Εκδήλωση απονομής των διπλωμάτων στους απόφοιτους του 2ου Κύκλου Σπουδών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας

Συντάκτης news 21 Φεβρουαρίου, 2010 17:17

Tην Κυριακή 21 Φεβρουαρίου στις 10:00 το πρωί πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των τίτλων (M.Sc.) στους απόφοιτους του 2ου Κύκλου Σπουδών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας (ΠΜΣ ΥΑΕ). To συγκεκριμένο μεταπτυχιακό είναι το πρώτο που ξεκίνησε στη χώρα μας το 2005, από την Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (σε σύμπραξη με τα Τμήματα Δημόσιας Υγιεινής και Νοσηλευτικής Α του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθήνας).

Στην τελετή απονομής των διπλωμάτων που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Γ.Α. Σταθόπουλου του ΠΜΣ ΥΑΕ, από την Ιατρική Σχολή Θράκης συμμετείχαν η Καθηγήτρια κ. Σ. Καρτάλη – Κτενίδου, ο Καθηγητής κ. Π. Πρασόπουλος, ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του ΠΜΣ ΥΑΕ Αν. Καθηγητής κ. Θ.Κ. Κωνσταντινίδης και η Γραμματέας του Τμήματος Ιατρικής ΔΠΘ κ. Α. Κυρκούδη. Από την πλευρά της Πολιτείας συμμετείχαν στην απονομή των τίτλων ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας – ΣΕΠΕ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δρ. Μ. Χάλαρης και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Πληροφόρησης, Επιμόρφωσης και Παρακολούθησης Συνθηκών Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Α. Χριστοδούλου. Επιπλέον στην τελετή απονομής συμμετείχε και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, εκπροσωπούμενη από τον Υπεύθυνο της Γραμματείας Υγείας και Ασφάλειας της ΓΣΕΕ κ. Α. Κολλά.


Στον χαιρετισμό του ο Δρ. Μ. Χάλαρης ως Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, επισήμανε το ενδιαφέρον της Πολιτείας για την κατάρτιση σε θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, χαρακτηρίζοντας ουσιώδη το ρόλο που έχει να διαδραματίσει το Πανεπιστήμιο τόσο στη διάχυσης της υπάρχουσας γνώσης, όσο και στην παραγωγή νέας γνώσης μέσω των ερευνητικών δραστηριοτήτων του. Απευθυνόμενος προς τους αποφοίτους του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας, ο Δρ. Μ. Χάλαρης μεταξύ άλλων ο ανέφερε τα εξής:

Η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία αντιπροσωπεύει σήμερα μια από τις σημαντικότερες και πιο ανεπτυγμένες πτυχές της πολιτικής της ΕΕ.
Στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, ο τομέας της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας έχει τεθεί ως βασική προτεραιότητα στο γενικότερο πλαίσιο αναβάθμισης της ποιότητας στην εργασία, με σταθερό στόχο τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
Εξάλλου, γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτό ότι η εξασφάλιση ενός ασφαλούς και υγιούς περιβάλλοντος, συμβάλλει καθοριστικά στην ποιότητα ζωής, στην εργασιακή ειρήνη και κατ’ επέκταση στην ανταγωνιστικότητα και τις επιδόσεις των επιχειρήσεων.
Η επιβάρυνση την οποία αντιπροσωπεύουν τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές νόσοι για τα δημόσια και ιδιωτικά συστήματα κοινωνικής προστασίας είναι τεράστια και απαιτεί μια ολοκληρωμένη, συντονισμένη και στρατηγική απάντηση, καθώς και τη συνεργασία μεταξύ των κύριων ενδιαφερομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τη χάραξη των κοινοτικών και εθνικών πολιτικών.
Η νομοθεσία μπορεί να εξασφαλίσει την εξέλιξη των προτύπων συμπεριφοράς. Μια στρατηγική για την προώθηση της ιδέας της πρόληψης πρέπει να απευθύνεται σε όλες τις συνιστώσες της κοινωνίας και να μην περιορίζεται στο χώρο εργασίας και στον ενεργό πληθυσμό. Πρέπει να συμβάλει στη δημιουργία μιας γενικής κουλτούρας η οποία θα δίνει μεγάλη σημασία στην πρόληψη όσον αφορά την υγεία και στην πρόληψη των κινδύνων.
Για την επίτευξη αυτού του ιδιαίτερα σημαντικού στόχου χρειάζεται να δίδεται έμφαση στην ένταξη της υγείας και της ασφάλειας στα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.
Το πανεπιστήμιο δεν πρέπει να υποστηρίζει μόνο όσα υπάρχουν, οφείλει να προετοιμάζει για αυτά που έρχονται. Η αγορά απαιτεί κατά κανόνα απολύτως ώριμη και πλήρως βεβαιωμένη γνώση. Το πανεπιστήμιο όμως αποτελεί μηχανισμό εκπαίδευσης (διάχυσης της υπάρχουσας γνώσης) αλλά και έρευνας (παραγωγής νέας γνώσης). Η νέα γνώση, στο βαθμό που ωριμάζει και αποδεικνύει την κοινωνική ή/και οικονομική της χρησιμότητα, είναι διαθέσιμη για όλους όσους έχουν την ικανότητα να «διακινδυνεύσουν» την ενσωμάτωση της σε υπάρχουσες ή νέες δραστηριότητες. Αυτή η θεμελιώδης λειτουργία του πανεπιστημίου αποκτά στρατηγική σημασία σε μεταβατικές περιόδους μεγάλων αλλαγών, όπως αυτή που ζούμε στις μέρες μας.
Πορευμένοι προς την κοινωνία και την οικονομία της γνώσης, είναι σαφής η ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας μιας σχέσης που καθίσταται περισσότερο περίπλοκη από ότι στο πρόσφατο παρελθόν. Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ο διττός χαρακτήρας αυτής της σχέσης. Όσο δηλαδή είναι αναγκαία η κίνηση του πανεπιστημίου προς την κοινωνία και την οικονομία, το ίδιο αναγκαία είναι και η κίνηση των φορέων της οικονομίας και της κοινωνίας προς το πανεπιστήμιο.
Η δημιουργία Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) στην Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας από το 2005 του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε σύμπραξη με τα Τμήματα Δημόσιας Υγιεινής και Νοσηλευτικής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας αποτελεί μια εξαίρετη πρωτοβουλία που έρχεται να μας δείξει στην πράξη πως επιτυγχάνεται η σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας με ταυτόχρονη εξασφάλιση υψηλής ποιότητας διπλωμάτων.


Συντάκτης news 21 Φεβρουαρίου, 2010 17:17

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV