Εμμένει στο ομόφωνο ψήφισμα του το Δ.Σ. Ορεστιάδας σχετικά με την επέκταση του κέντρου κράτησης παράνομων μεταναστών στο Φυλάκιο

Συντάκτης Νewsroom 15 Νοεμβρίου, 2012 17:12

Εμμένει στο ομόφωνο ψήφισμα του το Δ.Σ. Ορεστιάδας σχετικά με την επέκταση του κέντρου κράτησης παράνομων μεταναστών στο Φυλάκιο

Το απόγευμα της Τετάρτης 14 Νοεμβρίου συνεδρίασε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας με ένα και μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξή του την λήψη ή μη απόφασης μετά τα νέα δεδομένα που αφορούν το κέντρο φύλαξης παράνομων μεταναστών στην Τ.Κ. Φυλακίου. Το θέμα, το οποίο εισηγήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Μαυρίδης Βασίλειος,  θεωρήθηκε κατεπείγον διότι αφορά τα ευρύτερα συμφέροντα του Δήμου Ορεστιάδας.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια το Κέντρο Κράτησης Παράνομων μεταναστών στο Φυλάκιο Ορεστιάδας  θα επεκταθεί και θα τοποθετηθούν κατά το προσεχές διάστημα δέκα περίπου λυόμενοι οικίσκοι, οι οποίοι θα καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες των παράνομων μεταναστών που ήδη φιλοξενούνται.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πραγματοποίησε την επίσημη πρώτη με τα νέα του καθήκοντα, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας κ. Πασχάλης Συριτούδης, ο οποίος λαμβάνοντας τον λόγο έδωσε σαφείς απαντήσεις σχετικά με τις εντολές που έχουν δοθεί από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης αναφορικά με τα κέντρα κράτησης στην περιοχή μας.

«Η τοποθέτηση των δέκα οικίσκων στο Φυλάκιο δεν είναι για την επέκταση της χωρητικότητας, αλλά για την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Συριτούδης και συνέχισε «Από το νόμο 3907/2011 απορρέουν για τη χώρα μας πολλές υποχρεώσεις. Ουσιαστικά ο νόμος αυτός είναι εφαρμογή Κοινοτικής Οδηγίας και συνάδει με ό,τι έχει αποφασιστεί σε επίπεδο Ε.Ε. για την διαχείριση των λαθρομεταναστών».

Ο κ. Συριτούδης εξήγησε ότι στους οικίσκους αυτούς  θα γίνεται η διαδικασία αναγνώρισης και καταγραφής των παράνομων μεταναστών, μια διαδικασία, η οποία έως σήμερα γινόταν σε σκηνές, με αποτέλεσμα η χώρας μας να γίνεται στόχος από διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ για παραβίαση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Επίσης, στον ίδιο χώρο θα τοποθετηθούν κι άλλοι πενήντα λυόμενοι οικίσκοι, μερικοί εκ των οποίων θα χρησιμεύσουν για διοικητικές υπηρεσίες για την Υπηρεσία Ασύλου και Πρώτης Υποδοχής, ενώ στους υπόλοιπους θα δημιουργηθούν τέσσερις πτέρυγες των εξήντα ατόμων προκειμένου όταν συλλαμβάνονται μέλη οικογένειας να μην κρατούνται χωριστά. Οι κρατούμενοι θα κρατούνται για 15 ημέρες κι έπειτα θα μεταφέρονται σε άλλες περιοχές της χώρας, οπού έχουν δημιουργηθεί κέντρα προαναχώρησης.

Σύμφωνα με τον κ. Συριτούδη η χωρητικότητα του κέντρου του Φυλακίου είναι 374 άτομα, ενώ σήμερα ζουν μόνο 121 παράνομοι μετανάστες. Οι φόβοι αυτή τη στιγμή για επέκταση χωρητικότητας δεν ευσταθούν. Το οικονομικό κομμάτι αυτής της επέκτασης οφείλεται καθαρά σε ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ. Η εξωτερική φύλαξη του κέντρου θα ανήκει στην Ελληνική Αστυνομία, ενώ  η εσωτερική φύλαξη, σίτιση, καθαριότητα και η συντήρηση θα ανατεθεί σε ιδιώτες. Το έργο θα παραδοθεί στα τέλη Ιανουαρίου. Θα τηρηθούν όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι και υπάρχει πρόβλεψη βιολογικού καθαρισμού.

Ο κ. Συριτούδης αναφέρθηκε, τέλος, στην επιτυχημένη αστυνομική δράση στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, η οποία μαζί με τον φράχτη στη Νέα Βύσσα, ενδέχεται την επόμενη χρονιά να εκμηδενίσει την εισροή στη χώρα μας παράνομων μεταναστών.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβαν οι επικεφαλής των παρατάξεων κκ. Χαμαλίδης Λευτέρης και Γκατζίδης Σταμάτης, οι οποίοι μίλησαν για την ασφάλεια των πολιτών, η οποία πρέπει να θεωρείται αδιαπραγμάτευτη, αλλά και την απαξίωση από την κυβέρνηση των τοπικών φορέων, οι οποίοι δεν έλαβαν καμία πληροφόρηση σχετικά με τις ειλημμένες για την περιοχή μας αποφάσεις. Ο κ. Τυρμπάκης Χρήστος, εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας Φυλακίου, αναφέρθηκε στην επιτόπια έρευνα που έκανε στην περιοχή, αλλά και στον χώρο λατρείας που αναμένεται να δημιουργηθεί. Επίσης, αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργεί σήμερα η λειτουργία του κέντρου λαθρομετανάστευσης και επισήμανε την ύπαρξη λυμμάτων, που κανείς δεν ξέρει που καταλήγουν με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η δημόσια υγεία. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μάλιστα παρατηρούνται προβλήματα υδροδότησης.

Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Δημήτρης Μουζάςαναφέρθηκε στο ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο λέει όχι σε νέες υπηρεσίες πρώτης υποδοχής και υπηρεσίες ασύλου, την αρνητική γνωμοδότηση για την παραχώρηση του χώρου, ο οποίος τελικά παραχωρήθηκε με απόφαση της Περιφέρειας, στον φράχτη του Έβρου και τέλος στον διαγωνισμό για την μεταφορά των κοντέινερς από την Αθήνα στην Ορεστιάδα. Ο κ. Μουζάς εξέφρασε τέλος τον προβληματισμό του εάν θα υπάρξει αύξηση των παράνομων μεταναστών με την τοποθέτηση των λυομένων και εάν θα τηρηθούν οι συνθήκες υγιεινής χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των κατοίκων του Φυλακίου.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο εκπροσώπησε ο κ. Γεώργιος Ούστογλου και αναφέρθηκε στην απαξίωση της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης από την πλευρά της κυβέρνησης κατά της οποίας φαίνεται να διατηρεί επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα εφαρμόσει αυτά που έχει εξαγγείλει. Ο κ. Ούστογλου με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Ορεστιάδα, έδωσε εξηγήσεις για την καθυστέρηση των αντιπλημμυρικών έργων στον Έβρο την οποία απέδωσε στη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών.

 


Συντάκτης Νewsroom 15 Νοεμβρίου, 2012 17:12

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV