Διπλάσια η φετινή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σε σχέση με πέρυσι: S.O.S. βενζινοπωλών

Συντάκτης Νewsroom 11 Σεπτεμβρίου, 2010 22:15

Από 01.01.2011 αναμένεται να εφαρμοστεί το μέτρο εξίσωσης ειδικού φόρου  κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) μεταξύ πετρελαίου κίνησης και πετρελαίου θέρμανσης.


Σύμφωνα με απόφαση που φέρεται να λήφθηκε από το υπουργείο Οικονομικών  το πετρέλαιο θέρμανσης αρχικά και με την έναρξη της διανομής καυσίμων από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πωλείται με μειωμένο τον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Αυτό σημαίνει, ότι οι τιμές θα διαμορφωθούν στο επίπεδο των 0,70 έως 0,80 ευρώ το λίτρο. Στη συνέχεια όμως και μετά την 01.01.2011  οι τιμές ενδέχεται να ανεβούν ακόμη και πάνω από το 1,20 φτάνοντας τα 1,30 ευρώ.

Η προσωρινή υποχώρηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης οφείλεται στις έντονες αντιδράσεις που προηγήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες από την πλευρά καταναλωτών και πρατηριούχων.

Η τελική εφαρμογή της εξίσωσης ωστόσο φαίνεται αναπόφευκτη, καθώς αποτελεί στοιχείο του μνημονίου, που θέλει εντός του επόμενου έτους να γίνει μετάταξη του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών από τον συντελεστή Φ.Π.Α. 11% στον συντελεστή 23%.

Προς το παρόν τα πράγματα δείχνουν να μην έχουν διευθετηθεί ακόμη. Οι καταναλωτές, πρατηριούχοι και μεταπωλητές αναμένουν τις οριστικές αποφάσεις, ώστε να διαπιστώσουν αν τα επιδόματα που προβλέπονται θα καλύπτουν τις δαπάνες των νοικοκυριών για θέρμανση.

Ιδιαίτερος είναι ο προβληματισμός στην περιοχή του Βορείου Έβρου, όπου οι καιρικές συνθήκες του χειμώνα είναι εξαιρετικά έντονες, οδηγώντας τα νοικοκυριά στην προμήθευση διπλάσιων και τριπλάσιων ποσοτήτων καυσίμων σε σύγκριση με την Αθήνα και άλλες περιοχές της χώρας.

Ένα ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα για την τοπική αγορά καυσίμων αποτελεί ο εφοδιασμός καυσίμων από την  Βουλγαρία και την Τουρκία, στον οποίο καταφεύγουν οι κάτοικοι του βορείου τμήματος του νομού. Με τις τιμές στις γειτονικές χώρες να κινούνται στο 50% και 60% των ελληνικών, πολλοί βενζινοπώλες βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να κινδυνεύουν.

Για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι πρατηριούχοι του Έβρου  μας μίλησε η κ. Βασιλική Καλαΐτζή.

Συνέντευξη: Καλαΐτζή Βασιλική, Πρόεδρος Βενζινοπωλών Βορείου Έβρου


Συντάκτης Νewsroom 11 Σεπτεμβρίου, 2010 22:15

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV