Δεμένοι στο Όνειρο – ένα θεατρικό με πρωταγωνιστές Α.με.Α

Συντάκτης Νewsroom 31 Οκτωβρίου, 2010 10:25

Δεμένοι στο Όνειρο – ένα θεατρικό με πρωταγωνιστές Α.με.Α

Ένα εξαιρετικό θεατρικό με τίτλο “Δεμένοι στο Όνειρο” ανέβηκε χθες το βράδυ στο πολιτιστικό πολύκεντρο της Ορεστιάδας. Πρόκειται για μια παράσταση, που έδωσε η θεατρική ομάδα του Νομαρχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία (Α.με.Α.) του Ν. Έβρου. Οι πρωταγωνιστές: τα ίδια μέλη του συλλόγου. Με τη βοήθεια εθελοντών και φίλων του συλλόγου κατέκτησαν τη σκηνή, δίνοντας μια ιδιαίτερα συγκινητική ερμηνεία., η οποία κατάφερε με ευκολία να αποφύγει τις μελοδραματικές υπερβολές.


Το θεατρικό της Νόρας Ξύδα, επίκαιρο και άμεσο, θίγει τα κυριότερα ζητήματα, που απασχολούν τους ανθρώπους με αναπηρία στην καθημερινότητά τους, όπως την ελλειπή προσβασιμότητα και την αγανάκτηση για τον ρατσισμό. Ταυτόχρονο χειρίζεται τη θεματολογία με μεγάλη ευαισθησία. Η υπόθεση απλή αλλά κάθε άλλο παρά ρηχή.

Ένας φοιτητής, που ουσιαστικά “βαριέται τη ζωή του” μυείται από την συμφοιτήτριά του, η οποία δραστηριοποιείται εθελοντικά σε σύλλογο Α.με.Α, στον κόσμο της αναπηρίας και γνωρίζει μια ανάπηρη κοπέλα, που θα αλλάξει τη ζωή του για πάντα.

Παίζοντας με τις έννοιες του αυτονόητου, της ταυτότητάς μας, της εικόνας που έχουμε για τον εαυτό μας και τη σωματική ακεραιότητά μας, το έργο στέλνει μηνύματα αισιοδοξίας και ανθρωπιάς. Μας υπενθυμίζει την αξία της αγάπης, της ελπίδας και του ονείρου. Συνηγορεί υπέρ του εθελοντισμού και της μέριμνας για τους συνανθρώπους μας.

Στιγμιότυπα:

Όταν ο φοιτητής αντιμετωπίζει για πρώτη φορά τα Α.με.Α. Στα καροτσάκια και αντιλαμβάνεται τον περιορισμό στις σωματικές και κινητικές δυνατότητες τους, τρομάζει και φέυγει τρέχνοντας. “Δεν πειράζει. Τώρα που ξέρεις, θα είσαι ψύχραιμος”, τον παρηγορεί η φίλη του και “Όλοι θέλουμε το χρόνο μας, ακόμη κι εμείς οι ίδιοι” του εξηγεί η κοπέλα στο καροτσάκι.

Υπάρχει μια σκηνή, που ο φοιτητής έχει καταβληθεί από τη θλίψη και ρωτά τη φίλη του “Μα πως ζουν αυτοί οι άνθρωποι, δεν κινούνται.” -”Κινείται το μυαλό τους.” του απαντά.


Συντάκτης Νewsroom 31 Οκτωβρίου, 2010 10:25

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV