Δερμεντζόπουλος: Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις των αγροτών του Τυχερού;

Συντάκτης Νewsroom 10 Ιανουαρίου, 2011 11:23



Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη με θέμα «Σχετικά με αποζημιώσεις αγροτών Τυχερού Έβρου» κατέθεσε ο βουλευτής Έβρου της Ν.Δ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος.

Συγκεκριμένα ο κ. Δερμεντζόπουλος αναφέρει τα εξής:

“Παρά τις  διαβεβαιώσεις των υπηρεσιακών  και  πολιτικών  παραγόντων και σειρά ερωτήσεων και επερωτήσεων στη Βουλή για επίσπευση  καταβολής  αποζημιώσεων  για την μείωση  παραγωγής  των καλλιεργειών στην περιοχή Τυχερού Έβρου  μετά από τις  μεγάλες  πλημμύρες  του χειμώνα και της άνοιξης  του 2010,  των έντονων  βροχοπτώσεων  του Ιουνίου , του καύσωνα  του Αυγούστου , αλλά και της έντονης  προσβολής  από το πράσινο σκουλήκι στις  βαμβακοκαλλιέργειες, που είχαν  σαν αποτέλεσμα  την εκμηδένιση  σχεδόν  της παραγωγής  σε καλλιέργειες, όπως  βαμβάκι ,πεπόνι , βιομηχανική τομάτα  κ.α., όχι μόνο  δεν έχουν  καταβληθεί οι αποζημιώσεις , αλλά  ούτε  καν έχουν  ανακοινωθεί  τα πορίσματα  των εκτιμήσεων.

Επειδή  αυτή  η καταστροφική  χρονιά (κατά την οποία  το κόστος καλλιέργειας  ήταν αυξημένο  από  ότι  σε κανονικές συνθήκες ) έχει  τεράστιο αντίκτυπο  στην οικονομική  ζωή της  κατεξοχήν  αγροτικής  περιοχής του νομού Έβρου, με  κοινωνικές  πλέον προεκτάσεις, οφείλει η Πολιτεία να μεριμνήσει για το μείζον  θέμα των παραγωγών της περιοχής, ώστε  να επισπευσθεί  η  καταβολή  των αποζημιώσεων  σε όλους  τους παραγωγικούς  αγροτικούς  κλάδους σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία, κατά την οποία  βάλλονται όλοι οι πολίτες.

Ακόμη θα πρέπει να θεωρηθούν  ως ανωτέρα  βία  οι παραπάνω αντίξοες  συνθήκες , και να εξαιρεθεί  η περιοχή από το πλαφόν  παραγωγής  για τους βαμβακοκαλλλιεργητές , ώστε  να χορηγηθεί  εξ ολοκλήρου  η συνδεδεμένη  ενίσχυση στο βαμβάκι.

Ενόψει όλων των ανωτέρω

Ερωτάται o κ. Υπουργός

 

Εάν προτίθεται να προβεί

1. στην άμεση καταβολή των προαναφερθέντων αποζημιώσεων και

2. στην αναγνώριση των συνθηκών ως εξαιρετικών (λόγω ανωτέρας βίας) για τη χορήγηση του συνόλου της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι.”

Από σχετικό δελτίο τύπου Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου


Συντάκτης Νewsroom 10 Ιανουαρίου, 2011 11:23

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV