Δηλώσεις του Αντινομάρχη κ. Κογιομτζή για την ύπαρξη τοξικού φυτοπλαγκτόν στις θαλάσσιες ζώνες Κ2, Κ3

Συντάκτης news 17 Ιουλίου, 2010 08:22

“Καμία ανησυχία δεν συντρέχει για τους λουόμενους” δήλωσε ο Αντινομάρχης Αγροτικού Τομέα – Ανάπτυξης & Υποδομών κ. Μιχάλης Κογιομτζής μετά την υπ’ αριθ. Τ/1991/16-7-2010 Απόφαση του Νομάρχη Έβρου, κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, για απαγόρευση της αλιείας, συγκομιδής, διακίνησης και διάθεσης στην αγορά Δίθυρων Μαλακίων από τις θαλάσσιες ζώνες Κ2 και Κ3 του νομού.
“Τη Δευτέρα έγινε εκ νέου λήψη δειγμάτων από τις θαλάσσιες ζώνες του νομού. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων μας υποχρεώνουν να κλείσουμε τις ζώνες Κ2 και Κ3, δηλαδή ανατολικά του λιμανιού της Μάκρης μέχρι το ρέμα της Τραϊανούπολης, ΜΟΝΟ για την αλιεία, συγκομιδή, διακίνηση και διάθεση στην αγορά οστρακοειδών. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων για κολοβακτηρίδια, εντερόκοκκους και τα λοιπά δείχνουν ότι τα νερά της θάλασσάς μας είναι εξαιρετικής ποιότητας, τα ποσά στις αναλύσεις είναι μηδενικά. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους λουόμενους, αλλά ούτε και για την κατανάλωση ψαριών από τις ζώνες αυτές.” είπε ο κ. Κογιομτζής.
Όσον αφορά στο χρώμα που παρουσιάζει η θάλασσα στις ζώνες Κ2 και Κ3 σημείωσε “Αυτό το χρώμα της θάλασσας μπορεί να οφείλεται στο πλαγκτόν. Αναφέρεται σαν “κόκκινη παλίρροια”. Είναι ένα φαινόμενο της Μεσογείου που δυστυχώς εκτίνεται, οφείλεται και στις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και τον ευτροφισμό, δηλαδή στοιχεία, όπως το άζωτο, που βοηθούνε να αναπτυχθούν μικροφύκη και μεγαλοφύκη, τα οποία παράγουν αυτές τις τοξίνες που προκαλούν το τοξικό φυτοπλαγκτόν.


Συντάκτης news 17 Ιουλίου, 2010 08:22

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV