Εγκρίθηκε η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ορεστιάδας για την στελέχωση των υπηρεσιών του δήμου

Συντάκτης Νewsroom 18 Μαρτίου, 2021 11:09

Εγκρίθηκε η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ορεστιάδας για την στελέχωση των υπηρεσιών του δήμου

Στελέχωση όλων των υπηρεσιών του δήμου με προσλήψεις προσωπικού

Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, από το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας, η πρόταση για συζήτηση την οποία κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Ορεστιάδας στην τελευταία συνεδρίαση, σχετικά με τις συμβάσεις των εργαζομένων στα κοινωφελή προγράμματα, οι οποίες λήγουν το επόμενο διάστημα.

Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης αφορά την πολιτική απόφαση ώστε ο δήμος να αναλάβει την ευθύνη για όλους τους εργαζόμενους και να διεκδικήσει από την κυβέρνηση, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και ταυτόχρονα την πλήρη στελέχωση όλων των υπηρεσιών του δήμου με προσλήψεις προσωπικού πλήρους και σταθερής εργασίας.


Αναλυτικά η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Τον Ιανουάριο ανακοινώθηκε από τον ΟΑΕΔ ο προγραμματισμός της νέα χρονιάς. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, δεν θα εκδώσει κανένα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για αυτή τη χρονιά, δηλαδή για όλο το 2021, λόγω της πανδημίας και για να δοθεί έμφαση στη στήριξη του ιδιωτικού τομέα.

Αυτή τη στιγμή μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας απασχολούνται στους δήμους, στις περιφέρειες και τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών περισσότεροι από 36 χιλιάδες εργαζόμενοι. Είναι λοιπόν, ευνόητο πως με την αποχώρησή τους θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των υπηρεσιών, σε μια περίοδο μάλιστα που λόγω των συνθηκών απαιτείται η κατεπείγουσα στελέχωσή του με παραπάνω προσωπικό.

Οι εργαζόμενοι αυτοί στελεχώνουν κρίσιμες υπηρεσίες, όπως στην καθαριότητα και στην τεχνική υπηρεσία και η μη ανανέωση των συμβάσεων τους, οδηγεί τις υπηρεσίες αυτές στην ιδιωτικοποίηση τους, μεταφέροντας το κόστος στους πολίτες.

Ήδη στο Δήμο Ορεστιάδας οι υπηρεσίες του πρασίνου αλλά και μεταφοράς των απορριμάτων έχουν περάσει σε ιδιώτες, ενώ είναι σίγουρο ότι την ίδια πορεία θα ακολουθήσουν και άλλες υπηρεσίες, με τη λήξη των συμβάσεων των δεκάδων εργαζομένων που απασχολούνται στο δήμο με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας αλλά και λόγο των συνταξιοδοτήσεων και της κινητικότητας των δημοτικών υπαλλήλων.

Ταυτόχρονα, είναι πρόκληση ότι χιλιάδες εργαζόμενοι θα καταλήξουν στο δρόμο της ανεργίας, μετά την εργασιακή ομηρία χρόνων, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε καθολικό κλείσιμο και ζουν αυτοί και οι οικογένειές τους με την αγωνία για το αν θα ξαναβρούν δουλειά, ενώ είναι βέβαιο ότι η απόφαση για την απόλυσή τους θα δημιουργήσει σοβαρά οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα, ζητήματα σε σχέση με την ίδια την επιβίωσή τους.

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας ανά τη χώρα, μέχρι σήμερα ζουν την κοροϊδία και τον εμπαιγμό διαχρονικά των κυβερνήσεων που ακολουθούν τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την “ανακύκλωση” της ανεργίας και την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, σε βάρος της μόνιμης εργασίας με πλήρη δικαιώματα. Αρνούνται σκόπιμα εδώ και χρόνια τις προσλήψεις, παρά τα χιλιάδες κενά στους δήμους και τις περιφέρειες, επιδιώκοντας να οδηγήσουν κρίσιμους τομείς σε πλήρη ιδιωτικοποίηση.

Είναι απαράδεκτο ενώ η κυβέρνηση -και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς- παρέχει πακτωλό ζεστού χρήματος στους επιχειρηματίες, να μην παίρνει μέτρα για την προστασία του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά εργαζόμενοι να μένουν άνεργοι χωρίς να έχουν τα βασικά προς το ζην.

Ζητάμε τόσο από τη δημοτική αρχή όσο και από τις υπόλοιπες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με πολιτική απόφαση ο δήμος να αναλάβει την ευθύνη για όλους τους εργαζόμενους και να διεκδικήσει από την κυβέρνηση, χωρίς περιστροφές, να μη βρεθεί κανένας εκτός δουλειάς.

Απαιτούμε μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και ταυτόχρονα πλήρη στελέχωση όλων των υπηρεσιών του δήμου με προσλήψεις προσωπικού πλήρους και σταθερής εργασίας.


Συντάκτης Νewsroom 18 Μαρτίου, 2021 11:09

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV