Δεύτερη Λαϊκή Αγορά αντί Πράσινης Αγοράς αποκτά η Ορεστιάδα

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 29 Αυγούστου, 2021 16:52

Δεύτερη Λαϊκή Αγορά αντί Πράσινης Αγοράς αποκτά η Ορεστιάδα

Για τα όσα συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας μίλησε στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στην εκπομπή “Εντός τόπου και χρόνου” ο δημοτικός σύμβουλος της Αυτόνομης Κίνησης Πολιτών Δήμου Ορεστιάδας “Είναι στο χέρι μας” Ηλίας Αγγελακούδης

Ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν ιδιαίτερα αφορά την Πράσινη Λαϊκή Αγορά της πόλης, η οποία έπαυσε να διενεργείται κάθε Σάββατο καθώς επίσημα βάσει νομοθεσίας δεν υφίσταται και δεν προβλέπεται τέτοιος θεσμός. Αυτή η εξέλιξη οδήγησε στην παύση της κάτι που έφερε το ζήτημα προς συζήτηση στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκεί αποφασίστηκε και ψηφίστηκε η θεσμοθέτηση μιας δεύτερης Λαϊκής Αγοράς για να καλυφθεί το κενό, και εφόσον εγκριθεί από τους αρμόδιους το πιθανότερο είναι ότι θα διεξάγεται κάθε Σάββατο ίσως και στην ίδια περιοχή με την Πράσινη Λαϊκή. Η διαφορά είναι ωστόσο ότι στην Πράσινη Λαική λάμβαναν μέρος ντόπιοι παραγωγοί κυρίως οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να διαθέσουν τα προϊόντα τους προς πώληση απευθείας στους καταναλωτές χωρίς την συμβολή μεσάζοντα και χωρίς τυπικά κάποια περαιτέρω άδεια για θέση σε Λαϊκή (κάτι που υφίσταται στις γνωστές Λαϊκές Αγορές).

Η δεύτερη λοιπόν Λαϊκή Αγορά δεν θα έχει την “φιλοσοφία” της Πράσινης Λαϊκής αλλά της τυπικής Λαϊκής Αγοράς: έμποροι που έχουν εκδόσει άδεια από τον δήμο και έχουν εξασφαλίσει θέση πωλούν διάφορα προϊόντα.
Ο κ. Αγγελακούδης εξήγησε ότι για αυτό το λόγο η παράταξη “Είναι στο χέρι μας” πρότεινε να εξευρεθεί ένας τρόπος, μέσω ίσως και ενός άλλου φορέα που να διαχειρίζεται τις σχετικές άδειες (εκτός δήμου) να δημιουργηθεί μια πρότυπη λαϊκή αγορά για μικρούς και ντόπιους παραγωγούς και αγρότες όπου να μπορούν να διαθέσουν εκεί απευθείας τα προϊόντα που παράγουν φρέσκα στους καταναλωτές, κλειστά και οργανωμένα σε μία μορφή και μοντέλο “farmer market” που διεξάγεται στην Ευρώπη. Αυτό θα ενίσχυε και οικονομικά τους αγρότες, μικρούς παραγωγούς και οικοτέχνες, που υπάρχουν πολλοί στην ευρύτερη περιοχή, θα μπορούσαν παράλληλα οι καταναλωτές να εντοπίσουν και να προμηθευτούν ντόπια προϊόντα άμεσα από τους παραγωγούς και τέλος θα μπορούσε να λειτουργήσει και τουριστικά ως σημείο αναφοράς και πόλος έλξης για την πόλη.



Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 29 Αυγούστου, 2021 16:52

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV