“Είναι στο Χέρι μας”: Για τα πλημμυρικά φαινόμενα στο Δήμο Ορεστιάδας

Συντάκτης Νewsroom 13 Ιουνίου, 2022 14:16

“Είναι στο Χέρι μας”: Για τα πλημμυρικά φαινόμενα στο Δήμο Ορεστιάδας

Για ακόμα μία φορά η περιοχή του Δήμου Ορεστιάδας πλήττεται από σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα,με καταστροφές περιουσιών,απεγκλωβισμούς πολιτών από την Πυροσβεστική και αποκλεισμούς οδικών αρτηριών,στο πέρασμα της κακοκαιρίας Genesis. Οι περισσότερες ζημιές σημειώθηκαν στους οικισμούς της Λεπτής,του Νεοχωρίου,του Κυπρίνου και της Μικρής Δοξιπάρας,στον κάμπο στην περιοχή απ’το Χειμώνιο εώς και τη Βύσσα,χωρίς να μείνουν όμως αλώβητα και τα υπόλοιπα χωριά του Δήμου μας.

Η διαχείριση της καταστροφής ακολουθεί την παλιά πεπατημένη οδό,η οποία περιλαμβάνει μια επίσκεψη από κάποιον αρμόδιο υπουργό που θα διαβεβαιώσει την τοπική κοινωνία ότι θα επιληφθεί του ζητήματος με αοριστολογίες και με υποσχέσεις χωρίς κάποιο συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα,απλά και μόνο για να κατευναστεί η δικαιολογημένη οργή των κατοίκων.Το χιλιοπαιγμένο σενάριο διαχείρισης της πλημμυρικής κρίσης,δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει επίσης, αντιδημάρχους και εκπρόσωπους της Περιφέρειας,οι οποίοι προσπαθούν, πάντα κατόπιν εορτής, να διασώσουν ό,τι σώζεται,αλλά πάντα μπροστά σε μία κάμερα για τα τοπικά μέσα ή για τα σόσιαλ μίντια.


Όμως ό,τι και να κάνουν οι αρμόδιοι για την επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης,η πραγματικότητα είναι μία και δεν αλλάζει: ο Δήμος Ορεστιάδας συνεχίζει και είναι ανοχύρωτος απέναντι στις πλημμύρες.Δεν υπάρχει καμία μέριμνα από την κυβέρνηση της ΝΔ για μία συνολική αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής μας,παρά μόνο μπαλώματα και αποσπασματικές ενέργειες.Το παραδέχτηκε άλλωστε και ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου,κος Πέτροβιτς,πριν λίγες μέρες σε ραδιοφωνική συνέντευξη πως από τα 26 εκατομμύρια ευρώ που διεκδικήθηκαν για αντιπλημμυρικά έργα,του δόθηκαν μόλις τα 8,που ακόμα και από αυτά μόλις τα 4 εκ. έχουν συμβασιοποιηθεί!

Φυσικά και η δημοτική αρχή του κυρίου Μαυρίδη έχει τις ευθύνες της,καθώς δεν είναι δυνατόν μέσα στα όρια του Δήμου Ορεστιάδας να υπάρχουν αναχώματα έτοιμα να υποχωρήσουν,αποστραγγιστικά δίκτυα ακαθάριστα για χρόνια,κανάλια γεμάτα με κλαδιά και φερτά υλικά,ασυντήρητα αντλιοστάσια και να μην βγαίνουν κυριολεκτικά στα κάγκελα για να ζητήσουν τα απαραίτητα κονδύλια για αποτελεσματικές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις.

Ως Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών “Είναι στο Χέρι μας” απαιτούμε:

-Να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών και να δοθούν το συντομότερο πλήρεις αποζημιώσεις.

-Να καταρτιστεί επιτέλους ένα πλήρες και ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των πλημμυρικών φαινομένων,με την δημιουργία όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών υποδομών,για να πάψουν επιτέλους οι εικόνες καταστροφών που θυμίζουν τριτοκοσμικές χώρες.


Συντάκτης Νewsroom 13 Ιουνίου, 2022 14:16

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV