Εγκαινιάστηκε το Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο Σαμοθράκης

Συντάκτης Νewsroom 4 Οκτωβρίου, 2011 10:02

Εγκαινιάστηκε το Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο Σαμοθράκης

Πολύς ο κόσμος που παραβρέθηκε την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στην εκδήλωση των εγκαινίων του νέου πνευματικού κέντρου Σαμοθράκης, που είναι εξ’ ολοκλήρου δωρεά του ευπατρίδη κ. Ν. Φιδέλη.


Η δωρεά έγινε, όπως εξήγησε ο ίδιος ο δωρητής, τόσο από την επιθυμία του ιδίου και της οικογένειάς του, όσο και φίλων του, να βρει επιτέλους η Σαμοθράκη έναν χώρο ανάλογο της ιστορίας της για πολύπλευρες πολιτιστικές δραστηριότητες.

Το έργο αφού ξεπέρασε πολλές γραφειοκρατικές κυρίως δυσκολίες, κατασκευάστηκε σε διάστημα σχεδόν ενός χρόνου και με κόστος μέχρι αυτή την στιγμή στα 650.000 Ε. Αξίζει εδώ να συνεκτιμηθεί το γεγονός, ότι το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε και εκτε-λέστηκε μέσα στην οικονομική κρίση της χώρας, όπου το κράτος, η αυτοδιοίκηση και οι Ελληνικές οικογένειες και οι Έλληνες δοκιμάζονται σκληρά!

Ο κ. Φιδέλης στην ομιλία του– κάποιες στιγμές έντονα συγκινησιακά φορτισμένος – αναφέρθηκε στη μητέρα του που ήταν φίλη του νησιού, στη συμβολή του προέδρου του συλλόγου των Σαμοθρακιτών της  Αθήνας κ. Παπανικολάου Διογέννη και του κουμπάρου του συντοπίτη μας κ. Αθ. Κουτράκη. Ευχαρίστησε επίσης πλήθος φίλων των που του συμπαραστάθηκαν και που κάποιοι απ’ αυτούς ήταν παρόντες στην εκδήλωση, καθώς επίσης στους μηχανικούς του έργου και σ’  όλους τους συντελεστές του.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Φιδέλης στη συμβολή των δύο δημάρχων τόσο του προηγούμενου κ. Πετρούδα όσο και του σημερινού κ. Χανού.

Ο κ. Φιδέλης με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ανακηρύχτηκε σε επίτιμος δημότης της Σαμοθράκης.

Το κτήριο εξαιρετικό, η κατασκευή του άριστη και σχεδιασμένο έτσι ώστε να αντα-ποκρίνεται στις ανάγκες του νησιού, τόσο ως ένα συνεδριακό κέντρο, όσο και ως  χώρος πολιτιστικά πολυχρηστικός.

Η χορωδία που άνοιξε την εκδήλωση των εγκαινίων με την διεύθυνση της κ. Τηγα-νούρια Π. για άλλη μια φορά συγκινητικά επαρκής, τόσο, που όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν σ’ αυτήν με θετικότατα σχόλια για την παρουσία της.

Η παρατήρηση του δημάρχου κ. Χανού, ότι, εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει να γίνει κάποια ανάλογη δωρεά στο νησί μας (θυμήθηκε κάποιους Ελληνοαμερικάνους στη δεκαετία του 60), δείχνει την αξία της προσφοράς του κ. Φιδέλη, αλλά συγχρόνως, ενθαρρύνει και άλλες τέτοιες παρόμοιες ανάλογες προσφορές.

Προσωπικά, εύχομαι την καλύτερη αξιοποίηση αυτού του χώρου «στολίδι» για το νησί,  προκειμένου η Σαμοθράκη να  αξιοποιήσει τόσο την ιστορία της και τον πολιτισμό της, όσο και τις μοναδικές της φυσικές ομορφιές και τα άλλα της συγκριτικά πλεονεκτήματα, προς όφελος τόσο των Σαμοθρακιτών όσο και της ευρύτερης περιοχής γενικότερα.

του Σπιτάλα Βασίλη

6974949838, [email protected]

 


Συντάκτης Νewsroom 4 Οκτωβρίου, 2011 10:02

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV