Διάλεξη για την Αρχαία Κωμωδία στην Κομοτηνή

Συντάκτης Νewsroom 28 Απριλίου, 2011 09:49

Διάλεξη για την Αρχαία Κωμωδία στην Κομοτηνή

Την ΤΕΤΑΡΤΗ, 4 Μαΐου και ώρα 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης (οδός Βασιλέ­­ως Γεωργίου 2β) θα γίνει διάλεξη από τον βραβευμένο συγγραφέα και Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) κ. Τάκη Θεοδωρόπουλο με τίτλο «Αριστοφά­νης εναντίον Σωκράτη: η δίκη της δημο­κρα­­τίας».  Θέμα της διάλεξης: «Από τη σωκρατική ατοπία στον τόπο της κωμικής σκηνής (σωκραταριστοφανίζειν). Γιατί ο νεότατος Αριστοφάνης αποφάσισε να διασύρει τον Σωκράτη στις Νεφέλες του; Πώς ο διασυρμός του επηρέασε την πορεία και την σκέψη του φιλόσοφου Σωκράτη; Γιατί εικοσιπέντε χρόνια μετά τον διασυρμό του ο Σωκράτης ξεκινάει την απολογία του λέγοντας ότι ακόμη φοβάται τον κωμωδιογράφο; Μια ιστορία που διαδραματίσθηκε στην Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ. θέτει όμως ορισμένα καίρια ζητήματα δημοκρατίας που μας απασχολούν ως σήμερα ακόμη».


Η διάλεξη αυτή, που εντάσσεται στον κύκλο προσκεκλημένων ομιλητών στα πλαίσια του μαθήματος του Δ΄ εξαμήνου «Αρχαία Κωμωδία» (ο Τάκης Θεοδωρόπουλος συνέγραψε το ιστορικό μυθιστόρημα Το ξυπόλυτο σύννεφο με θέμα τις Νεφέλες), θα είναι ανοικτή και για το κοινό.

Όποιοι επιθυμούν θα λάβουν σχετική βεβαίωση παρακολούθησης της διάλεξης από την κ. Ι. Παπαδοπούλου, Λέκτορα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ.

Λίγα λόγια για τον ομιλητή:

Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Εργάστηκε επί σειρά ετών σαν δημοσιογράφος, υπήρξε ο πρώτος διευθυντής σύνταξης του πολιτιστικού περιοδικού ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ, που εξέδιδε ο Μάνος Χατζιδάκις και τώρα συνεργάζεται με την εφημερίδα «Τα Νέα». Από τα μυθιστορήματά του Το Αδιανόητο Τοπίο, Η Πτώση του Νάρκισσου, Οι εφτάψυχες των Αθηνών και Η τρέλα του μεσημεριού έχουν εκδοθεί ή είναι υπό έκδοση σε αρκετές ξένες γλώσσες. Το μυθιστόρημά του Η δύναμη του σκοτεινού θεού τιμήθηκε το 1999 με το βραβείο του Ιδρύματος Κώστας και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή ιστορικών μυθιστορημάτων, όπως Το Μυθιστόρημα του Ξενοφώντα και Το ξυπόλητο σύννεφο. Το 2004 η Γαλλική Ακαδημία του απένειμε ένα από τα μεγάλα της βραβεία, το «Αργυρό Μετάλλιο για την ακτινοβολία της γαλλικής γλώσσας και της λογοτεχνίας» για το σύνολο του έργου του που έχει μεταφραστεί στα γαλλικά.  Από το 1996 εργάζεται στον εκδοτικό χώρο και από το 1998 είναι υπεύθυνος για τις σειρές «Έλληνες συγγραφείς», «Κυκεών» και «Πλωτές Πόλεις» των εκδόσεων «Ωκεανίδα». Από το 2010 διατελεί Πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου) και έχει αναλάβει ενεργό δράση στη διάδοση της ανάγνωσης βιβλίων στη β΄/βάθμια εκπαίδευση.

 


Συντάκτης Νewsroom 28 Απριλίου, 2011 09:49

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV