Διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για τα γεωθερμικά πεδία της βορειοανατολικής Ελλάδας

Συντάκτης Νewsroom 24 Νοεμβρίου, 2010 10:19

Διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου τεσσάρων περιοχών της χώρας προκήρυξε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Eνέργειας και Kλιματικής (YΠEKA). O διαγωνισμός αφορά το δέλτα του ποταμού Nέστου, το δέλτα του Eβρου, τη Σαμοθράκη και τη νότια Xίο. Στις τέσσερις αυτές περιοχές, όπου σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ύπαρξης πλούσιων γεωθερμικών πεδίων, θα επενδυθούν σε πρώτη φάση 40 – 50 εκατ. ευρώ.


Εφόσον, όπως αναμένεται, τα αποτελέσματα των ερευνών αποβούν θετικά, η αξία της εγκατάστασης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής θα ανέλθει συνολικά σε τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ. Μετά την απόφαση του ΥΠΕΚΑ, με την οποία καταργείται το όριο των 20 Mw για το 2014 και των 120 Mw για το 2020, απελευθερώνεται η συμμετοχή της γεωθερμικής ηλεκτροπαραγωγής στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Η κ. Τίνα Μπιρμπίλη δήλωσε ότι «με τη συγκεκριμένη απόφαση καταδεικνύεται η υψηλή προτεραιότητα που δίνει το ΥΠΕΚΑ στην αξιοποίηση αυτής της πολύ σημαντικής μορφής πράσινης ενέργειας, η οποία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και ελπιδοφόρο πεδίο προσέλκυσης επενδύσεων».

«Δημιουργούμε θετικές συνθήκες για την προσέλκυση μεγάλων εταιρειών του ειδικού αυτού ενεργειακού τομέα», δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Mανιάτης.

Πηγή: Καθημερινή


Συντάκτης Νewsroom 24 Νοεμβρίου, 2010 10:19

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV