Δεσμεύσεις με επιφύλαξη έκανε η ηγεσία της Περιφέρειας στη Σαμοθράκη

Συντάκτης Νewsroom 28 Σεπτεμβρίου, 2011 07:53

Δεσμεύσεις με επιφύλαξη έκανε η ηγεσία της Περιφέρειας στη Σαμοθράκη

Επίσκεψη εργασίας στη Σαμοθράκη πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Άρης Γιαννακίδης την Κυριακή 25 και τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011.


Τον Περιφερειάρχη συνόδευσαν η Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Έβρου κ. Γεωργία Νικολάου Μαυρανεζούλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς τομέα κ. Γιώργος Ούστογλου, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας και στελέχη της Ενδιάμεσης  Διαχειριστικής Αρχής.

Ο Περιφερειάρχης κατά την διάρκεια της παρουσίας του στη Σαμοθράκη είχε την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, συναντήσεις συνεργασίας με τον Δήμαρχο και συλλογικούς φορείς του νησιού στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, επισκέφθηκε  χώρους στους οποίους πραγματοποιούνται ή προγραμματίζονται έργα και  δράσεις του Δήμου και της  Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης τέθηκαν από τον Δήμαρχο κ Γεώργιο Χανό , τους επαγγελματίες  και τους κατοίκους του Δήμου,  τα θέματα που αφορούν και εκκρεμούν στο νησί.

Κυριάρχησε το θέμα των  οικονομικών πόρων και εσόδων  του Δήμου καθώς και η έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών στις υπηρεσίες του δήμου. Ακολούθησαν τα θέματα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού ,της τουριστικής προβολής του ,της ανέγερσης Κέντρου Υγείας ,των Λιμανιών Καμαριώτισσας, Θέρμων ,των απορριμμάτων ,των βιολογικών καθαρισμών ,του νερού κ.α. Εκφράστηκε έντονα η επιθυμία, προκειμένου να λυθούν χρόνια προβλήματα στο νησί,  η ανάγκη  «υιοθεσίας» του νησιού από πολιτικούς και στελέχη της περιφέρειας.

Τον λόγο πήρε η Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Έβρου κ Γεωργία Νικολάου Μαυρανεζούλη λέγοντας:

«Σε ότι αφορά την υιοθεσία της Σαμοθράκης ήδη την έχουμε υιοθετήσει. Σε ότι αφορά τα αιτήματα, πιστεύω ότι κάποια από τα προβλήματα επιλύονται. Η τουριστική προβολή  είναι μέσα στις προτεραιότητες τις δικές σας και της Περιφέρειας. Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου με τις υπηρεσίες της ήταν και είναι στη διάθεση σας για ότι χρειασθεί.

Για την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και την Περιφέρεια, το θέμα της συγκοινωνίας της Σαμοθράκης, είναι μείζονος σημασίας άμεσα συνδεδεμένο με την τουριστική προβολή. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνουν έργα της καθημερινότητας όπως σκουπίδια, κατασκηνωτικοί χώροι αλλά και  τα πολύ μεγάλα έργα όπως είναι το λιμάνι.

Με την συνεργασία λοιπόν κάποια, γιατί όλα δεν μπορούν να γίνουν, θα προχωρήσουν. Αλλά και κάποια που δεν μπορούν να γίνουν, πρέπει να  είμαστε  έτοιμοι ούτως ώστε όταν προκηρυχθούν να μπορούμε να τα εντάξουμε».

Στην συνέχεια τοποθετήθηκε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης κ. Άρης Γιαννακίδης, δίνοντας σαφείς οδηγίες, απαντήσεις και διευκρινήσεις. Συγκεκριμένα είπε:

“Εγώ από την έδρα της Περιφέρειας δεν μπορώ να ξέρω τις ιδιαιτερότητες της Σαμοθράκης . Ήρθα λοιπόν εδώ να ακούσω πρωτογενώς τους φορείς, να δημιουργήσω μια δική μου αξιολογημένη άποψη, ιεραρχώντας τα προβλήματα όπως τα θέτετε. Δεν ήρθαμε για επικοινωνιακή  παράτα ούτε για σημειολογική πολιτική. Ήρθαμε για να βοηθήσουμε. Ήρθαν όλοι οι συνεργάτες από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου σε επίπεδο υπηρεσιακό, δικοί μου συνεργάτες από την περιφέρεια και από την ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή.

Θα προσπαθήσουμε σε μια συντεταγμένη συνεργασία με τον Δήμαρχο ένα -ένα τα έργα να τα ξεμπλοκάρουμε. Σε ενάμισυ μήνα από τώρα θα έχουμε αναδείξει έναν τεχνικό σύμβουλο,  ο οποίος θα διαχειρίζεται όλα αυτά τα επιμέρους έργα τα οποία εκπορεύονται μέσα από την πολιτική ηγεσία, μέσα από το Δήμο. Θα είναι σύμβουλος δικός σας κ. Δήμαρχε και θα συνδράμει και θα βοηθάει στο να ωριμάζει ένας φάκελος προκειμένου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Διερευνούμε την δυνατότητα, θα ξέρουμε, μέσα στην επόμενη βδομάδα,  εκπόνησης μιας μελέτης σκοπιμότητας, για να δούμε την επιλεξιμότητα και την αγορά, ως Περιφέρεια Α Μ- Θ,  ενός  πλοίου ανεξαρτήτου ποσού, 7 ή 10 εκ. ευρώ. Θα προσδιορισθεί επίσης ένας φορέας που θα το διαχειρισθεί . Αυτό φυσικά δεν αναιρεί την συλλογική προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε με το συναρμόδιο Υπουργείο για να δούμε όσο μπορούμε μια διαδικτυακή ακτοπλοϊκή διασύνδεση με άλλους προορισμούς .”

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα έργα ένα- ένα. ξεκινώντας με τα σχολεία και τους παιδικούς Σταθμούς. “Οποιεσδήποτε ανάγκες που έχουν να καλύψουν σχολική στέγη για τα επόμενα 20-30 χρόνια υπάρχει η πολιτική βούληση να τις χρηματοδοτήσουμε. Εάν όμως επαναλαμβάνω υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, δηλαδή οικόπεδο, γεωτεχνική μελέτη, τα υπόλοιπα θα βρούμε την δυνατότητα να τα καλύψουμε.”

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στα εξής έργα:

  • Λιμάνι Καμαριώτισσας – Έχει προγραμματισθεί , έχει προϋπολογισμό 8,5 εκ. ευρώ . Αλλά λόγω  αλλαγών υπάρχει μια καθυστέρηση. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και πιθανόν είναι πολύ χρονοβόρο, η αδειοδότηση που πρέπει να πάρουμε για τα ήδη αυθαίρετα στην χερσαία ζώνη του λιμανιού, μπορεί να διαρκέσει  και 1 ½ χρόνο . Αυτή δυστυχώς είναι η γραφειοκρατία του Ελληνικού Δημοσίου και των αδειοδοτήσεων που καθυστερούν μια σειρά από έργα. Δεν μπορώ να προϋπολογίσω ούτε να δεσμευτώ σε επίπεδο χρόνου. Η δέσμευση  μας είναι ότι θα υπερκεράσουμε τις  αδειοδοτήσεις και το έργο θα  ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της Α.Μ- Θ με προϋπολογισμό 8,5 εκ ευρώ.
  • Λιμνοδεξαμενή   Ξηροποτάμου – Το έργο λοιπόν είναι ενταγμένο στο «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» , περιμένουμε την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων πολύ πιθανό να γίνει σε κανένα 10ημερο. Εγώ λέω μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Το έργο είναι σε εξέλιξη. Υπάρχει δέσμευση για χρηματοδότηση. Το παρακολουθούμε από κοντά . Είναι ένα έργο που έχει μια καλή ωριμότητα θα έλεγα και στόχος μας είναι μέσα στο πρώτο 3μηνο του επόμενου έτους να υπάρχει ανάδοχος και να κατασκευάζεται.
  • Κέντρο Υγείας – Πέρασε από μια σειρά παλινωδίες κάναμε ιδιαίτερες συναντήσεις και συσκέψεις με τον Δ/ντη του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης με τον κ. Δήμαρχο , με τους εμπλεκόμενους υπηρεσιακούς παράγοντες της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών. Λογικά μέσα σε μια βδομάδα, 10ημέρες θα έχουμε από την αρμόδια υπηρεσία την έγκριση του κτιριολογικού προγράμματος. Τώρα τίθεται το θέμα, ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο χρειάζεται τοπικό ρυμοτομικό. Αν ακολουθήσουμε την συμβατή οδό έγκριση ρυμοτομικού σχεδιασμού θέλει το ελάχιστο1 ½ χρόνο . Θα προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να μειώσουμε το χρόνο.
  • Βιολογικοί καθαρισμοί- Οι βιολογικοί της Σαμοθράκης θα ενταχθούν στο ΕΠΠΕΡΑΑ. Η γνώση που έχουμε σε καθαρά υπηρεσιακό επίπεδο είναι ότι το συγκεκριμένο μέτρο έχει υπερδέσμευση και θα χρειασθεί παρέμβαση για την ένταξη τους. Εγώ δεν θα μείνω  στο  χρηματοδοτικό σχήμα αν είναι ΕΠΠΕΡΑΑ ή αν είναι ΕΣΠΑ . Το θέμα είναι να δούμε την μελετητική ωρίμανση την οποία πρέπει   να έχουν ώστε να μπορούν να ενταχθούν σε οποιοδήποτε χρηματοδοτικό σχήμα.
  • Τουριστική αναβάθμιση- Τουριστική προβολή – Είναι να ενεργοποιηθεί μια πρόσκληση 900χιλ. ευρώ που αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Όταν προκύψει και τελεσφορήσει αποτέλεσμα τότε θα υπάρχει συνεργασία με όλους σας . Είναι ένα εργαλείο δικό σας , να δούμε πως μπορούμε να έχουμε πιο αναβαθμισμένη προβολή.
  • Νερά – Θεωρώ ότι είναι ένα θέμα που έχει σχέση με την ποιότητα της ζωής και την καθημερινότητα του πολίτη. Ξέρω ότι σε πολλές περιοχές μείζονος τουριστικής σημασίας υπάρχει πρόβλημα με το νερό . Μόλις υπάρξει μελετητική ωριμότητα να είσθε βέβαιοι ότι θα τύχουν οι προτάσεις ένταξης».

Ο κ. Γιαννακίδης κλείνοντας τόνισε:

“Υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες, ενδογενείς τις οποίες δεν μπορεί να ξεπεράσει κανένας. Γι αυτό μας βλέπετε ότι είμαστε πολύ εγκρατείς στο να πούμε κάποια συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Θα δούμε λοιπόν να συνδράμουμε μέσα από την μελετητική  ωρίμανση για να μπορέσουμε κάποια σοβαρά και μεγάλα έργα να τα υλοποιήσουμε. Θα προσπαθήσουμε να τα ωριμάζουμε ένα – ένα. Θα ξεκινήσουμε από τα μεγάλα τα στοχευμένα και αυτά που θα δώσουν και μια αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή μας».

Τέλος δεσμεύτηκε «Πιστεύω ότι σε ένα 3μηνο θα έχουμε πιο ορατό χρονοδιάγραμμα. Για να έχουμε όμως ορατό χρονοδιάγραμμα πρέπει να είμαστε όλοι σε πλήρη εγρήγορση και σε πλήρη συνεργασία».

 

 


Συντάκτης Νewsroom 28 Σεπτεμβρίου, 2011 07:53

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV