Εκτίμηση ΕΛΓΑ των ζημιών που προκάλεσαν οι χαλαζοπτώσεις ζητά η Ελένη Τσιαούση από Βενιζέλο και Σκανδαλίδη

Συντάκτης Νewsroom 15 Ιουλίου, 2011 07:47

Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε αναφορά προς τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα την τροποποίηση του νόμου 3943/2011, ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες εκτιμήσεις από το προσωπικό του ΕΛΓΑ, των καταστροφών που έχουν υποστεί οι αγρότες του Έβρου από τις συνεχείς χαλαζοπτώσεις.


Στην  αναφορά  της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:

«Μετά τη ψήφιση του νόμου 3943/2011 ο οργανισμός (ΕΛΓΑ) υπάχθηκε στο νόμο (2685/1999 ) που προβλέπει για την δημόσια διοίκηση σε ότι αφορά την  μετακίνηση εκτός έδρας του προσωπικού για διεκπεραίωση εκτιμήσεων. Με αποτέλεσμα να μη μπορούν οι γεωπόνοι και οι κτηνίατροι  για εκτιμήσεις πέραν των 60 ημερών.

Ήδη οι καλλιέργειες  στο Νομό Έβρου έχουν πληγεί δύο φορές Ιούνιο και Ιούλιο από χαλαζόπτωση, με τους καλλιεργητές  να έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής τους (έχουν  υπολογιστεί από την πρώτη καταστροφή του Ιουνίου  20 χιλιάδες στρέμματα κυρίως με βαμβάκια, ελαιοκράμβη, ηλίανθο και αμπέλια). Επειδή όμως το τακτικό προσωπικό έχει συμπληρώσει τις ημέρες από ζημιές που έρχονταν από τον Δεκέμβρη και τον Γενάρη, έτσι το προσωπικό του ΕΛΓΑ δεν μπορεί να πραγματοποιήσει άμεσα τις απαιτούμενες επιτόπιες εκτιμήσεις για τις καταστροφές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες στο Νομό Έβρου από τις χαλαζοπτώσεις τόσο του Ιουνίου όσο και την πρόσφατη του Ιουλίου.

Οι παραγωγοί της περιοχής του Νομού Έβρου βρίσκονται σε απόγνωση διότι βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και ο κρατικός μηχανισμός να μην μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα προκειμένου να μπορέσουν να αποζημιωθούν. Η ρύθμιση αυτή έχει πραγματικά παραλύσει τη γεωργία της περιοχής και οι επιπτώσεις της  έχουν περιορίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους αγρότες, το κόστος των οποίων περιλαμβάνεται ως ανταποδοτικό στις εισφορές τους.

Η γραφειοκρατική καθυστέρηση επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη και αδιέξοδη κατάσταση των παραγωγών της ακριτικής περιοχής του Έβρου.  Παρά το γεγονός ότι έχει ζητηθεί κατ΄ επανάληψη η επέκταση του ορίου ημερών εκτός έδρας μετακινήσεων κατά είκοσι ημέρες, όπως προβλέπεται από το άρθρο 9, παρ. 1 του Ν. 3833/15-03-10, δεν έχει υπάρξει μέχρι και σήμερα καμία ανταπόκριση και οι αγρότες παραμένουν χωρίς τις απαραίτητες διαδικασίες εκτίμησης, ώστε να γίνει καταγραφή, επεξεργασία και εν τέλει ν’ αποζημιωθούν για την απώλεια της σοδειάς τους».

Με την αναφορά της η κα. Ε. Τσιαούση ζητάει να ενημερωθεί από τους αρμόδιους Υπουργούς, για τις περαιτέρω ενέργειες,  προκειμένου άμεσα να εκδοθεί η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση-τροποποίηση του νόμου 3943/2011, ώστε το προσωπικό του ΕΛΓΑ να μπορέσει να πραγματοποιήσει τις αναγκαίες εκτιμήσεις στις κατεστραμμένες σοδειές (από τις συνεχείς χαλαζοπτώσεις) των αγροτών του Νομού  Έβρου.

 


Συντάκτης Νewsroom 15 Ιουλίου, 2011 07:47

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV