμβληματικό θεσμό διαπεριφερειακής διαβαλκανικής συνεργασίας και προοπτικής.

Ο ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ

ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΝΕΩΝ

ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΤΟΠΙΚΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ

ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων της πρώτης διοργάνωσης  ετέθη το θέμα της θεσμικής ολοκλήρωσης, ώστε να εξασφαλιστούν οι όροι της ανάπτυξης της συνάντησης. Δυστυχώς δεν εισακούστηκαν οι προτάσεις των στελεχών Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς (που εκπροσωπούνταν από την Τόνια Αντωνίου, η οποία με την ομάδα των συνεργατών της έδωσε μια άλλη προοπτική σε τοπικές ιδέες και πρωτοβουλίες) με την εισήγηση ενός πιο ευέλικτου σχήματος που θα εγγυάτο τη συνέχεια του θεσμού και το χτίσιμο του προφίλ του εντός και εκτός των εθνικών συνόρων. Η απόπειρα για τη συγκρότηση φορέα το φθινόπωρο του 1995 εστέφθη με παταγώδη αποτυχία. Την ίδια κατάληξη είχαν και άλλες θεσμικές πρωτοβουλίες μ’ αποτέλεσμα να χαθούν σημαντικοί οικονομικοί πόροι για την αξιοποίηση του Άρδα. Κι όταν δημιουργήθηκαν φαινομενικά ευνοϊκότερες συνθήκες η επιλογή της δημιουργίας οικοτουριστικού οικισμού μέσα στο ανάχωμα, στην αντιπλημμυρική ζώνη, ήταν  ατυχέστατη και καταστροφική. Κι αυτό με την ευθύνη όλων των θεσμικών παραγόντων, όλων των επιπέδων πολιτικής και αυτοδιοικητικής εκπροσώπησης, αφού ουδείς δεν αντέδρασε, οδηγώντας σε αδιέξοδο την ολοκλήρωση του εγχειρήματος. Αντί της καταστροφής του πευκώνα, που ήταν ένας καταπληκτικός  κατασκηνωτικός χώρος, θα έπρεπε να επιλεγεί ως καταλληλότερος το παρακείμενο οικόπεδο που είχε χρησιμοποιήσει η ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. για την κατασκευή της γέφυρας του Άρδα όπου η έκταση επέτρεπε τη δημιουργία ενός οικιστικού συγκροτήματος κι ενός συνεδριακού κέντρου καθιστώντας ίδρυμα αναφοράς για τη διασυνοριακή συνεργασία συμβάλλοντας στην ανάδειξη του Δήμου Ορεστιάδας  σε μια προνομιακή περιοχή άσκηση πιλοτικών πρωτοβουλιών διασυνοριακού ενδιαφέροντος. ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε το διαπραχθέν τοπικό διαχειριστικό έγκλημα να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά. Επιβάλλεται η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την άμεση και αποφασιστική αντιμετώπισή του. Για να μην παραμείνει ένας άλυτος γόρδιος δεσμός που θα συμβολίζει μίζερες αντιλήψεις πολιτικές και διοικητικές διαχείρισης. Αυτό το δικαίωμα δεν το έχουμε ειδικά σήμερα. Σε μια συγκυρία που τόσο η χώρα όσο και ο τόπος χρειάζονται όλες τις δημιουργικές δυνάμεις σε μια συνάντηση υπερβάσεων που θα μας επιτρέψουμε να ατενίζουμε το μέλλον με ελπίδα και αισιοδοξία.

 


Συντάκτης Νewsroom 29 Οκτωβρίου, 2011 20:26

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV