Δοκιμάζεται η επάρκεια των κλινών Εντατικής, καθώς καλπάζει η γρίπη

Συντάκτης Νewsroom 26 Νοεμβρίου, 2009 03:44

Ένας 74χρονος με ιστορικό κακοήθειας και μία 48χρονη που έπασχε από παχυσαρκία και νοσηλεύονταν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με τον ιό της νέας γρίπης απεβίωσαν την Τετάρτη.

Ακόμη, 22 άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, με τα πέντε εξ αυτών να έχουν εισαχθεί μέσα σε ένα 24ωρο και η υπουργός Υγείας απευθύνει έκκληση προς τους νοσοκομειακούς γιατρούς να μην απεργήσουν στις 30 Νοεμβρίου.


Η ραγδαία αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων νέας γρίπης δοκιμάζει την επάρκεια των κλινών εντατικής θεραπείας. Ήδη, στη Λάρισα καταγράφεται έλλειψη.

Συγκεκριμένα, δύο περιστατικά με νέα γρίπη χρειάστηκε να διακομιστούν διασωληνωμένα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, εξαιτίας της έλλειψης σε κλίνες στις ΜΕΘ των δύο νοσοκομείων της Λάρισας, που έχουν πλήρη κάλυψη.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας υπάρχουν ακόμη 10 κρεβάτια στη ΜΕΘ, αλλά λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού δεν μπορούν να τεθούν σε λειτουργία.

Το υπουργείο Υγείας δίνει αγώνα δρόμου προκειμένου να ανοίξουν άμεσα 95 κρεβάτια σε ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, ενώ προωθείται με ταχύτατες διαδικασίες και η λειτουργία επιπλέον 54 μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

Προκειμένου να υπάρχει προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλίνες στις ΜΕΘ, θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις 300 ατόμων (νοσηλευτές και επικουρικό προσωπικό) και ενώ μέσα στο 2010 θα προσληφθούν 1.000 γιατροί και 2.000 νοσηλευτές.

Έκκληση Ξενογιαννακοπούλου

Εν τω μεταξύ, έκκληση στους νοσοκομειακούς γιατρούς να μην προχωρήσουν στην προγραμματισμένη, για τις 30 του μηνός, προειδοποιητική απεργία τους, έκανε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Υγείας Μ.Ξενογιαννακοπούλου, αναπτύσσοντας διάταξη που συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και επιλύει σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματά τους.

Η υπουργός σημείωσε ότι στην παρούσα φάση και συγκυρία και με την εντατικοποίηση όλων για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νέας γρίπης θα πρέπει να επιδειχθεί κοινωνική ευθύνη.

Εμβολιασμοί και στον Κορυδαλλό

Την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου ξεκινά και ο εμβολιασμός των κρατουμένων από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Συνολικά έχουν δηλώσει συμμετοχή 2.200 κρατούμενοι.


Συντάκτης Νewsroom 26 Νοεμβρίου, 2009 03:44

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV